Direktlänk till inlägg 13 augusti 2010

ÖKADE VETEPRISER BRA FÖR KLIMAT OCH EKONOMI

Av Lars-Håkan Halldin - 13 augusti 2010 10:39

MIN KOMMENTAR

 

 

ÖKADE VETEPRISER BRA FÖR KLIMAT OCH EKONOMI

Jag vill till och börja med att säga att jag håller med Jordbruksverket och Harald Svensson troligen blir prisuppgången på vete relativt kortvarig. Jag utesluter inte att de höga priserna kan bita sig fast till över nyår. Det finns också mycket som talar för att klimatet som bevisligen ändrats inte blir nådigare nästa år. Då har vi nog en prisuppgång permanent på en 25 öre kilot.

Mycket hänger samman med hur lagersituationen ser ut. Hur mycket som finns i lager kan vi lämna därhän utan den stora frågan är hur mycket är prissäkrat och hur mycket av årets skörd binder man vid dessa höga nivåer.

Jag tror att lagren är prissäkrade varför trycket uppåt kan bli påtagligt. Sedan är frågan hur ser lagersituationen ut och den mest intressanta frågan är hur mycket lager som är fysiska och uppköpta via interventionssystemet. Det är när de kommer ut som marknaden påverkas nedåt.

Interventionssystemet ser nu sin chans att tjäna pengar på det veta man köpt relativt billigt kan man nu sälja till goda priser.

Det jag ändock vill lära ut är att ökade priser på vete är jordbruksbyråkraternas mardröm. Hela stödsystemet svajar när priserna stiger. Alla byråkrater och blanketter blir maktlösa när marknaden bestämmer. Jag brukar säga på fullt allvar tjugofem års träta om att minska stödet till jordbruket och skapa landsbygdstöd kan förverkligas av två månader torka eller att konsumtionen ökar.

Det som nu sker är att fler ha veta kommer besås inför nästa odlingssäsong mer åkermark tas i anspråk bra för folken och för världsekonomin. Jordbruket i Afrika får sig en kraftig puff framåt. I hägnet av detta så kommer bensinpriset att stiga

Oljebolagen noterar att etanolen och biogasen som är deras värsta konkurrent får högre råvarupriser. Under 2011 peppar peppar skall vi vänja oss vid ett bensinpris på över 14: -

Med den differens som råder mellan bensin 95 oktan och etanol E85 på närmare fyra kronor litern innebär att konsumtionen av etanol ökar med kanske mer än 10 % årligen. En ökning som beror på det är billigare med E85 än bensin 95. Möjligen gillar folkpartiet inte detta de går oljebolagens ärenden och vill beskatta bort etanolen.


Det betyder att arealerna för s.k etanolvete kommer att ökas. USA tänker blanda in

15 % etanol i bensinen vilket innebär att jättelika arealer kommer att förbrukas till bilbränsle. Det andra bilbränslet biogas kommer också att öka arealanvändningen då grönfoder kanske är den allra bästa bioenergikällan.

Det är två viktiga slutsatser man kan dra av ökade vetepriser. Vete " just i right time and at right place". Det betyder det är inte på de svenska åkrarna vi skall odla Afrikas mat den skall odlas i Afrika. Där finns mer än väl av åkermark för att försörja folket på denna kontinent. En viss återbefolkning av landsbygden i Afrika är påkallat. Visst det är knapert på landsbygden men kåkstäderna är ännu värre.

Börja producera de naturligt sortförädlade veteslagen som gör succé i Afrika framförallt i Etiopien.  Vill vi binda jorden plantera lövträd i anslutning och runt om fälten så du får blandade odlingskulturer. Träden binder vatten genom att klimatet förändras.

Ökade spannmålspriser är betydligt verkningsfullare än FN-konferenser där man pratar och sedan åker alla hem och gör som de vill eller helst ingenting.

Slutsats vi har börjat släppa anden ur flaskan vilket är liktydigt med ökade vetepriser. Hoten mot jordbruksbyråkratin stavas vete ökade vetepriser ger oss färre regleringar och arbetslösa jordbruksbyråkrater. 

 

 

Lars Håkan Halldin

Seniorkandidat till Riksdagen (C)

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se




Kortvarig pristopp på spannmål

Jordbruksverkets chefsekonom Harald Svensson spår att den senaste tidens snabba prisstegring på spannmål inte kommer att bli så långvarig som rekordåret 2007/2008.

De senaste veckornas extrema prisökning på spannmål har skapat ett gyllene tillfälle att prisäkra årets skörd. Det amerikanska vetepriset har stigit med cirka 36 procent och på Rouenbörsen har vetepriset mer än fördubblats under någr veckor.

Torkan i Ryssland har varit en av de drivande faktorerna bakom prisuppgången. Nu beräknas årets skörd att upgå till 60 miljoner ton jämfört med tidigare prognoser på 85 miljoner ton.
Enligt EU-kommissionen beräknas årets spannmålsskörd i EU att bli omkring 2,5 procent lägre än i fjol vilket innebär 287,3 miljoner ton.

Trots de relativt höga prisnivåerna just nu räknar jordbruksverket inte med att vi kommer att se samma prisrally som under 2007/2008. Skälet är att världslagren av spannmål i dag är mycket större.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards