Alla inlägg den 28 augusti 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 28 augusti 2010 07:40

ÅLDERSDISKRIMINERING KOMMER INTE TILLÅTAS I LAG


Det ska vara lika otillåtet att diskriminera någon på grund av ålder på samma sätt som på grund av kön, etnisk tillhörighet och sexuell läggning, enligt en statlig utredning som lämnades till regeringen i dag.

– Vi föreslår ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering, och det ska alltså finnas på alla samhällsområden. Det gör det inte i dag, det finns bara på arbetslivsområdet och på utbildningsområdet, säger utredaren Petra Lundh.

Ja, i dag gäller skyddet mot åldersdiskriminering framför allt arbetslivet, arbetsmarknad och utbildning. Men det bör utvidgas till att även gälla till exempel vården, socialtjänsten, uthyrning av bostäder och försäljning av varor och tjänster, menar utredningen.

Med det här förslaget skulle kravet som ställs på motiveringen bakom att införa en åldersgräns helt enkelt bli mycket större, säger Petra Lundh. Som till exempel på barer, klubbar och andra uteställen.

– Det måste till ett berättigat syfte, och jag kan säga att om det enbart är affärsmässiga skäl att man sätter upp till exempel en 23-årsgräns eller 25-årsgräns, så har vi ansett att det är tveksamt. Det ska till ganska mycket för att man ska bryta den här anti-diskrimineringsprincipen, säger Petra Lundh.

Men det finns många väl motiverade åldersgränser också som kommer att ingå i generella undantag för en sådan här diskrimineringslagstiftning, som 18-årsgräns på att köpa tobak till exempel. Det ska även vara tillåtet med rabatter och billigare priser för pensionärer och studenter.

– Om man tittar generellt sett är det svagare grupper rent ekonomiskt, och i så fall är det ett berättigat syfte om de får rabatt.

Hans Wiklund, boende i Stockholm, ser behovet av stärkt skydd mot åldersdiskriminering, och menar att den nog är störst i arbetslivet ändå.

– De som söker jobb och är 55-60 år, de blir diskriminerade på grund av åldern, utan hänsyn till kvalifikationer och kunskaper. Det vet jag av egen erfarenhet, de har sagt till mig att jag är för gammal.


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards