Alla inlägg den 7 mars 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 7 mars 2009 11:33

Här bakom vilade trygghet och säkerhet.



RÄDDA SPARBANKSRÖRELSEN

återinsätt Göran Collert



 Jag tycker att Socialdemokratin, Fackföreningsrörelsen, Centerpartiet och Bonderörelsen ska begrunda hur det kom sig att de slarvade bort våra folkliga banker Sparbankerna och Föreningsbanken till tjänstemannakapitalismen.


Ombilda SwedBank till en riktig sparbank och b yt namn på banken till Sparbanken varken mer eller mindre.  Skriv in i stadgarna att banken inte kan byta namn utan skall de närmaste 100 åren heta sparbanken och verka som sparbank som sparbansklagen föreskriver......


Om de stora folkrörelserna visar politisk kraft och finansiella muskler skall det inte vara omöjligt att återföra Swed Bank till det den en gång var tänkt nämligen en sparbank. Dessutom krävs att vi ber Göran Collert gå in som ledare att leda oss ur krisen Min ide är att sparbanken skall vara böndernas löntagare, bostadskonsumenterna och folkrörelsernas bästa bank sparbanken.


Finanskrisen sätter djupa spår i världen och Sveriges ekonomi.  Det som sker på de finansiella marknaderna är inte roligt utan vittnar om dåligt omdöme och brist på klokhet.  Rekryteringen av människor till banker och finansinstitut har karakteriserat av att köpa in krängare men de skarpaste hjärnorna har man motat bort.


Det som hänt på Amerikanska marknaden är ett utslag av att fastighetsmarknaderna globalt sett är övervärderade och krisen kommer inte att lägga sig förrän hela den globala fastighetsmarknaden korrigerats kraftigt nedåt. Detta kommer att ta tid. Priset på bostäder och kommersiella fastigheter måste justeras nedåt trettio procent såväl i Kairo, Peking, London, Stockholm och New York


Krisen är så allvarlig att staterna inte borde gå in och rädda dumheten i finanssystemet. Först måste tokkapitalismen bli ruinerad. Krisen är allvarligare än så skattebetalarna måste rädda betalsystemet.


Det som skett i spåren av den amerikanska krisen är att girigheten och ekonomisk oanständighet har upphöjts till klokskap.  Sedan har investmentbankerna paketerat om odugliga bostadskrediter till glättiga finanspapper som redan när de tillverkades var samhällsfarliga och troligen bedrägeri.  FBI:s  utredningar har redan dragit direktörer inför skranket senast var det Bernhard Madoff. Han hade personligen förskingrat 400 miljarder kronor!.


Politiskt har vi ställt ut löften om att aldrig förstatliga banker det har i svensk och amerikansk politik varit ett rött skynke  den som hävdat den principen har ansetts som politisk omöjlig. Nu sker det häpnadsväckande att bankerna står i kö och ber förstatliga oss. Som gammal marknadsekonom tar man sig för pannan. Löntagarfonder var  galet men en mild västanfläkt av det som nu sker på de internationelle finansmarknaderna.


Mot bakgrund av att Swedbankaktien går kräftgång  far de fristående sparbankerna illa. Mycket av dessa bankers eget kapital bygger på Swedbankaktiens värde. Den är bara värd en spottstyver av vad den borde för att hålla det egna kapitalets värde i den samlade sparbanksrörelsen.


Lekstugan på finansmarknaderna skall vara stängd.


Jag säger som Nancy Pelosi ”The party is over”


Målet är att återföra sparbanken till att bli småspararnas  kamporganisation.




Lars-Håkan Halldin




 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards