Alla inlägg under augusti 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 12 augusti 2010 14:39


Min kommentar

Arbetslösheten är inte bara skrämmande hög det är massarbetslöshet. Vill vi ha in ungdomar, långtidsarbetslösa och de med aktivitetsstöd då måste arbetslösheten ner under 250 000 det är mycket långt dit. 

Jag nöjer mig inte med att det kommer in lite fler nyanmälda lediga jobb. Det måste till ett genombrott i sysselsättningspolitiken. Jag är övertygad att om politiska blocken satte sig ned och försökte lösa problemen skulle vi komma ett stycke på väg. 


Vi stänger inte bara ute unga utan dem som står långt från arbetsmarknaden kommer aldrig tillbaka. Det ger långtgående sociala problem i samhället.


Jag vet själv då jag noga följer arbetsförmedlingarnas lokala arbete de lyckas inte ens placera människor med lönebidrag på arbetsmarknaden. Verksamheten präglas av uppgivenhet. Ett nytt arbete brukar vara liktydigt med att en annan får gå.


De program som finns i arbetsmarknadspolitikens verktygslåda biter inte.


Jobbskatteavdraget som skulle lösa alla problem inklusive magsår, hemorrojder och huvudvärk har inte gett ett enda nytt jobb. Är man elak så har det givit 50 000 nya arbetslösa.


Vi kan inte låta oss nöjas med "skrytvalsen" det är värre i andra länder det är ett skryt som gör mig rasande. Vi måste sätta oss ned gå igenom alla åtgärder som finns för att lösa dessa problem. Ingen reform får genomföras utan att den prövas mot arbetslösheten.


Det som skrämmer mig är när prognosmakare ritar kurvor och gör prognoser då låter det som om vi inte hade någon arbetslöshet. Det skall tas in arbetskraftsinvandringen och andra tokiga förslag när alla resurser måste prövas mot den befintliga arbetslösheten.


Jag har på gator och torg propagerat för arbetslinjen jag fascinerades av det resonemanget som skulle ge de i utanförskap jobb. Men resultatet blev fler i utanförskap. Arbetslinjens kärna var att de som stod mycket långt från arbetsmarknaden skulle med. Det blev en tumme. Jag känner mig lurad.


Jag ber Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och riksdagskandidater runt om i vårt land. Sluta förolämpa de arbetslösa genom att ens antyda ordet bidrag. Det är mina skattepengar som används till att hjälpa människor alla dessa pengar har vi betalat in till olika försäkringssystem och pengarna är min privata egendom. Det är ovärdigt oss att använda ordet bidrag i nedsättande syfte om det som vi byggt solidariskt och tillsammans.


Min prognos är att det kan dröja ända bort mot 2020 innan arbetsmarknaden vänder. Den underliggande tillväxttakten av nya jobb netto är 25 000 över konjunkturcyklarna. Inget har i den arbetsmarknadspolitiska världen framkommit som bevisar att några grundläggande förändringar skett som gör att det skapas fler jobb.


USA-siffrorna häromdagen talar sitt tydliga språk det vänder mycket sakta och bakslagen kommer tätt. Finanskrisens spår går inte ur så lätt och ansvaret vilar tungt på dem som skapade denna kris. Genom girighet tog de brödet ur munnen på vanligt hårt arbetande folk.


Jag säger som Barack Obama vi kan och vi vill. Vi skall inte erbjuda de som arbetar hårt för att få ett nytt jobb samma åtgärder som skapade krisen. Detta är ett viktigt politiskt memento. Börja med att sluta kalla de arbetslösas pengar för bidrag. Skapa åtgärder som ger jobb. Inte teorier utan villkorade jobb. Svenskt näringsliv får gärna lättnader men det är villkorade lättnader som är knutna till nya jobb. Vi har alla en skyldighet nedbringa arbetslösheten till nivåer som speglar arbetsmarknadens flexibilitet. Det innebär arbetslösheten skall spegla den tid man befinner sig mellan två jobb ca 3 - 6 månader det motsvara ca 195 000 arbetslösa.

GÖR NÅGOT NU



Lars-Håkan Halldin



Skrämmande hög arbetslöshet

Källa Dagens Eko

Den positiva trenden på arbetsmarknaden fortsätter och allt färre är inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen, men det är fortfarande hög arbetslöshet. Det visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik för juli.

Det är fortfarande trögt med jobb för många. En av dem är Emeli Al Farhan.

– Jag har sökt jobb efter att jag slutade min kurs i frisörutbildning i förra året vid september-oktober. Jag har sökt allt möjligt, men får inget jobb, säger hon. Emeli Al Farhan, arbetssökande. Foto Sven Grundberg/Sveriges Radio.

Men för många andra arbetssökande har det ljusnat. Faktum är att antalet lediga platser som anmäls till landets arbetsförmedlingar ökar och fler får jobb.

Men fortfarande är 406 000 personer utan arbete om man lägger ihop antalet arbetslösa med dem som var inskrivna i olika program med aktivitetsstöd i juli, blir det totalt 8,1 procent av arbetskraften.

Det är en minskning sedan i juni, men en ökning jämfört med ett år tillbaka. Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Lena Liljebäck är delat optimistisk.

– Det är en positiv trend på arbetsmarknaden just nu, det finns fler lediga platser som anmäls till arbetsförmedlingar, det är fler personer som får arbete, färre nyinskrivna arbetslösa och färre varslade, men det är fortfarande hög arbetslöshet, säger Lena Liljebäck.

De yrkesgrupper där det blivit lite enklare att få jobb är främst inom byggsektorn, vård och omsorg och även bemanningsbranschen.

De som har det fortsatt trögt är inom de yrkesgrupper där det skett rationaliseringar, som inom verkstadsbranschen.

– De har svårast att komma tillbaka till arbetsmarknaden nu är de som har varit borta från arbetsmarknaden länge, som varit sjukskrivna under lång tid eller som är nytillträdande på arbetsmarkanden som saknar erfarenhet eller har en bristfällig skolunderbyggnad.

– De kanske inte har godkända betyg från grund- och gymnasieskolan, vilket vi tycker är viktigt att man har för att komma in på arbetsmarknaden, säger biträdande generaldirektör Lena Liljebäck.



Av Lars-Håkan Halldin - 12 augusti 2010 11:47

PUBLICERAD

Höglandsnytt den  10 aug 2010,( ob )


 

SVAR PÅ TAL TILL

ETELEKA HUBER ANG HALALSLAKT

 

 Jag skrev i min artikel om Halalslakt att jag tyckte det var barbari. Mina synpunkter i detta ämne bygger på att det finns starka grupperingar inom Sverige som av religiösa toleransskäl vill införa Halalslakt med skäktning och utan bedövning. Dessa personer finns tyvärr inom Miljöpartiet de Gröna, Djurens Rätt och Djurrättsalliansen. Sedan finns det ett antal debattörer med tidningen Expressen i spetsen som vill tolerera äkta Halal med levande skäktning som är legitimerat djurplågeri i vårt land.


Jag vill än en gång poängtera att Halalslakt medelst bedövning har jag inget att invända mot den är lika bra som alla annan slakt som bedrivs i Sverige. Det är däremot per religiös definition inte Halalslakt.


När man går igenom hävderna så har Eteleka Huber rätt det finns grupper som accepterar Halal-/kocherslakt med bedövning. Men skall man följa den religiösa mytologin och den renläriga varianten då ska Halalslakt ske utan bedövning medelst skäktning.


Jag vet att många politiska grupperingar för att vinna muslimerna och judarnas politiska röster börjar sväva på målet hur vi skall ha det i Sverige. Som tidningen Expressen skrev det ska väl inte vara nödvändigt och importera äkta Halalslaktat kött när vi kan göra det i Sverige.


Jag vet att  bland många debattörer med  liberala värderingarna skrivit sida upp och sida ned med krav på att vi just skall minska jordbruksproduktionen i Sverige den är inte klimatsmart och kossan fiser och rapar det gillar inte vissa proffstyckare. Så därför skall vi importera mat från utlandet då uppstår så kallade välfärdsvinster. Välfärdsvinster är billigare, sämre och mat från plågade djur.  Nu när de Gröna ingår i den rödgröna alliansen har de anslutit sig till denna linje.


Men nu vill dessa debattörer, till vilka miljöpartiet de gröna hör, vinna muslimernas röster genom sväva på målet vad det gäller denna slaktform.


Jag frågar om man bedövar en mink eller ett får med elström och sedan slaktar det/n var i ligger skillnaden mer än att minkfarmarna är en politiskt liten grupp medan muslimer och judar är en större och röststarkare grupp.


Sedan  Eteleka Huber Halalslakt är inte bara slakt och kött det är den religiösa riten man tillbeder sin skapare Gud eller Allah när man utför denna slaktform det sker inte på våra slakterier som är godkända för detta.


Min slutsats är enkel slakta får och bedöva dem med elström liksom slakta mink och bedöva dem med elström är ok för mig. Skäktar man sedan djuret vilket jag tror man inte gör utan tappar blodet på gammalt slaktarvis genom att sticka det är ok för mig Men per definition om jag läser Talmud och Koranen någon Halalslakt är det inte det vill jag ha fastslagit.


Halalslakt på äkta vis med levande skäktning skall vi inte ha i Sverige det var det jag vände mig mot och gör det fortfarande.


Lars Håkan Halldin

Seniorkandidat till Riksdagen (C)

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se

 

   

 

Av Lars-Håkan Halldin - 9 augusti 2010 11:01


AVSÄTT MATS PERSSON GENERALDIREKTÖR FÖR JORDBRUKSVERKET

Nu visar jordbruksverket den sista biten av en Sovjetdiktaturen i Sverige sitt rätta ansikte Jordbruksverket har varit ute och skjutit 17 prima svenska kor. Därför de saknar ägare och en del har inte Gula brickor i öronen. Inte nog med det man sänder kropparna till destruktion. Det är smärtsamt att vakna upp på sin 61 födelsedag och inse att kons rättigheter är inte större än ett öronpass. Det är svensk djurskyddslag när den är som bäst?

 

Jag kan se GD Mats Persson när han sätter på sig revolverbältet och osäkrar sin Smith & Wesson. Nu skall bönderna sättas på plats. Han njuter av att få utföra den mest osmakliga delen av ämbetet avrätta oskyldiga kor. Innebörden i detta är en kraftig signal till Sveriges bönder lyd vad vi säger på jordbruksverket annars blir det repressalier.

 

Jag vill för läsaren bekänna jag känner avsky för ett sådant förfarande. Nu hänvisar man till EU:s bestämmelser den stora rättsstaten EU har påbjudit detta. Sverige kan visa civil olydnad och inte göra så.

 

Förra gången en Generaldirektör var ute i bödelsvängen fick hon avgå så ska även Mats Persson göra han har visat brist på omdöme och empati. Tror någon som läser detta att man hittar sjutton kossor i en hage och det finns ingen ägare till dem. Men lite efterforskning så hade säkert polisen hittat ägaren och ställt allt till rätta. Troligen skall ägaren ha böter för oaktsamhet.

 

Jag frågar mig var är Djurrättsalliansen och Djurens rätt. De sitter säkert på sina kontor och kurar i värmen inte skall man ha synpunkter på Jordbruksverket. Denna gång så säger det var inte skitaktiga bönder som mördade kossorna. Nej de var lösgående och betedde sig onaturligt. Då kom Mats Persson med sin Smith & Wesson och gjorde slut på naturligheten.

 

Min fråga är har Mats Persson beslut även jordbruksministerns gillande då bör han trots att jag uppskattar honom högt städa kontoret i morgon dag. I ett rättssamhälle kan vi inte ha det på detta sätt. Sedan sänder man djuren till destruktion som de var smittade. Troligen kommer Mats Persson att hävda detta.

 

Vi har en djurskyddslag som innebär att vi skall ta väl hand om djuren. I detta fall skaffat ett nytt hem åt dem. Gett dem möjlighet att bete sig naturligt gå på gröna ängar beta ge oss konsumenter god mjölk. Det är vad djurskyddslagen stiftar. Sedan om kossan inte har sitt gula märke i örat då är hon fredslös. Älgen, Vargen och Råddjuret har större skyddsvärde än en ko utan öronbricka. Detta är inte värdigt ett civiliserat samhälle.

 

Skjuter jag en älg eller gud förbjude en varg då kommer polisen, åklagaren och fängelsedirektören. Sverige måste skärpa sig djurens rättigheter gäller även kor utan öronbricka.

 

Jag lovar att jag skall driva kons rättigheter att då och då glömma sitt öronpass utan riskera bli fredslös eller skjuten av en "triggarhappy" generaldirektör från jordbruksverket. Det kommer bli en viktig uppgift för mig som riksdagsman.

 

Lars Håkan Halldin

Seniorkandidat till Riksdagen (C)

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se

 

Av Lars-Håkan Halldin - 9 augusti 2010 09:27


EARLY WARNING


MIN KOMMENTAR

När Riksbanken själva säger att det är dags att binda räntan  gör det. Kolla de olika intervallen  1 - 5 år men till och med tio år kan vara ett intressant alternativ.


Bundna räntor har en fördel du vet vad du skall betala. Vill du vara bombsäker på hur mycket du skall betala lägg upp ett annuitetslån. Moderna kamrer vet nog inte vad det är. Då betalar du ett fast belopp varje månad lika stort under lånets löptid. Det innebär amorteringerngen stiger i propotion till att räntan avtar.


I Riksbankens intervall att reproräntan ökar till 7% innebär det att ett rörligt lån kan braka iväg till 11% ett bundet 8,5 - 9%  Räkna med att huspriserna i ett sådant scenario går rätt ned i källaren.


Jord och skogsfastigheter kommer inte beröras på samma sätt av prissänkningar. Den gamla regeln råder skog och åkermark tillverkas inte längre. Vädrets makter plus att allt mer mark kommer tas i anspråk för biobränslen gör att pristrycket uppåt blir rätt konstant.


Den mest utsatta gruppen blir insatslägenheter och onödigt dyra kontorsetablissimang. Där kommer källarprincipen råda när vi är framme i 2013.


Bankväsendet är välkonsoliderat men prisfall i fastighetsbranchen på låt oss anta över 20% kommer fresta på. Ett hus som kostar 3 milj och tappar 20% är bara värt 2,4% miljoner. En solid kund är väl inget bekymmer men en kund som har svårigheter betala sina lån där måste i varje fall överhypoteket tas upp som en kreditförlust på bankens resultaträkning. Hur många 0,6 miljonersbelopp som helst tål inte bankväsendet.


Jag vill med detta resonemang varna får att det syns ekonomiska Åskmoln i horisonten hoppas de drar förbi


Lars-Håkan


RIKSBANKEN

Aktuell prognos för reporänta, inflation och BNP


DATUM2010-07-01

Inflationstrycket är i dagsläget lågt men bedöms stiga i takt med att konjunkturen stärks. För att klara inflationsmålet på 2 procent och samtidigt få en stabil utveckling i den reala ekonomin behöver räntan successivt höjas mot mer normala nivåer. Vid sitt senaste penningpolitiska möte i slutet av juni beslöt därför Riksbankens direktion att höja reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,5 procent. Till bilden hör också att hushållens skuldsättning ökat påtagligt under senare år.


Samtidigt gör den svagare ekonomiska utvecklingen i euroområdet att reporäntan inte behöver höjas lika mycket på längre sikt som i tidigare bedömning. Till normaliseringen av penningpolitiken hör också att de tre lån till fast ränta som gavs ut under 2009 förfaller och inte ersätts av nya lån till låg och fast ränta.


Nästa reporäntebeslut och prognos publiceras den 2 september 2010

Att Riksbanken presenterar sin syn på lämplig utveckling för reporäntan betyder inte att man bundit sig för en viss framtida penningpolitik. Räntebanan är en prognos och inte ett löfte. Precis som med alla prognoser kan prognosen för räntan behöva ändras utifrån ny information om den ekonomiska utvecklingen utomlands och i Sverige och vilka effekter denna kan få för de svenska inflations- och konjunkturutsikterna. 
 
Riksbankens direktion beslutar om reporäntan sex gånger om året. Samtidigt publiceras en prognos för reporäntan, den så kallade reporäntebanan, för de närmaste åren. Beslutet om reporäntan gäller alltid fram till nästa penningpolitiska möte då beslut om reporäntan fattas på nytt. Nästa möte är den 1 september och beslutet offentliggörs dagen efter, den 2 september 2010.


Reporänta med osäkerhetsintervall

Procent, kvartalsmedelvärden


Prognos reporäntan

Inflation

Inflationen mätt med KPI har varit drygt 1 procent under de senaste månaderna och förväntas stiga framöver till en topp på drygt 2,5 procent i början av 2013. Att KPI stiger beror främst på att bostadsräntorna stiger när reporäntan höjs. Inflationen mätt med KPIF, där bostadsräntorna hålls konstanta, är just nu cirka 2 procent. Under det närmaste året väntas KPIF-inflationen avta. Det beror på att företagens kostnader per producerad enhet faller i år samtidigt som kronan väntas bli starkare framöver.


I takt med att konjunkturen stärks stiger företagens kostnader per producerad enhet snabbare. Därför stiger också ökningstakten i KPIF mot slutet av prognosperioden, det vill säga 2012 och 2013, och ökar med cirka 2 procent.


KPI med osäkerhetsintervall

Procent, kvartalsmedelvärden

 KPI-prognos



KPIF med osäkerhetsintervall

Procent, kvartalsmedelvärden


KPIF-prognos


BNP

Sveriges BNP utvecklades oväntat starkt under första kvartalet i år. Det var en bred uppgång i alla de delar som bidrar till BNP. Hushållens konsumtion har stimulerats av den expansiva finans- och penningpolitiken och både hushåll och företag har en mycket positiv framtidstro som håller uppe efterfrågan i landet. 
Världshandeln har vuxit det senaste året och det har lett till att den svenska exporten börjat öka. Framöver väntas världshandeln fortsätta stiga. Det bidrar till en ökad efterfrågan på svenska exportprodukter, vilket också gynnar näringslivets investeringar. Sammantaget innebär detta att aktiviteten i den svenska ekonomin stiger ytterligare. De kommande åren väntas därför BNP växa med i genomsnitt drygt 3 procent per år.


Trots att den svenska tillväxten väntas vara hög framöver kommer det att dröja till mitten av 2011 innan BNP-nivån är tillbaka på samma nivå som före krisen. Att återhämtningen tar så lång tid beror på det kraftiga fallet i slutet av 2008 och början av 2009.


BNP med osäkerhetsintervall

Årlig procentuell förändring, säsongrensade data 


 BNP-prognos

  

Anmärkning och källor till diagrammen

Osäkerhetsintervallen visar det intervall inom vilket reporäntan, infaltionen respektive BNP med 50, 75 och 90 procents sannolikhet bedöms hamna. Intervallen baseras på historiska prognosfel.

Källor: SCB och Riksbanken.

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2010 12:03


MIN KOMMENTAR

Vi kan vara glada att EU-finns de är en garanti för svensk mjölk och svenskt kött. Enligt folkpartiet är det en olönsam och föga klimatsmart produktion som man gör bättre i Polen och Danmark. Mer import och mindre svensktillverkat är folkpartiets paroll. Landsbygden är ett strövområde på semestern i övrigt skall den ligga för fäfot. Bönderna skall med räfsa och höljuga hålla landskapet öppet för stadens flanörer. Befolkningen är tokar som ingår i en pittoresk viltpark. Telefoner, vägar, bredband, mobiltelefoner och infrastruktur mm är väl inte så nödvändigt. definitivt inte skolor för landsbygdens människor är enligt folkpartiet inte bildbara. Landsbygden och jordbruket är till för  för personer som är mindre vetande.

Så ser folkpartietslandsbygds och Jordbrukspolitk ut.

Inom de stora länderna i EU sägar man om Folkpartiets Jordbrukspolitk att det kokats ihop av några överliggare med för mycket rödvin i en källare på något av våra vanligaste Universitet. Enda fördelen med sådana programmakare är att de inte stör någon annan deras skrifter diarieförs men läses av ingen.


Folkpartiets program är ett slag i ansiktet på Centerpartiet. Efter valet om inte Folkpartiet reviderar sina ståndpunkter kan de väl regara ihop med någon anna förslagsvis Sverigedemokraterna!!


Lars-Håkan Halldin

Seniorkandidat till Riksdagen (C)








Folkpartiet har lagt ännu ett program med udden riktad mot landsbygden och jordbruket som de vill göra till strövområde.


Lantbruket är centralt när Folkpartiet presenterar sin syn på naturvård, havsmiljö och biologisk mångfald. Övergödning, skyddad skog och EU:s jordbrukspolitik behandlas i en ny rapport från partiet. 
Folkpartiet slår bland annat fast att gödselskattens återinförande, eller andra åtgärder för att minska övergödningen av Östersjön, bör övervägas om det visar sig att användningen av handelsgödsel ökat markant efter Alliansens beslut att avskaffa skatten. Jordbruket ska bära sina miljökostnader, skriver den arbetsgrupp som gjort rapporten. Lantbruksföretag i för övergödning känsliga områden bör krävas på miljöcertifiering för att få pengar ur landsbygdsprogrammet.
Folkpartiet vill att skogsvårdslagen ses över för att avgöra om det krävs skarpare hänsynsregler. Intensivodling av skog bör inte tillåtas och ett nytt etappmål för skydd av skog bör sättas till 2020. 
EU:s landsbygdsprogram bör utökas med större miljösatsningar på bekostnad av de rena jordbruksstöden. 
Folkpartiet vill påskynda införandet av nya vargar till Sverige för att stärka den inhemska stammen. Fler bin är också viktigt, tycker Folkpartiet.


ATL.nu
info.atl@lrfmedia.lrf.se

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2010 11:09

MIN KOMMENTAR



400 000 nya jobb en viktig politisk milstolpe

Arbetslöshetsfrågan är den viktigaste politiska frågan av alla. Skall vi få fler företag att arbeta inom måste massarbetslösheten på 488 000 nedbringas till under tre procent. Det är mitt politiska mål. Alla i arbete.


Centerns program från 1976 om 400.000 nya jobb är precis vad som nu behövs. Då såg Soc Dem till att förkasta det programmet. Det politiska misstaget som de begick den gången lider vi av än i dag.


Det finns heller ingen så lönsam investering som att ge arbetslösa jobb staten får minskade utgifter för arbetslöshetsförsäkringen, nya skattepengar kommer in och ekonomin i stort tillförs det nya jobbens förädlingsvärde som brukar vara 1 milj kronorper nytt jobb. Det är viktigt komma ihåg att förädlingsvärdet gäller även offentlig sektor. Jobben dä har också en förädlingsfalktor.


Närmare 4,8 milj. människor går till jobbet varje dag känner yrkesstolthet och social samvaro med sina arbetskamrater. Dessa är jag stolt att kunna räcka en hjälpande hand. Vi skall ha en välfärdssystem som bygger på att man solidariskt finansierar välfärdens kärna som sjukvård skola barnomsorg. De stora försäkringssystemen, pensioner, arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och föräldraförsäkring är din och min egendom som vi överlåtit till staten att administrera. Jag vänder mig med vrede mot att kalla ersättningar från dessa system bidrag. Det är pengar du som löntagare förskotterat. Du har avstått både löneutrymme och konsumtionsutrymme för att dessa system skall ge dig trygghet. För mig är det en hederssak att upprätthålla systemen och att de stöttar och hjälper.


De som är ultraliberala menar ha inte några offentliga system utan var och en får skaffa de försäkringar de vill. Det skulle innebära att vi organiserade massfattigdom för dem som inte kunnat hålla i sina pengar utan konsumerat upp sin pension eller sjukförsäkring. Det är inte allom förunnat kunna sköta sin ekonomi det är därför vi sköter sådant i offentlig regi. Jag vill ge även dessa grupper en hjälpande hand.


Jag känner att det råder en opinion i Sverige jsom innebär att jag som har jobb är nöjd och de som inte har jobb får skylla sig själva. Den attityden skapar ett kluvet samhälle fyllt av motsättningar och ondska. Vi måste genom en stark politik för nya jobb bygga ett samhälle där klyftorna minskar och vi skuldra mot skuldra bygger det nya Sverige.


Företagandet i Sverige är något heligt för mig jag har sett det på nära håll sedan barnsben. Sett min egen far som var polioskadad driva en liten verkstad långt innan arbetsmarknadspolitik och annat var uppfunnit.


Jag vill peka på det  viktigaste närsaltet för företagen är att nedbringa arbetslösheten. De enorma resurser som skapas då ger  företagandet nya starka konsumtionsgrupper som kommer ut på hemmamarknaden. Det som är bra för arbetslösa är guld för småförtagaren.


LARS-HÅKAN
SENIORKANDIDAT TILL RIKSDAGEN









Arbetskraftsundersökningen (AKU), juni 2010:

488.000 ARBETSLÖSA  9,5%

av arbetskraften utan arbete.

I juni var 4 657 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta, vilket är en ökning med 50 000 personer på ett års sikt. Under samma tidsperiod ökade antalet arbetade timmar och var i juni i genomsnitt 145,3 miljoner per vecka. Antalet arbetslösa uppgick till 488 000 och det relativa arbetslöshetstalet till 9,5 procent. Säsongrensade data visar på en uppgång av antalet sysselsatta och en nedgång av antalet arbetslösa.

Förändringar på kort sikt – Säsongrensade data1

Säsongrensade data visar på en fortsatt ökning av antalet sysselsatta i åldern 15–74 år och uppgick i juni 2010 till 4 552 000. Tidigare har ökningen förklarats av en uppgång bland män, men nu observeras även en svag uppgång bland kvinnor.

Säsongrensade data visar också att sysselsättningsgraden i juni 2010 var 64,9 procent, vilket innebär att ökningen som uppvisats sedan årsskiftet består. Trenden har varit positiv för männen sedan slutet av förra året, medan det är först de sista månaderna som det har vänt upp för kvinnorna.

Antalet arbetslösa i åldern 15-74 år uppgick enligt säsongrensade data till 403 000 personer, och det relativa arbetslöshetstalet till 8,1 procent. Både antalet arbetslösa och det relativa arbetslöshetstalet minskade, såväl för män som för kvinnor. Minskningstakten är dock något högre bland männen än bland kvinnorna.

Antal personer i arbetskraften uppgick säsongrensat till 4 954 000 och visar en positiv trend för båda könen. Det relativa arbetskraftstalet, det vill säga arbetskraftens andel av befolkningen, uppgick till 70,6 procent. För kvinnorna har den tidigare minskningen i arbetskraftstalet nästintill avtagit, medan den positiva trenden som uppvisats bland männen består.

Förändringar jämfört med juni 2009 – Originaldata1

Ökning av antalet sysselsatta

Den positiva utveckling på arbetsmarknaden som har kunnat skönjas under våren 2010 har fortsatt i juni, men i en högre takt. För att fastställa att styrkan i förbättringen är bestående krävs minst en ytterligare mätning.

I juni 2010 var 4 657 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta. Jämfört med juni 2009 är det en ökning med 50 000 personer, varav 47 000 var män. Det är första gången sedan hösten 2008 som antalet sysselsatta ökar på ett års sikt. Sysselsättningsgraden, det vill säga andelen sysselsatta av befolkningen, uppgick till 66,4 procent. Av de sysselsatta var 3 967 000 personer i arbete, en ökning med 150 000 jämfört med juni 2009. Ökningen kan delvis förklaras av kalendereffekter.

En stor del av ökningen i antalet sysselsatta skedde inom näringsgrenen ”Byggverksamhet”. I juni 2010 var det 30 000 fler sysselsatta inom denna näringsgren jämfört med juni för ett år sedan.

Antalet fast anställda uppgick i juni 2010 till 3 414 000 och antalet tidsbegränsat anställda till 744 000. Jämfört med motsvarande månad för ett år sedan är förändringarna inte statistiskt säkerställda.

Antalet arbetade timmar ökade

Antalet arbetade timmar var i juni 2010 i genomsnitt 145,3 miljoner per vecka. Med hänsyn tagen till skillnader i semesterledighet och liknande mellan 2010 och 2009 motsvarar det en ökning med 3,1 procent jämfört med juni 2009. Det är första gången på knappt två år som arbetade timmar ökar på ett års sikt. Ökningen gäller för såväl män som kvinnor, för männen är ökningen 3,5 procent och för kvinnorna 2,9 procent. Av de arbetade timmarna utfördes 1,7 miljoner timmar av personer som var sysselsatta utomlands men folkbokförda i Sverige.

Ingen ökning av arbetslösheten

Arbetslösheten har normalt sett en säsongsmässig topp i juni. I juni 2010 uppgick antalet arbetslösa i åldern 15-74 år till 488 000 personer, varav 263 000 var män och 225 000 var kvinnor. Jämfört med juni 2009 är förändringen inte statistiskt säkerställd. Det är andra månaden i rad som antalet arbetslösa inte uppvisar en signifikant ökning på ett års sikt. Av de arbetslösa studerade 29 procent, eller 142 000, på heltid. Var fjärde arbetslös, eller 125 000 personer, var långtidsarbetslös.

Det relativa arbetslöshetstalet, andelen arbetslösa av arbetskraften, var 9,5 procent i juni 2010. Bland männen var arbetslöshetstalet 9,7 procent och bland kvinnorna 9,3 procent. Det är inte några statistiskt säkerställda förändringar jämfört med juni 2009.

Antalet arbetslösa ungdomar i åldern 15–24 år uppgick till 244 000, vilket motsvarar ett relativt arbetslöshetstal på 30,1 procent. Av de arbetslösa ungdomarna studerade 36 procent, eller 88 000, på heltid.

Antalet sjuka personer utanför arbetskraften minskade

Antalet personer i åldern 15-74 år som står utanför arbetskraften uppgick i juni 2010 till 1 872 000, varav 830 000 var män och 1 043 000 var kvinnor. Antalet pensionärer ökade med 66 000, medan antalet sjuka som inte ingår i arbetskraften minskade med 62 000 personer jämfört med i juni 2009.

Det outnyttjade arbetskraftsutbudet

Arbetslösa, undersysselsatta och latent arbetssökande utgör tillsammans det outnyttjade arbetskraftsutbudet, vilket i juni 2010 var 24,9 miljoner timmar per vecka. Det motsvarar 623 000 heltidsarbeten med 40 timmars arbetsvecka.


1) Säsongrensade data och beräknad trend kan revideras något vid nya månadsutfall och sammanfaller oftast inte, av förklarliga skäl, med originaldata.


Samband på arbetsmarknaden juni 2010

Figur - Samband på arbetsmarknaden juni 2010


Av Lars-Håkan Halldin - 4 augusti 2010 15:28


Brännelund och Eksjö den 27 juli 2010.


 

En röst på småfolkspartiet - centerpartiet

Varför skall man rösta på centerpartiet och vem är du som skall göra det den frågan kan ställas. Jag vill ge min personliga tolkning som jag tycker stämmer överens om hur ett modernt välfärdssamhälle byggs.


Att vara ett småfolksparti innebär att man öppet erkänner vi är partiet för dig som troget går till jobbet och har en låg inkomst. Du som bor och verkar i landsbygden och bor i de små städerna och små samhällen. Tjänar under tjugotusen i månaden. Jag erkänner också öppet du som tjänar kanske trettio tusen eller mer i månade du får göra lite större uppoffringar för att bygga Sverige. Jag ger dig ingen gräddfil.


Centerpartiet månar speciellt om de som ä ar arbetslösa och i synnerhet långtidsarbetslösa.  Du som är sjuk långtidssjukskriven har min varma hjälpande politiska hand båda dessa grupper har det knapert med låga ersättningar. Jag vill understryka att de som hamnat i denna situation har själva finansierat sin sjukpeng, sin arbetslöshetsersättning.


Närmare 4,8 milj. människor går till jobbet varje dag känner yrkesstolthet och social samvaro med sina arbetskamrater. Dessa är jag stolt att kunna räcka en hjälpande hand. Vi skall ha en välfärdssystem som bygger på att man solidariskt finansierar välfärdens kärna som sjukvård skola barnomsorg. De stora försäkringssystemen, pensioner, arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och föräldraförsäkring är din och min egendom som vi överlåtit till staten att administrera. Jag vänder mig med vrede mot att kalla ersättningar från dessa system bidrag. Det är pengar du som löntagare förskotterat. Du har avstått både löneutrymme och konsumtionsutrymme för att dessa system skall ge dig trygghet. För mig är det en hederssak att upprätthålla systemen och att de stötar och hjälper.


De som är ultraliberala menar ha inte några offentliga system utan var och en får skaffa de försäkringar de vill. Det skulle innebära att vi organiserade massmattigdom för dem som inte kunnat hålla i sina pengar utan konsumerat upp sin pension eller sjukförsäkring. Det är inte allom förunnat kunna sköta sin ekonomi det är därför vi sköter sådant i offentlig regi. Jag vill ge även dessa grupper en hjälpande hand.


Företagandet i Sverige är något heligt för mig jag har sett det på nära håll sedan barnsben. Sett min egen far som var polioskadad driva en liten verkstad långt innan arbetsmarknadspolitik och annat var uppfunnit.


Jag vill peka på det  viktigaste närsaltet för företagen är att nedbringa arbetslösheten. De enorma resurser som skapas då ger  företagandet nya starka konsumtionsgrupper som kommer ut på hemmamarknaden. Det som är bra för arbetslösa är guld för småförtagaren.


Jag vill understryka att vi har kanske världens bästa skattesystem för arbetande kapital ( Kapital som arbetar i företaget). Man beskattar inte kapital som arbetar och utgifter är avdragsgilla inom verksamhetens ram till sista öret. Det är när man tar ut pengar ur systemet som alla beskattas lika och gör avsättningar till gemensamma system som pension sjukförsäkring mm. Systemet kan förfinas det skall vi jobba med.


De tre viktigaste komponenter för framgångsrikt företagande i Sverige är jämbördiga och starka parter på arbetsmarknaden fack och arbetsgivare och att de är självständiga utan statlig inblandning. En stark och självständig Riksbank som hanterar valuta räntor och marknadens likviditet. Den yttersta och viktigaste faktorn är trots allt frihandel inom Sverige, inom EU och globalt. Ett svenskt engagemang i WTO och EU där vi skapar långsiktiga regler för företagandet är en grundbult.


Arbetsmarknadens parter är de som skall genom gemensamma krav på det politiska systemet skapa långsiktiga och goda spelregler för företagandet i Sverige. Kom ihåg att ökade reallöner under arton år och arbetsfred är det som skapat Sveriges goda finanser. Det har inga regeringar gjort!


Nu krävs av mig som politiker att jag kan forma ett system där vi på ett intellektuellt sätt sänker skattetrycket en kvartsprocent realt varje år. Det kräver att stat, landsting och kommuner samarbetar kring dessa frågor. Det är ur det sänkta skattetrycket och ökade reala skatteintäkter från realt ökade löner och låg inflation som framtidens välfärd skall byggas.  Då växer Sverige till ett rikt land för företagare och löntagare.


Lars Håkan Halldin

Seniorkandidat till Riksdagen (C)

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se

 

 

Av Lars-Håkan Halldin - 4 augusti 2010 09:27

Min kommentar

Jag lovar heligt och dyrt föra eran talan i Riksdagen om ni kryssar in mig. Det skall aldrig vara tillåtit att jävlas med sjuka och arbetslösa.


Lars-Håkan Halldin


Få utförsäkrade har fått jobb

Uppdaterat: kl 06:56 (publicerades idag kl 05:30), Ekot

Knappt två procent av de som utförsäkrats från sjukförsäkringen och fått arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen sedan årsskiftet har i dag ett vanligt jobb.

Mer än hälften kommer att fortsätta i olika arbetsmarknadsprogram under hösten och ungefär en fjärdedel får åter ersättning från Försäkringskassan. Det visar en utvärdering som Arbetsförmedlingen har lämnat över till regeringen.

Tidigare har Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan lämnat en gemensam rapport till regeringen, men nu redovisar Arbetsförmedlingen dagsläget för dem som varit sjukskrivna så länge att de inte längre omfattas av sjukförsäkringen.

Totalt var det 23 146 personer som anvisades arbetslivsintroduktion under det första halvåret. Av dem var det 451 som fick ett arbete utan någon form av lönesubvention, alltså 1,9 procent.

Räknar man in de som är sysselsatta med någon form av stöd ökar siffran till sju procent. Ändå vill inte Siri Persson, handläggare på Arbetsförmedlingen, och den som gjort utvärderingen tala om ett misslyckande.

– Inte mot bakgrund av att personerna har en dokumenterad funktionsnedsättning med nedsättning av arbetsförmågan. Det heter ju arbetslivsintroduktion, som är en start. Syftet med programmet var absolut inte att man skulle komma ut i jobb, säger Siri Persson.

Uppdraget är alltså att förbereda för att de anvisade möjligen ska få ett arbete så småningom. Problemet är bara att många har varit så sjuka att de inte har kunna delta i några aktiviteter alls enligt utvärderingen.

Mycket tid och kraft har också gått åt att hjälpa till att ordna den grundläggande ekonomin när ersättningssystemen ändrats. Något som arbetsförmedlare inte är några experter på.

– Arbetsförmedlare är väldigt duktiga och kompetenta på många områden, men vi är ju faktiskt bäst på att matcha mot arbetsmarknaden och vägleda mot andra arbeten.

Arbetsförmedlingen kritiserar också att det i dag inte går att få förnyad sjukersättning så länge någon ingår i en arbetsmarknadsåtgärd. Det borde gå att söka parallellt. Nu skapar oron med detta moment 22 extra belastning på arbetsförmedlarna.

– Det är till viss del en hel del av våra resurser, ja.


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards