Alla inlägg den 18 maj 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 18 maj 2008 09:42



Annie Johansson, riksdagsledamot (c)
Staffan Danielsson, riksdagsledamot (c)

Kräver ett hemvärn över hela landet!

De nationella skyddsstyrkornai dagligt tal hemvärnetär en viktig del av försvarsmakten. De har viktiga skyddsuppgifter och kan även användas vid civila kriser och katastrofer. De gör regelbundet förtjänstfulla insatser genom sin höga kompetens och organisation. Hemvärnet ger trygghet där de verkar eftersom de är den snabbast gripbara förmågan inom försvaret samtidigt som de bygger på närhet, frivillighet och engagemang.
Behovet av ett hemvärn över hela landet har snarast ökat i takt med det övriga försvarets omställning till färre soldater och fler internationella insatser. Därför ser vi med oro på risken för att hemvärnet kan stå inför kraftiga nedskärningar. I stället för att avveckla bör Sverige överväga att i stället utveckla hemvärnet. I andra länder finns det delar som inte har vapenträning, och där samarbetet med den civila krisberedskapen är mer utvecklat. Analogt med detta bör frågan resas om hemvärnet skulle kunna dimensioneras inte enbart efter rent militära behov utan även för insatser vid civila kriser och katastrofer.
Hemvärnets närvaro i hela landet bör tryggas genom särskilda rekryterings- och utbildningsinsatser och genom tillgång till modernt och ändamålsenlig materiel.
Centerpartiet har alltid stått upp för ett starkt svenskt försvar. Dock har försvarskostnadernas andel i procent av BNP sjunkit på några decennier från över två procent till dagens cirka 1,3 procent, mycket beroende på en stabil situation i vår omvärld. Försvaret har genomgått och genomgår en stor omställning från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar som kan sättas in för fredsfrämjande insatser. Det finns möjligheter till fortsatta effektiviseringar i försvaret, som bör tas tillvara, inom till exempel materielområdet, myndighets-överbyggnaden och kanske även inom grundorganisationen.
När vi långsiktigt diskuterar det svenska försvarets utveckling är en parameter bland flera hur vår satsning på fred och säkerhet genom försvaret förhåller sig till jämförbara länder i vår omvärld. Det är värt att notera att Sverige, jämfört med de nordiska länderna, avsätter mindre till försvaret i procent av BNP än för några decennier sedan.
Vår uppfattning är att Sverige som ett militärt alliansfritt land ska ta sitt ansvar för fred och säkerhet både här hemma och där freden är hotad och våra soldater behövs.

Annie Johansson, riksdagsledamot (c)
Staffan Danielsson, riksdagsledamot (c)

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards