Alla inlägg den 7 maj 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 7 maj 2008 20:51

Riksdagsmännen Annie Johansson och Staffan Danielsson om det svenska försvaret

svar på frågor från Lars-Håkan Halldin


Centerpartiet har alltid stått upp för ett starkt svenskt försvar. Dock har försvarskostnadernas andel i procent av BNP sjunkit på några decennier från över 2 procent till dagens ca 1,3 procent, beroende mycket på en stabil situation i vår omvärld.

Det försvarspolitiska beslutet 2004 innebar att många förband avvecklades, och att antalet orter med regementen minskade. Försvaret har genomgått och genomgår en stor omställning från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar som kan sättas in för fredsfrämjande åtgärder där fred och säkerhet hotas.

Omställningen har varit påfrestande, och försvaret har nu ekonomiska problem. Regeringen har begärt in förslag från ÖB på hur kostnaderna kan minskas, och det cirkulerar uppgifter om att ett antal förband är hotade. ÖB ska redovisa sina förslag i mitten av maj och i juni.

Regeringen kommer att lägga sin proposition om försvarets inriktning sent i år, och analyserar då ÖBs förslag, försvarsberedningens rapport med mera.

Vår uppfattning är att saker och ting ska tas i rätt ordning, och vi kommer att noga följa det fortsatta arbetet med försvarets framtida inriktning. Det finns möjligheter till effektiviseringar i försvaret inom t ex materielområdet, och inom myndighetsöverbyggnaden med mera. Skulle nedläggning av ytterligare förband aktualiseras är det mycket viktigt att noga överväga om och hur detta i så fall ska ske.

Vi är fullt medvetna om Eksjös goda kvalifikationer på det militära området och har detta med oss i vårt fortsatta engagemang i dessa frågor.

När vi långsiktigt diskuterar det svenska försvarets utveckling är en viktig parameter hur vår satsning på fred och säkerhet genom försvaret förhåller sig till jämförbara länder i vår omvärld. En faktor värd att notera är att Sverige för några decennier sedan avsatte mer till försvaret i procent av BNP än våra nordiska grannländer, men idag ligger lägst. Vår uppfattning är att Sverige som ett militärt alliansfritt land ska sitt ansvar för fred och säkerhet både här hemma och där freden är hotad.

Annie Johansson (c)
Staffan Danielsson (c)


KOMMENTAR

Jag tror vi ska ha gott hopp om att vi kommer att ha Eksjö garnison kvar.

Jag hoppas att man gör en ordentlig analys och att man då kommer fram till alla de fördelar som finns här!

av erling.kes den 8 maj 2008 kl 09:38
Av Lars-Håkan Halldin - 7 maj 2008 11:50

Det dukade bordet i senvår.....


God pingstaftons middag.


LÖVBIFFGRYTA

En god svensk wok med skogssvamp.



Recept

500 g lövbiff

1 lagom stor röd paprika

Smör (man blir inte tjock av smör utan av för mycket smör)

1 litet paket champinjoner

200 g kantareller

2 – 3 msk hackad gräslök

1,5 dl vispgrädde man blir heller inte tjock av grädde…….utan

1,5 dl cocosmjölk

1 tärning mörk oxbuljong


Gör så här

Skär köttet i smala strimlor, bryn det till det slutit sig och fått vacker färg. Skär paprikan i smala strimlor sedan du rensat den. Stek grönsaker och svamp men inte för hårt de skall ha rejält tuggmotstånd. Koka grädde, cocosmjölk och mörk oxbuljong tills det blivit lite krämigt och fått god smak. Blanda kött, grönsaker och såsen. Rör om koka på svag värme sjuda under 3 – 5 min. Smaka av ev. med lite peppar och salt. Servera med ris, eller helst färsk potatis. Alt. Gräslöken kan strös i grytan naturell den luktar så gott då.


Till detta dricker vi ett gott rödvin från Argentina eller Chile i prisklass 65: - och uppåt.


Aveck - kaffekask.

Ett sätt att tillreda kaffekask är att först hälla i önskad mängd kaffe, sedan sakta hälla i spriten på en kaffesked som hålles i höjd med kaffet. Rör ej om! Man ska tydligt se att spriten flyter på kaffet. Drick försiktigt och känn hur det varma kaffet lägger sig nederst i gommen och spriten ovanpå.Ett utsökt sätt att inmundiga kaffe!



FRÅN JORD TILL BORD

Lövbiffen är producerad i vårt land av en svensk bonde.

Paprikan har nog färdats från Sydeuropa men kan vara plockad i ett svenskt drivhus. I så fall pris därefter.

Svampen så här års har nog plockats av en kärleksfull hand i något annat land. Gräslöken kan du plocka på eget land den växer frodig nu.

Vispgrädden kommer från en svensk ko. Finns det något underbare än när den svenska mulen betar ängen.

Cocosmjölken kommer från Afrika, Karibien, Indien. Den är nog inte helt lätt att plocka och bereda. Tyvärr lågprisarbetskraft och barnarbete. (Obs min anmärkning)

Oxbuljongen är svensk hur den är tillredd och på vad lämnar vi därhän.

Vinet har beretts i en bördig bergsdal i Pyrrenerna. Vägen hit har varit lång och händerna i processen från Sydamerika och hit har varit många och kärleksfulla. Betänk allt detta när du sätter dig till bord i sena vårkvällen. Då brudparen står som spön i backen.


VAD HÄNDE DEN 10 MAJ I HISTORIEN


Jo den 10 maj 1745 blir fröken fisk ( hon heterJeanne Antoinette Poisson som faktiskt betyder fisk.)  Ludvig den xv älskarinna och inträder på slottet Versailles som Markissinna.


Ludvig den xv hade aldrig tumme med sin fru trots att de av oförklarliga skäl fick barn tillsammans så någon natt eller flera nätter måste han förirrat sig till sin frus sängkammare.


Ludvigs förhållande var gott till till fru fisk så gott att hon efter kardianlen och rikshushållaren Fleurys död övertyg regeringsarbetet.


Begrunda våndan av att ha älskarinnor när du äter denna denna afton. Passionen kan bli förstor och du styr inte din skuta själv.

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards