Alla inlägg den 27 mars 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 27 mars 2009 08:49

Bildtext: Lars-Håkan Halldin är kritisk mot regeringens jobbskatteavdrag, som han anser missgynnar landets pensionärer. 


Min intervju i Dagens Smålandsbygden


Lars-Håkan Halldin
– Pensionärerna är orättvist behandlade

Regeringens jobbskatteavdrag missgynnar landets pensionärer, som nu tvingas betala mer i skatt än löntagarna. Det anser Lars-Håkan Halldin, oberoende jordbrukspolitisk debattör från Eksjö, som är kritisk till regeringens införande av jobbavdraget.

– Pension i Sverige är en inkomst av arbete. Nämligen livsarbetet. Det är många som är irriterade på det pensionssystem vi har i Sverige, säger Lars-Håkan Halldin, och menar på att jobbskatteavdraget är en orättvis reform, som paketerats i påståendet, "att om det finns
100 stycken anställda i ett företag, så blir det fler jobb om man ger dem jobbavdrag. Då får nämligen de arbetslösa jobb". 
РDetta är inte sant. Det finns ingen ekonomisk ekvation i varken nationalekonomi eller annan ekonomi som bevisar att får man sänkt skatt blir det fler jobb, säger Lars-Håkan Halldin. Den enda påtagligt bevisbara orsaken till nya jobb är ökade reallöner inom ramen för ett fastlagt inflationsmål.

Mellanskillnaden motiverar
Halldin menar anser att regeringens påstående om att jobbskatteavdraget motiverar folk till att ta ett jobb inte stämmer.
– Man påstår att jobbskatteavdraget motiverar folk till att ta ett jobb. Men om du har 20.000 kronor i månadslön och mister jobbet, så får du cirka 15.000 kronor i  arbetslöshetsersättning.  Det mellanskillnaden och inte jobbskatteavdraget som är motorn, säger Lars-Håkan Halldin, som tycker att Moderaterna ville ha en skattereform som gynnade det egna partiets väljare, då man tror att sänkt skatt löser alla problem.
– Jag vill inte heller vara med om att ha ett för högt skattetryck, men om skatten skall minskas, måste denna minskning var rättvis och riktad, säger Halldin, som säger sig veta hur resonemanget förts kring införandet av det kritiserade skatteavdraget.

Sveket mot pensionerna
РMan ville komma åt arbetslöshetsförsäkringen och göra den dyrare och sedan växla avgiftshöjningen mot sänkt skatt. Det är där sveket mot pensionerna började, menar Halldin. Moderaterna insåg ju att gav man skattesänkningar till pensionärerna, sjuka, arbetslösa med flera, så kunde man ju inte komma åt några pengar, då dessa inte har någon arbetslöshetsförsäkring. En tyvärr riktad orättvisa.
– Skatteverket redovisar själv att det råder nästan 9.000 kronor i skatteskillnad mellan en pensionär med 15.000 kronor i månaden och löntagare med jobbskatteavdrag. Det är självklart skamligt, säger Halldin, och hävdar att argumentet att pensionärerna inte har utgifter för inkomstens förvärvande inte är relevant.

Småsint
– Pensionen är pensionärens uppskjutna lön som han själv jobbat ihop under sin livstid och betalat alla de kostnader som varit förenad med inkomstens förvärvande. Farfars inkomster skall vi inom Centerpartiet inte tafsa på. Det är småsint, säger Lars-Håkan Halldin.
Enligt Halldin får landets pensionärer förvisso bättre pension under nästa år, men det hjälper inte, menar han.
– Då blir orättvisan än mer påtaglig. Löntagaren får jobbskatteavdrag på löneökningen medan pensionären får ökat skattetryck på sina pengar. Jag hade hellre sett en balanserad skattesänkning på en femårsperiod med kanske 250 kr i månaden för alla och gjort det till ett avdrag mot skatt som finansierats av staten. Det hade gynnat konjunkturen och köpkraften.

Fotnot: Jobbskatteavdragets konsekvenser tas upp i en motion, skriven av Lars-Håkan Halldin, som ska behandlas vid Centerpartiets distriktsstämma, den 27 mars. Stämman hålls i Fjällstugan, i Jönköping.

Bild: LH Halldin
Bildtext: Lars-Håkan Halldin är kritisk mot regeringens jobbskatteavdrag, som han anser missgynnar landets pensionärer.
Foto: STEFAN LARSSON


 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards