Alla inlägg den 23 mars 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 23 mars 2009 14:41

Pensionärernas pengar är hotade av hungriga bonusdirektörer och oskickliga placerare.



Det kom ett brev från Centerpartiets v ordf



Hej Tack för ditt brev. Jag tror många är upprörda. Vi förösker nu få EU-regelr på plats om öppenhet och transparens för att finansinspektionen ska kunna kolla.   hälsn i all hast Lena Ek Tack Lena för din positiva reaktion/LHH


Mitt inläggi Smålandstidningen den 23 mars 2009




GRISFESTEN ÄR ÖVER

 

Den ekonomiska krisen gör sig påmind i det man kallar realekonomin. Det innebär fritt översatt att vi vanliga människor får via arbetslöshet och skatter betala det som finansindustrins oskicklighet skapat.


Nu pågår en dementikampanj att de som uppburit dyra fallskärmar, bonus och ohemula löner inte personligen förorsakat krisen Det kan på vetskaplig grund äga sin riktighet. Att de dansat runt guldkalven går inte att förneka.


Det måste med allvar sägas det har varit en kultur som präglats av dålig moral och girighet. Ja personligen är de ju oskyldiga de har bara uppburit förmånerna. Sådant är skitsnack de är en del av girighetskulturen.


Den moraliska fråga vi måste ställa oss är vilken påverkan har detta haft på en hel ungdomsgeneration som lämnat gymnasier och universitet. En fallskärm, en bonus och höga löner har varit en självklarhet. Pengar skall tjänas snabbt och den som inte gör klipp i ekonomin har ansetts vara dum.

Ungdomen har fått lära sig ertappas du med handen i syltburken spotta på dem som upptäcker dig.


De senaste veckornas excesser där man kommit på dem med fingrarna djupt ned i syltburken sedan må det vara ledningen för AMF eller SEB alla skyller från sig både de som beviljat förmånerna och mottagit dem. Vad lär vi ut till den unga generationen redan från tioårsålder? Blir du påkommen ljug så mycket du orkar. Det är legitimt att skylla från sig och ljuga. Fara fram med osanning har blivit legitimt man rodnar inte ens.


Detta är det moraliska bokslutet av finanskrisen. Det är en skambild vi lärt ut till den unga genrationen. Jag ställer mig frågan varför ungdomarna skall sköta sig när deras föräldrageneration luras är giriga och ljuger. Vi skall vara glada att ungdomens inre kompass är välkalibrerad. Men deras vrede mot oss kommer - var övertygad om detta.


När grisfesten är över ser ungdomarna vi erbjöd dem arbetslöshet. En hel ungdomsgeneration får inte jobb. Det kvittar hur välutbildade de är. Föräldrarna sitter vid manegens kant och slickar fingrarna efter den sista bonus excesserna.


Nästa år sker återtag av pensioner pensionärerna får sänkt pension och högre skatt. Jobbskatteavdraget är en kollektiv jättebonus som måste avskaffas. Kostnaden för detta bonuskalas är närmare 70 miljarder kronor. De pengarna hade behövts bättre till att bereda ungdomen jobb.


Du frågar dig vad sker med den ekonomiska krisen? Vi är nu inne i en lugn fas av krisen vi kan se vilka företag som går i konkurs och vilka jobb som försvinner. Under hösten blåser det åter upp till full



Ekonomisk orkan. Då faller öststatsekonomierna en efter en. EU:s finansiella muskler tar slut och det blir vanliga människor som med lönesänkningar och sparande får betala krisen.


Det glädjebesked som kan ges mitt i denna finansiella orkan är att de fastigheter som förorsakat krisen i Amerika håller på att säljas om. Amerikansk byggindustri återhämtar sig. Rekonstruktionen av USA:s bilindustri misslyckas men ur konkursen reser sig en ny bilindustri. I Europa finns inte något substantiellt som kan säljas om här kan det fortfarande bli värre mycket värre.


Lösningen är att alla inom ekonomin får sänka sina priser. Ett hus som kostat 2 miljoner säljs för 1.6 miljoner.  En bil som ny idag kostar 200 000  kommer att tvingas ned till 160000 Detta går inte säger du alla som vill vara med i den nya reala ekonomin måste vara med och dela på prissänkningen. Att finansiera med lån i bank till 100 % av köpeskillingen kommer aldrig mer att uppstå. Kreditkorten måste amorteras med 25 % varje månads osv. Sverige kan inte devalvera sig ur krisen då blir kronan värdelös.


Lägg märke till att USA:s president Barac Obama hotar med 100 % bonusskatt. Det skulle behövas här åtminstone för att få lögnarna i bonusprogrammens hägn ägna sig åt sanning. Jag bara frågar när Reinfeldt rodnande vågar detta. Kanske när flera banker är förstatligade med våra skattepengar. Det var luften i priskuvertet som förorsakade krisen. När den förgiftade luften är borta är det dags att försluta kuvertet och gå vidare. Ekonomisk omoral, fallskärmar, bonusar och ohemula löner kommer tillhöra historien när vi våren 2011 ser att krisen viker.



Brännelund Eksjö



Lars-Håkan Halldin





 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards