Alla inlägg under maj 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 25 maj 2008 08:42


Svar från Centerpartiet med anledning av krönikana stoppa hjärnläckget på naturvårdsaverket.



Hejsan Lars,

Tack för ditt mejl. Visst behöver vi lite humor i debatten! Men samtidigt är vi bredda att ta vårt miljöansvar. Det gäller att hitta nya vägar, tankegångar och åtgärder samt att gynna den tekniska framfarten. Att göra för stora avkall på vårt välfärdssamhälle eller på naturens naturliga omlopp är inte rimligt. Vi behöver ta vårt ansvar idag men även hitta nya vägar - helst redan i morgon.

Med vänliga hälsningar
Centerpartiet


MITT SVAR

Jag tycker svaret var intetsägande och tog inte ställning i den centrala frågan skall vi lägga ned jordbruket söder om Mälardalen som onekligen Naturvårdsverket tar fram som ett alternativ för att minska kväveutsläppen. Svaret är lika begåvat som som att förbjuda Ramlösa i Sammanträdesrummet. Läs gårdagens artikel om detta. De har blivit offer för olja- kolindustrins skickliga lobbying nämligen att flytta fokus från fossila bränslen till jordbruk, kossor och Ramlösa. Det tycker jag är utomordentligt svagt


Lars-Håkan Halldin

Av Lars-Håkan Halldin - 24 maj 2008 10:31



RAMLÖSA PÅ SAMMANTRÄDESBORDET

Nu börjar man i kommun efter kommun ta stora radikala beslut om miljön man förbjuder kolsyrat vatten på sammanträden. Nu har kampen för miljön gått in i sitt slutskede och de stora segrarna skall vinnas. Man förkunnar storslaget genom pressmeddelanden nu har vi förbjudit kolsyrat vatten i vår kommun. Enligt min uppfattning en pyrrusseger präglad av enfald.


För när politikerna ställs inför de svåra besluten alla kommunens fordon skall gå på biodiesel, etanol eller Alkolås i alla fordon som finns i kommunen och utför tjänster åt kommunen då darrar man på manschetten kråmar sig och ler pinsamt.


Jag ställer frågan öppet till er läsare priset på bensin har stigit en krona på ett halvår. Vilken svensk riksdagsman skulle vågat ta det beslutet?! Ingen säger ingen det säger allt om arbetet för att minska koldioxidutsläppen.


Debatten om koldioxid och växthusgaser måste föras med intellektuella förtecken inte enfald och dumhet som riktmärke. Den stora frågan är, den enda på dagordningen, hur fasar vi ut oljan och kolet i vårt energisystem det är där kraften skall läggas. Nu förs koldioxid och växthusgasdebatter om snart allt ting och man tappar fokus på det som det verkligen gäller. Vem är vinnaren självklart olje- och kolindustrin? Deras ambition är ju att minska den recirkulerande koldioxiden så att man får rum med koldioxidutsläpp från fossila bränslen


Det är därför som kor, älgar, hästar, kött med mera är angelägna måltavlor i debatten. Att vi spyr ut miljontals ton fossil koldioxid och kväveföreningar det rycker man på axlarna åt. När mans kall förbjuda en flaska Ramlösa då rycker man ut med pukor, trumpeter och stora batongen.


I Stockholm tar SL-flygbuss nu ett stort steg mot en bättre miljö man kör alla sina bussar på Biodiesel. Det är ett stort och viktigt steg. I reklamen för bussarna säger SL du kan till och med kan dricka vårt rena bränsle. Man sätter fokus på bytet från fossilt till recirkulerade bränsle.


Då protesterar oljeindustrin och statliga myndigheter mot kampanjen den är oetisk inte skall man föranleda människor tro man kan dricka biodiesel. Oljeindustrin skyr inga medel. Vem tror ni initierat debatten att man inte skall använda mat som bilbränsle. Jo indirekt oljeindustrin genom skicklig lobbying.


Vem tror ni ligger bakom att politikerna ägnar sig åt väderkvarnsbeslut som bordsvattnet i sammanträdesrummet självklart oljeindustrin. Men om t.ex Sävsjö och Jönköpings kommuner beslöt att alla deras fordon och entreprenadtjänster skull drivas med recirkulerande biodrivmedel då tar man krafttag för miljön. Men si det vågar man inte. Kommunerna vill inte stöta sig med oljeindustrin genom att ta debatten med allmänheten.


Det skulle inte förundra mig om regeringen kommer med ett beslut om sänkt skatt på bensinen. För stackars Moderaterna måste ju ha några vänner kvar i Sverige. Man har ju snart sagt gjort sig osams med alla av Högern kärntrupper, försvarsvänner, bilister, pensionärer, företagare och värdekonservativa


Det blir ju likadant på det stora miljömötet i Köpenhamn 2009 några resolutioner som låter bra men till inte förpliktande. Det är på det sättet beslutet om att förbjuda Ramlösan i sammanträdesrummet kommit till en pampig resolution som inte förbättrar vår miljö. Men man kan ju inte begära mer vi har ju de politiker vi förtjänar och dessutom har vi ju valt dem. Jag lovar Ramlösan här läskat mången politisk torr strupe då rädslan för att inte bli omvald präglat inlägget.


Brännelund – Eksjö


Eder förtrogne

Lars Håkan Halldin

Oberoende centerpolitisk debattör.

undereken@hotmail.com

Av Lars-Håkan Halldin - 24 maj 2008 10:28


VÄRLDENS LIVSMEDELSFÖRSÖRJNING


Kommentar
En het potatis på välfärdssamhällets bord men välnärande för debatten.

Livsmedelsförsörjningen är ett globalt ansvar som glöms bort i ankdammar fyllda med religösa påbud vilt påhejade av frälsta politiker som alltid har råd att inhandla ekologiskt till marknadens högsta priser.

Världens befolkning växer medan odlingsarealen miskar. Att med största möjliga miljöhänsyn se till att produktionen ökar är vårt gemensamma ansvar.

av Bengt Gunnarsson den 22 maj 2008 kl 10:59 -

Jag delar din syn tillfullo

Lars-Håkan halldin

Av Lars-Håkan Halldin - 21 maj 2008 05:43


 Stoppa hjärnläckaget på          

      Naturvårdsverket



Det svenska naturvårdsverket har nu överträffat sig självt i hjärndiciplin. Man vill förbjuda all jordbruksproduktion i södra Sverige. Jo man tackar. Det skall vi betala dyra skattepengar för att avlöna byråkrater som kommer med hjärnsläpp


Nu säger mina hemliga underrättelsekällor att det är ett antal ytterligare skarpa förslag att vänta från verket.


Det första innebär att harar, älgar och rådjur inte får kissa och bajsa i naturen/ skogen. S.k obligatoriska vilttoaletter skall införas. Några tusen tillsyningsinspektörer skall anställas som tillser att lantbrukarna och skogsägarna upprätthåller disciplinen på sitt vilt. Om inte blir man bötfälld.


Älgarna och rådjuren måste förses med gasmask för att inte släppa ut metan. Hur denna mask skall kunna tas av och på kommer i en särskild förordning där de åläggs vite om de inte har gasmask när de idisslar.


Kossor som skall kunna utöva ett naturligt beteende genom att beta i hagen får inte heller de kissa och bajsa. Det blir obligatoriskt med blöja och urinpåse på kossorna. Ska kossorna beta måste de förses med gasmask som fångar upp metanen som de producerar.


Fritidshästarna går en hård framtid till mötes de får inte längre kissa och bajsa i hagen. All gödsel från fritidshästen måste köras till kommunens reningsverk.


De s.k skogsvårdsområdena skall tas in i en särskild förordning vilket innebär att om det obligatoriska skogsvårdområdet läcker mer kväve än den växande skogen bötfälls skogsägaren och planterar han skog i skogsvårdsområdet för att minska kväveläckaget blir han också bötfälld. Detta skrivs in i naturvårdverkets förordning moment 22.


Sedan överväger naturvårdsverket att förbjuda all biltrafik på Öresundsbron och Ölandsbron. Bilar skall i fortsättningen transporteras med färja. Kväveläckaget minskas då motorerna på bilarna är avslagna under överfarten.


Man undersöker hur kommunarrest skall utformas. Alla som har längre färdväg än två kilometer till jobbet förbjuds att åka till jobbet. Människor släpper ut naturgödsel och koldioxid och det kan inte längre tillåtas.


Ja som min käre läsare förstår så arbetas det flitigt på tankesmedjan Naturvårdsverket. Ett av deras förslag har stoppats av det lokala facket på verket nämligen det att anställda på verket skulle förbjudas producera naturgödsel och koldioxid. Facket menar att det är en skyddsfråga människor bör kunna tillåtas andas även om de jobbar på vårt främsta beskyddande verk.


Ja som läsaren förstår så innehåller denna artikel en viss komik men skratta inte naturvårdsverkets inspektör kan se dig och då blir du bötfälld. Älska inte på natten om du visste hur mycket olämpliga ämnen som då avsöndras det gillar heller inte naturvårdsverket.


Brännelund – Eksjö


Eder förtrogne

 Lars Håkan Halldin

Oberoende förnuftsdebattör.

undereken@hotmail.com


Av Lars-Håkan Halldin - 20 maj 2008 16:18

Göran Persson, Moderaternana


VEM FÖRSVARAR FÖRSVARSMAKTEN?!



Rubriken är dubbelbottnad. Dels vem försvarar Försvarsmakten, dels vilka är vi som försvarar Försvarsmakten. I detta fall gäller det vår garnison i Eksjö. Det är vår tredje största arbetsgivare i kommunen varför dess närvaro betyder mycket. Skall vi nu dra igång stora gråtvalsen och begära all hjälp vi kan få för att behålla vår garnison? Nej, det skall vi inte. Vi skall visa garnisonens betydelse och nytta för Försvarsmakten internationellt och nationellt samt dess förutsättningar att göra detta i Eksjö kommun.

Det första man skall fråga sig är - Behövs det som garnisonen producerar i Försvarsmakten och Totalförsvaret? För det andra - Finns förutsättningarna för att rationellt producera detta i garnisonen och slutligen för det tredje - är produkterna användbara till det dom avses användas till?


Verksamheten som garnisonen producerar är mycket efterfrågad internationellt och nationellt. Som enda kvarvarande ingenjörregemente så utbildas här förband och soldater för fältarbeten, bland annat förbindelsearbete, på vägar, broar, hamnar, flygplatser läger, min- och ammunitionsröjning, befästningsarbeten med mera. Ingenjörförbandet kan också för det civila samhället bygga ersättningsbroar och/eller färjor, ammunitionsröjning, kvalificerade bärgningsarbeten, dykarbeten, maskinstöd vid stora översvämningar, issprängningar samt stöd i samband med oväder. Ing 2 har i uppgift att utbilda och beredskapshålla ett internationellt ingenjörskompani. Kompaniet är avsett för internationell krishantering inom ramen för svenskt deltagande vid EU krishantering eller vid Nato- eller FN-ledd insats. SWEDEC har också mycket kvalificerade uppgifter, framför allt internationellt.


Förutsättningarna att producera detta är mycket goda i Eksjö kommun. MILITÄRT så finns det goda utbildningsförutsättningar och utvecklingsmöjligheter. Omfattande investeringar har gjorts under senare år varför det är låga behov av nyinvesteringar. Övningsfälten i Eksjö och Skillingaryd är miljöprövade för den verksamhet som Ing 2 och SWEDEC bedriver. Dessa miljöprövningar finns inte i den omfattning som behövs på presumtiva nya platser. Nya miljöprövningar på nya fält bedöms ta cirka fyra år, varefter man kan starta arbetena med att iordningställa övningsplatserna. Övningsfälten medger också utbildning av mekaniserade förband (Remember Smålandsbrigaden) Övningsområdet ligger dessutom ”runt hörnet” då Ränneslätt nås per fot på cirka 15 minuter.

REKRYTERING anses vara Eksjö garnisons svaga förutsättning. Så är inte fallet. Nu räknar vi verksamheter i arbetsregioner och då kan cirka 300 000 innevånare nå Eksjö inom 60 minuter. Vid senast pågående rekryteringen av officersaspiranter hade Ing 2 mer än 10 sökande per plats. SWEDEC är Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum inom ammunitions- och minröjning. Bland personalen finns erfarna forskare, ammunitonstekninker, officerare och övriga med omfattande kunskap och erfarenhet av ammunitions- och minröjningsverksamhet militärt såväl som humanitärt.

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER Det finns inga konflikter om markanvändningen mellan militära och kommunala intressen. Antagen översiktsplan underlättar fortsatt utveckling av garnisonen. Planprogram finns upprättat för garnisonens utvecklingsområde,


ATTRAKTIV REGION OCH KOMMUN. God utveckling av sysselsättning och arbetsmarknad. Det finns attraktiva boendemiljöer, låga boendekostnader jämfört med storstäder. Det finns kommunal satsning på högskoleutbildning. Vidare har vi goda uppväxtförhållanden för barnfamiljer med bra skola och barnomsorg med full behovstäckning. Slutligen har vi en trygg miljö samt ett väl fungerande föreningsliv!


RESULTATEN Nå vad blir resultatet av den genomförda produktionen. Presterar garnisonen det som efterfrågas med de produktionsresurser som står till buds? Svaret här är ett rungande JA !! Soldaterna och förbanden är väl dokumenterat duktigt utbildade så att de kan tjänstgöra som kompani inom ramen för Nordic Battle Group (NBG), ammunitions- och minröjningsförband i internationell tjänst, många stabsbefattningar i olika internationella staber. Sammanfattningsvis kan man säga att garnisonens verksamhet är mycket internationellt och nationellt efterfrågad med hänsyn till de goda resultat som uppnås. Ing 2 har också rangordnats som ett av landets bästa förband för värnpliktsutbildning av de värnpliktiga själva.


Det är med dessa argument vi skall försöka övertyga våra beslutsfattare i Stockholm om att Eksjö Garnison skall stanna kvar i Eksjö. Nu får vi alla hjälpas åt att förmedla dessa budskap till dessa. Försvarsmakten är en så viktig gemensam aktivitet så att den dessutom bör beslutas om blocköverskridande.


Slutligen undrar man vad man använder pengarna till då man enligt de senaste inriktningarna inte skall ha mer än nio (9) bataljoner totalt i armén. Det var vad Eksjö garnison ensamt producerade förr. Fortfarande kostar Försvarsmakten över 40 miljarder per år. Tänk om man kunde som förre försvarsministern ville, besluta vad vi skall ha och sedan hur vi skall producera det och vad det får kosta. Varje minskning tas dessutom från det viktigaste nämligen insatsorganisationen och dess producent grundorganisationen. I stället borde minskningarna ske i ordning stödmyndigheterna, FM ledning (1 400 personer i högkvarteret), och Försvarsmaktens Logistik.


Göran Persson

Moderaterna

Vitsippegatan 38

575 36 EKSJÖ

0381-160 88 (b)( -36033 (a), 0762-37 47 27








Av Lars-Håkan Halldin - 20 maj 2008 09:24

Fiskefrågan

Fisket är en mycket allvarlig fråga. Det handlar ju inte bara att fiska ut vissa sorter utan även om den bilogiska mångfalden och utvecklingen av försörjningsfrågor. Det är svåra val att göra. Endera så accepterar vi att vissa fiskebestånd försvinner och priset på den varan blir skyhögt. Det andra alternativet är ju en hård reglering av marknaden. Vilket innebär att fiskekapacitet läggs ned.

Detta kan ju ske med att man fastställer kvoter på fisket som garanter respektive arts fiskebestånd. Sedan säljer man ut den stora kvoten i små delkvoter. Varje fiskare inser ju att de små personliga kvoterna kan han inte leva på. Därför kommer en handel med fiskekvoter ske. Vilket innebär att ett stort tonnage blir utan fiskekvot. Därför bör man erbjuda en skrotningspremie för varje fartyg som läggs upp och huggs upp.

Fiskepolitiken måste vara ett av Europas viktigaste politikerområden och skall inte präglas av kompromisser utan av hänsynstagande till verkligheten och hoten om utfiskning.

Tjuvfikare skall behandlas hårdhänt med stränga EU-gemensamma lagar som böter och fängelse.

Jag anser att

·         Fiskepolitiken bör stramas upp med vad som angetts enligt ovan


Av Lars-Håkan Halldin - 18 maj 2008 09:42



Annie Johansson, riksdagsledamot (c)
Staffan Danielsson, riksdagsledamot (c)

Kräver ett hemvärn över hela landet!

De nationella skyddsstyrkornai dagligt tal hemvärnetär en viktig del av försvarsmakten. De har viktiga skyddsuppgifter och kan även användas vid civila kriser och katastrofer. De gör regelbundet förtjänstfulla insatser genom sin höga kompetens och organisation. Hemvärnet ger trygghet där de verkar eftersom de är den snabbast gripbara förmågan inom försvaret samtidigt som de bygger på närhet, frivillighet och engagemang.
Behovet av ett hemvärn över hela landet har snarast ökat i takt med det övriga försvarets omställning till färre soldater och fler internationella insatser. Därför ser vi med oro på risken för att hemvärnet kan stå inför kraftiga nedskärningar. I stället för att avveckla bör Sverige överväga att i stället utveckla hemvärnet. I andra länder finns det delar som inte har vapenträning, och där samarbetet med den civila krisberedskapen är mer utvecklat. Analogt med detta bör frågan resas om hemvärnet skulle kunna dimensioneras inte enbart efter rent militära behov utan även för insatser vid civila kriser och katastrofer.
Hemvärnets närvaro i hela landet bör tryggas genom särskilda rekryterings- och utbildningsinsatser och genom tillgång till modernt och ändamålsenlig materiel.
Centerpartiet har alltid stått upp för ett starkt svenskt försvar. Dock har försvarskostnadernas andel i procent av BNP sjunkit på några decennier från över två procent till dagens cirka 1,3 procent, mycket beroende på en stabil situation i vår omvärld. Försvaret har genomgått och genomgår en stor omställning från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar som kan sättas in för fredsfrämjande insatser. Det finns möjligheter till fortsatta effektiviseringar i försvaret, som bör tas tillvara, inom till exempel materielområdet, myndighets-överbyggnaden och kanske även inom grundorganisationen.
När vi långsiktigt diskuterar det svenska försvarets utveckling är en parameter bland flera hur vår satsning på fred och säkerhet genom försvaret förhåller sig till jämförbara länder i vår omvärld. Det är värt att notera att Sverige, jämfört med de nordiska länderna, avsätter mindre till försvaret i procent av BNP än för några decennier sedan.
Vår uppfattning är att Sverige som ett militärt alliansfritt land ska ta sitt ansvar för fred och säkerhet både här hemma och där freden är hotad och våra soldater behövs.

Annie Johansson, riksdagsledamot (c)
Staffan Danielsson, riksdagsledamot (c)

Av Lars-Håkan Halldin - 13 maj 2008 17:30


Erling Johansson (C)

Skatten på pensionen


Jag håller helt och hållet med på vad Bo Sjöström och Bengt Bernholtz skriver i Smålandstidningen den 13 maj. Pensionärerna skall inte behöva betala mer skatt än löntagarna. Detta är djupt orättvist. Vi pensionärer har samma utgifter som löntagarna vad gäller dagligvaror,bensin,hyror, räntehöjningar mm. Jag är fullt på det klara med varför man sänkte skatten för löntagarna. Det var för att minska arbetslösheten. Jag är inte säker på att det är detta som är anledningen. Nu förbereder man ytterligare en sänkning så att gapet skall bli ännu större. Jag tycker man skall sänka skatten men då skall det gälla alla skattebetalare.

Jag kan också tänka mig att man sänker skatten något mer för dem som har låg pension.

Kom ihåg att pensionärerna är en stor väljargrupp och vill vi i alliansen ha deras röster så måste de behandlas rättvist och inte som nu beskattas hordare. Vi vet också att många pensionärer gör stora ideella insatser som är bra för samhället.

Nej nu får det vara slut med orättvisorna. Löntagare och pensionärer skall betala samma skatt!



Erling Johansson (C) EKSJÖ


Insänt av Erling Johansson

Fridkullavägen 15

575 34 EKSJÖ Tel: 0381-611180

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards