Direktlänk till inlägg 4 augusti 2010

Allt fler får Förtidspension i Moderat tappning

Av Lars-Håkan Halldin - 4 augusti 2010 09:27

Min kommentar

Jag lovar heligt och dyrt föra eran talan i Riksdagen om ni kryssar in mig. Det skall aldrig vara tillåtit att jävlas med sjuka och arbetslösa.


Lars-Håkan Halldin


Få utförsäkrade har fått jobb

Uppdaterat: kl 06:56 (publicerades idag kl 05:30), Ekot

Knappt två procent av de som utförsäkrats från sjukförsäkringen och fått arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen sedan årsskiftet har i dag ett vanligt jobb.

Mer än hälften kommer att fortsätta i olika arbetsmarknadsprogram under hösten och ungefär en fjärdedel får åter ersättning från Försäkringskassan. Det visar en utvärdering som Arbetsförmedlingen har lämnat över till regeringen.

Tidigare har Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan lämnat en gemensam rapport till regeringen, men nu redovisar Arbetsförmedlingen dagsläget för dem som varit sjukskrivna så länge att de inte längre omfattas av sjukförsäkringen.

Totalt var det 23 146 personer som anvisades arbetslivsintroduktion under det första halvåret. Av dem var det 451 som fick ett arbete utan någon form av lönesubvention, alltså 1,9 procent.

Räknar man in de som är sysselsatta med någon form av stöd ökar siffran till sju procent. Ändå vill inte Siri Persson, handläggare på Arbetsförmedlingen, och den som gjort utvärderingen tala om ett misslyckande.

– Inte mot bakgrund av att personerna har en dokumenterad funktionsnedsättning med nedsättning av arbetsförmågan. Det heter ju arbetslivsintroduktion, som är en start. Syftet med programmet var absolut inte att man skulle komma ut i jobb, säger Siri Persson.

Uppdraget är alltså att förbereda för att de anvisade möjligen ska få ett arbete så småningom. Problemet är bara att många har varit så sjuka att de inte har kunna delta i några aktiviteter alls enligt utvärderingen.

Mycket tid och kraft har också gått åt att hjälpa till att ordna den grundläggande ekonomin när ersättningssystemen ändrats. Något som arbetsförmedlare inte är några experter på.

– Arbetsförmedlare är väldigt duktiga och kompetenta på många områden, men vi är ju faktiskt bäst på att matcha mot arbetsmarknaden och vägleda mot andra arbeten.

Arbetsförmedlingen kritiserar också att det i dag inte går att få förnyad sjukersättning så länge någon ingår i en arbetsmarknadsåtgärd. Det borde gå att söka parallellt. Nu skapar oron med detta moment 22 extra belastning på arbetsförmedlarna.

– Det är till viss del en hel del av våra resurser, ja.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards