Alla inlägg den 21 augusti 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 21 augusti 2010 10:50

MIN KOMMENTAR


Många förringar den ekonomiska krisen. Sverige har vi enligt finansminster Anders Borg gjort allt pricis rätt och nu är det skördetid. Kriser ger tex budget underskott, arbetslöshet och låg tillväxt. I Sverige har vi en restpost på 404.000 arbetslösa.


Bara kostnaden för att rulla denna arbetslöshet är i varje fall 225 miljarder. Förädlingsvärdet på de tjänster som inte utförs är 425 miljarder. Den totala kostnade för krisen är ett underskott på 650 miljarder som vi debiterat ut på Svenska folket i form av arbetslöshet och minskade verksamhet i såväl privat som offentlig sektor.


Då är frågan kan vi får en ekonomisk tillväxt som drar arbetslösheten nedåt jag betvivlar det. Jag brukar hävda att 2,25% tillväxt ger netto 25.000 nya jobb per år

varje ytterligare trekvatsprocent ger 25.000 ytterligare jobb. Anders Borg går ut med siffror på att tillväxten skulle bli 4,5% det är han nog rätt ensam om. Men i vilket fall som helst skulle en sådan tillväxt ge  65.000 nya jobb per år och då skulle problemen räta sig på fem år förutsatt att vi inte måste gå igenom ännu en lågkonjunktur.


Nu tror jag inte på Borgs siffror utan att tillväxten stannar på 1,9% jag gör samma prognos som Danske Bank. Jag vill hemskt gärna att Borg får rätt det är bra för mig och hela Sverige. Frågan är gjorde regering tillräckligt för att bryta krisens negativa verkningar. Där gör jag och Krugman samma bedömning man gjorde för lite tragiskt nog. Risken är uppenbar att krisens påtagliga restpost blir massarbetslöshet som kostar Sverige 650 miljarder om året en post som vi inte kan långsiktigt leva med.


När krigsdammat från valet lagt sig måste partierna från höger till vänster sätta sig ned och bekämpa arbetslöheten med åtgärder som biter. Arbetsmarknadspolitik är bra men nu måste ekonomin växa. Det är ingen lätt uppgift fromma förhoppningar om fler företag är inte den rätta politiken utan åtgärder som sätterigång ekonomin så den växer och ger de  400.000 arbetslösa jobb. Det  finns i teorin utrymmer för nästan 40.000 nya företag. Potensialen finns onekligen där men att få stenen att rulla är något knepigare. Att lägga ned RUT är inte något som borde finnas en i tankevärlden. En näringspolitik som gör jobben politiska det innebär du får bara jobba i företag som den sittande regeringen godkänt. Sådant är vettlöst.


Lars-Håkan




Krugman: Vi har bara sett början på problemen

Publicerat: kl 16:51, Ekot

I dag har aktiekurserna fortsatt att falla över världen för tredje dagen in rad. Anledningen är dystra siffror från USA som visar att återhämtningen efter krisen tycks ha kommit av sig. Och troligen har vi bara sett början på de förnyade problemen, säger Paul Krugman, ekonomiprofessor och Nobelpristagare i ekonomi, just nu på besök i Sverige.

Troligen kommer det att bli värre. De flesta uppgifter vi har just nu, tyder på en bromsad utveckling av ekonomin, säger Paul Krugman.

Det behöver inte nödvändigtvis innebära en krympande bruttonationalprodukt, men det spelar ingen roll. Med en tillväxt på bara en eller två procent, kommer det att innebära ökad arbetslöshet och stora påfrestningar på samhället, säger han.

Enligt Paul Krugman är den haltande återhämtningen ingen överraskning. Han har länge ansett att världens länder satsat alldeles för lite i kampen mot ekonomikrisen. Åtgärderna räckte till att förhindra en ännu djupare kris. Men de räckte inte till för att skapa en riktig återhämtning, säger han.

Det som händer nu är att marknaderna slutligen har upptäckt att pessimisterna hade rätt, säger Paul Krugman.

En längre intervju med Paul Krugman sänds i Godmorgon, världen nu på söndag i P1.

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards