Alla inlägg den 9 maj 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 9 maj 2008 10:18



SVAR PÅ TAL DEN 7 MAJ

Smålandstidningens debattsida 


Till

Kew Nordqvist

Eklogisk odlare



DE FATTIGA HAR INTE PENGAR TILL MAT

Du har rätt ingen bonde skall ha dåligt samvete för det han producerar. Det må vara traditionell odling eller ekologiskt. Jordbrukspolitiken under 25 år har varit att bonden skall produktionsanpassa sig. Producera rätt varor för rätt ändamål inga överskott som konsument och skattebetalare står för. Den politiken fungerar nu. Bonden producerar bara det som det finns köpkraft till. Ekologiska livsmedel i butikshyllan är dyrt. Priset är lika över hela världen det måste vi erkänna! Den fattige har inte råd med ekologiska varor.

Livsmedelskrisen beror på att det saknas köpkraft. De som inte har pengar får inget. Det är konsekvensen av den förda politiken. Politiker skall inte bli förvånade eller gnälla över att det de beslutat fått dessa konsekvenser. De bör det fulla ansvaret.

Det som smärtar mig är att ekologisk odling aldrig varit avsett som att producera ett bättre livsmedel utan ett sätt att få ned överskotten och det har man betalat dyrt för. De odlare som med entusiasm och kraft driver denna odlingsform skall ha beröm för detta. Men den politiska sanningen är inte kvalité utan minskad produktion.

Nu måste problemen lösas det är inte frågan om minskad köttkonsumtion utan att skapa köpkraft hos dem som inte har pengar. De vill kyckling i grytan och ost på mackan. Hur detta skall lösas vet jag inte exakt. Men jag vet en sak FN måste initialt köpa upp livsmedel och ge till de svältande folken. Det blir dyrt.

Den andra faktorn är att få mer mark i odling och att mark inte används andra ändamål än odling. Att priserna skulle sjunka möjligen fluktuera är det troliga scenariot. Därför är inte frågan om man skall odla ekologiskt eller ej utan hur man ökar de fattigas köpkraft. Jag är pessimist där jag tror inte den rika världen har mer intresse av det än stora internationella konferenser. Det låter man sig nöjas med.

Du får förlåta mig men de konsumenter som köper ekologiskt är en del i en förmögen livsstil som de fattiga inte gillar. Minskar man produktionen så tycker nog den fattige att vi kunde valt bort vårt beteende och gett honom mat.

Krisen förvärras snart när oljepriset går över 140 dollar fatet då kommer energiproduktion från åkerns grödor vara konkurrenskraftigt mot oljan. Då blir de som saknar köpkraft ännu fattigare.

Fortsätt odla ekologiskt det är inte ditt fel att de fattiga inte har köpkraft. Men vi har troligen en kollektiv skuld till detta. Fråga mig inte hur. Låt oss bara konstatera det är så!


Lars Håkan Halldin


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards