Alla inlägg den 20 maj 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 20 maj 2008 16:18

Göran Persson, Moderaternana


VEM FÖRSVARAR FÖRSVARSMAKTEN?!



Rubriken är dubbelbottnad. Dels vem försvarar Försvarsmakten, dels vilka är vi som försvarar Försvarsmakten. I detta fall gäller det vår garnison i Eksjö. Det är vår tredje största arbetsgivare i kommunen varför dess närvaro betyder mycket. Skall vi nu dra igång stora gråtvalsen och begära all hjälp vi kan få för att behålla vår garnison? Nej, det skall vi inte. Vi skall visa garnisonens betydelse och nytta för Försvarsmakten internationellt och nationellt samt dess förutsättningar att göra detta i Eksjö kommun.

Det första man skall fråga sig är - Behövs det som garnisonen producerar i Försvarsmakten och Totalförsvaret? För det andra - Finns förutsättningarna för att rationellt producera detta i garnisonen och slutligen för det tredje - är produkterna användbara till det dom avses användas till?


Verksamheten som garnisonen producerar är mycket efterfrågad internationellt och nationellt. Som enda kvarvarande ingenjörregemente så utbildas här förband och soldater för fältarbeten, bland annat förbindelsearbete, på vägar, broar, hamnar, flygplatser läger, min- och ammunitionsröjning, befästningsarbeten med mera. Ingenjörförbandet kan också för det civila samhället bygga ersättningsbroar och/eller färjor, ammunitionsröjning, kvalificerade bärgningsarbeten, dykarbeten, maskinstöd vid stora översvämningar, issprängningar samt stöd i samband med oväder. Ing 2 har i uppgift att utbilda och beredskapshålla ett internationellt ingenjörskompani. Kompaniet är avsett för internationell krishantering inom ramen för svenskt deltagande vid EU krishantering eller vid Nato- eller FN-ledd insats. SWEDEC har också mycket kvalificerade uppgifter, framför allt internationellt.


Förutsättningarna att producera detta är mycket goda i Eksjö kommun. MILITÄRT så finns det goda utbildningsförutsättningar och utvecklingsmöjligheter. Omfattande investeringar har gjorts under senare år varför det är låga behov av nyinvesteringar. Övningsfälten i Eksjö och Skillingaryd är miljöprövade för den verksamhet som Ing 2 och SWEDEC bedriver. Dessa miljöprövningar finns inte i den omfattning som behövs på presumtiva nya platser. Nya miljöprövningar på nya fält bedöms ta cirka fyra år, varefter man kan starta arbetena med att iordningställa övningsplatserna. Övningsfälten medger också utbildning av mekaniserade förband (Remember Smålandsbrigaden) Övningsområdet ligger dessutom ”runt hörnet” då Ränneslätt nås per fot på cirka 15 minuter.

REKRYTERING anses vara Eksjö garnisons svaga förutsättning. Så är inte fallet. Nu räknar vi verksamheter i arbetsregioner och då kan cirka 300 000 innevånare nå Eksjö inom 60 minuter. Vid senast pågående rekryteringen av officersaspiranter hade Ing 2 mer än 10 sökande per plats. SWEDEC är Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum inom ammunitions- och minröjning. Bland personalen finns erfarna forskare, ammunitonstekninker, officerare och övriga med omfattande kunskap och erfarenhet av ammunitions- och minröjningsverksamhet militärt såväl som humanitärt.

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER Det finns inga konflikter om markanvändningen mellan militära och kommunala intressen. Antagen översiktsplan underlättar fortsatt utveckling av garnisonen. Planprogram finns upprättat för garnisonens utvecklingsområde,


ATTRAKTIV REGION OCH KOMMUN. God utveckling av sysselsättning och arbetsmarknad. Det finns attraktiva boendemiljöer, låga boendekostnader jämfört med storstäder. Det finns kommunal satsning på högskoleutbildning. Vidare har vi goda uppväxtförhållanden för barnfamiljer med bra skola och barnomsorg med full behovstäckning. Slutligen har vi en trygg miljö samt ett väl fungerande föreningsliv!


RESULTATEN Nå vad blir resultatet av den genomförda produktionen. Presterar garnisonen det som efterfrågas med de produktionsresurser som står till buds? Svaret här är ett rungande JA !! Soldaterna och förbanden är väl dokumenterat duktigt utbildade så att de kan tjänstgöra som kompani inom ramen för Nordic Battle Group (NBG), ammunitions- och minröjningsförband i internationell tjänst, många stabsbefattningar i olika internationella staber. Sammanfattningsvis kan man säga att garnisonens verksamhet är mycket internationellt och nationellt efterfrågad med hänsyn till de goda resultat som uppnås. Ing 2 har också rangordnats som ett av landets bästa förband för värnpliktsutbildning av de värnpliktiga själva.


Det är med dessa argument vi skall försöka övertyga våra beslutsfattare i Stockholm om att Eksjö Garnison skall stanna kvar i Eksjö. Nu får vi alla hjälpas åt att förmedla dessa budskap till dessa. Försvarsmakten är en så viktig gemensam aktivitet så att den dessutom bör beslutas om blocköverskridande.


Slutligen undrar man vad man använder pengarna till då man enligt de senaste inriktningarna inte skall ha mer än nio (9) bataljoner totalt i armén. Det var vad Eksjö garnison ensamt producerade förr. Fortfarande kostar Försvarsmakten över 40 miljarder per år. Tänk om man kunde som förre försvarsministern ville, besluta vad vi skall ha och sedan hur vi skall producera det och vad det får kosta. Varje minskning tas dessutom från det viktigaste nämligen insatsorganisationen och dess producent grundorganisationen. I stället borde minskningarna ske i ordning stödmyndigheterna, FM ledning (1 400 personer i högkvarteret), och Försvarsmaktens Logistik.


Göran Persson

Moderaterna

Vitsippegatan 38

575 36 EKSJÖ

0381-160 88 (b)( -36033 (a), 0762-37 47 27








Av Lars-Håkan Halldin - 20 maj 2008 09:24

Fiskefrågan

Fisket är en mycket allvarlig fråga. Det handlar ju inte bara att fiska ut vissa sorter utan även om den bilogiska mångfalden och utvecklingen av försörjningsfrågor. Det är svåra val att göra. Endera så accepterar vi att vissa fiskebestånd försvinner och priset på den varan blir skyhögt. Det andra alternativet är ju en hård reglering av marknaden. Vilket innebär att fiskekapacitet läggs ned.

Detta kan ju ske med att man fastställer kvoter på fisket som garanter respektive arts fiskebestånd. Sedan säljer man ut den stora kvoten i små delkvoter. Varje fiskare inser ju att de små personliga kvoterna kan han inte leva på. Därför kommer en handel med fiskekvoter ske. Vilket innebär att ett stort tonnage blir utan fiskekvot. Därför bör man erbjuda en skrotningspremie för varje fartyg som läggs upp och huggs upp.

Fiskepolitiken måste vara ett av Europas viktigaste politikerområden och skall inte präglas av kompromisser utan av hänsynstagande till verkligheten och hoten om utfiskning.

Tjuvfikare skall behandlas hårdhänt med stränga EU-gemensamma lagar som böter och fängelse.

Jag anser att

·         Fiskepolitiken bör stramas upp med vad som angetts enligt ovan


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards