Alla inlägg den 5 mars 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 5 mars 2009 12:56



BONUSAR OCH ÅTER BONUSAR

Man läser dagligen om belönings och bonussystem i våra medier. Volvo lastvagnar backade. Nu avslöjas samma osunda beteende i  AP-fonderna. Andra företag pysslar med samma sak.


Det tycks inte gå in i hjärnan på folk att vi lever i den farligaste ekonomiskak krisen i historien.

 

Metall inser allvaret går in och tar det mest obehagliga beslut en fackförening kan göra sänkta löner till sina medlemmar mot att jobben tryggas. Fantastiskt rakryggat.

 

Nu måste det offentliga systemet ställa upp på samma sätt. Skulle riksdagen och regeringens ledamöter fara illa av att sänka sina löner med tjugo procent. Nej inte! Skulle den tanken komma upp till debatt skulle alla politiker i kör anföra legala själ mot att man inte skall göra så. Du skall sänka din lön men inte jag tycks vara devisen för dem som leder Sverige.


President Obama frös alla löner i den politiska administrationen när han tillträdde. Men det har ännu inte sjunkit in hos t.ex svenska politiker.


Jag tycker att alla människor skall ha bra och höga löner. Börja då med att höja nedifrån.


Jag kan konstatera att t.ex Metalls medlemmar fått en höjd reallön under sjutton år. Man har ökat på sina löner med 3 – 4 procent om året. Näringslivets ledningar höjde sina löner med över trettio procent förra året det är utanför inflationsmålet och skadligt för ekonomin.


Nu när det går åt helvete så uppdagas det att finansindustrins direktörer slagit runt på andras pengar och nu vill man ha del av våra surt inbetalda skatter för att hjälpa dem ur den knipa de själva försatsatt sig i. Nej någon måtta får det vara. Symboliska motprestationer krävs bort med bonusar och sänkta löner till företagens och politiska administrationens chefer.


För att lösa den ekonomiska krisen krävs att svenska folket strider skuldra vid skuldra. Bonusar nu i vilket företag det vara må är omoral.


Skulle det inte gå att få näringslivet med flera att inse att bonusraseriet skall ta en lång paus då får vi enligt min bedömning ta bort värnskatten och införa en bonusskatt där vi beskattar bonusersättningar med 85 % så länge krisen varar.


Någon säger det är väl socialism nej det är det inte det är ett utslag av att jag är väluppfostrad och har hyfs i kroppen. jag känner mig trygg jag och president Obama har samma åsikt.


HUT GÅR HEM!

 

Av Lars-Håkan Halldin - 5 mars 2009 11:34




Vart går räntan

Den som följer bankernas utlåningsräntor ser att den 10-åriga räntan noteras mellan  6 - 4, 95 %. Jag hävdar att det är det ränteläge som den korta räntan skall ha om inte finanskrisen tvingade oss till extraordinära åtgärder.


Ränteskruven är ingen mekanism som riksbankschefen kan skruva på när han finner för gott. Just nu har Riksbanken/Riksgälden makten i sin hand man hjälper bankerna med deras refinansiering. Men den ekonomiska respiratorn kan vi tvingas stänga av senast vid halvårsskiftet. Enligt min bedömning om bankerna inte får hjälp från staten då ökar/sticker räntan och då hamnar den korta utlåningsräntan till kund på sex procent.


Det är denna riskmarginal kapitalmarknaden kräver för att låna ut till bankerna. Det som kan hända är att bankerna får mycket olika upplåningskostnad. Handelsbanken lägst kostnad sedan följer bankerna på ett snöre.


Om kreditförlusterna i Baltikum accelererar okontrollerat då ligger självklart Swedbank och SEB illa till. De har hög exponeringsgrad. Man skall inte utesluta att läget i Baltikum blir kritiskt. Vad som händer med banker som har för höga kreditförluster är ett oskrivet blad men troligen måste staten/staterna hjälpa dem. Hjälpen kan bestå i att stödet växlas mot ägarskap i banken. Swedbanks aktie är en viktig del i fristående Sparbankers eget kapital därför är det mer angeläget skydda denna bank…….. . Detta är en spekulation…

 

Nästa sammanträde med Riksbankens direktion är helt avgörande. Väljer banken nollränta alternativet eller 0,15 % för att minska räntetrycket i ekonomin låna då långt på tio år. Lägg större delen kreditportföljen i detta lån. Tro inte att räntorna sjunker ytterligare. Rekommenderad gräns för ett tioårigt lån är 4,15 % eller lägre.


Vad händer härnäst på finansmarknaden? Nu kommer riskkapitalbolagen upp för rakning. Högt belånade och med exceptionell risk. Där kan finnas förluster på upp till 100 miljarder. Svensk bankmarknad och näringsliv mår ju inte bättre av det.


Rapportfloden som kommer efter första halvåret 2009 ger en hint om Baltikum fallerat.


Hösten blir inte kul. Men är du bonde kan du sitta lugnt. Är ekonomin välskött ta lite i skogen och vänta ut krisen. Mjölkpriset kan bli en riktig rysare. Gör inget överilat.


När vänder det? Jag bedömer att krisen kulminerar under andra halvåret 2010.


Jag vill understryka denna kris går inte att stimulera bort! Alla skulder måste betalas. (Stimulanspaket är som ett piss i Mississippi eller att ge morfinisten en spruta till.) De amerikanska stimulanspakteten är 1 % av den samlade skuldmassan i USA:s ekonomi. Hösten 2009 är den ekonomiska abstinensen tid.



Var ytterligt vaksam på vad som händer i det politiska beslutssystemet. Sverige kan tvingas till obehagliga beslut och det snabbt

Det är därför jag tjatar om valutans roll och kostnaden för kreditportföljen


Åtgärder för återhämtning

 

  • Städa finansindustrins balansräkningar.
  • Definiera förlusterna och betala dem.
  • Prisbildningen är den viktigaste faktorn för återhämtning.
  • De sänkta priserna på råvaror vägleder den samlade prisbildningen.
  • Med dessa prissänkningar i botten återhämtar sig marknaden


 


 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards