Alla inlägg den 6 mars 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 6 mars 2009 11:09




ORDNING OCH REDA I STATENS AFFÄRER

 

Såg programmet uppdrag granskning häromkvällen där man behandlade statliga bonusar och belöningssystem.


Det som skrämde mig mest var  trots att det statliga pensionssystemet förlorat jättebelopp 100-tals miljarder och pensionärerna får sänkt pension uppträdde ledningen som tjuriga femåriga barnungar. Man ville inte låta sig intervjuas.


Det som lagts ut på nätet från en av fonddirektörerna vittnade om endera var karlen

dum och mindre vetande eller att han i sin framställning försökte kamouflera vad som verkligen skett.


Anna Hedborg uppträdde som den sårade oskulden och Kerstin Nestius en av de gamla riksbankcheferna framstod som totalt inkompetent.


Vi svenska folket har väl rätt att ställa frågan hur kunde det gå så. Det visade ju sig att de i sin riskexponering satsat på döda viner. T.ex satsat på Lehman Brothers. De kunde ringt mig för tre år sedan skulle jag gett dem en genomgång vilken riskhög Lehmans Brothers var. Inget ont om min gamla älskade Swedbank men med den volymtillväxt man haft i Baltikum och ökade risker så var den banken ett riskprojekt utan värdetillväxt i aktien. Det kunde jag upplyst om även det för flera år sedan.


Det fanns käre läsare en undersökning man gjort på ett av de stora amerikanska universiteten där man undersökte med vilken precision som investerare placerade andras pengar. En grupp bestod av aktade placerare och i den andra gruppen en dresserad chimpans som kastade pil börslistan. Efter ett statistiskt säkert urval  visade sig att chimpansen var skiligare placerare än investerarna genom och kasta pil.


I AP-fonderna hade man inte behövt anställa dyra och inkompetenta placerare bara en chimpans då hade våra pengar varit mer säkra än nu. Chimpansen skulle gärna fått banan med guldkant


Det som skrämmer ytterligare är att trots det gått åt helvete tror chefen för AP-fonderna att hans stab besitter kompetens det gör den inte. Med facit i hand kan vi konstatera de var odugliga.


Anders Borg slirade påtagligt och min vän Maud Olofsson ville inte låta sig intervjuas. Det är självklart att inom statens hank och stör skall man inte ha bonusar det är anstötligt och omoraliskt. Det som hänt i AP-fonderna är så nära gränsen till trolöshet mot huvudman man kan komma. Det är i varje fall trolöshet mot Sveriges pensionärer.


Käre läsare du som fortfarande har sunt förnuft i behåll. En svensk statsminister tjänar ungefär 130-tusen kr i månaden då leder han hela Sverige. Jag kan kritisera Reinfeldt för mycket men det är en helt annan kritik han får kritik för att genomför systemförändringar som jag inte gillar. Men han slår inte runt på skattebetalarnas pengar. Statsminsterlönen skall vara löneledande i svensk statsförvaltning ingen skall ha mer än han därmed basta.


Då gnyr man och säger då kan vi inte konkurrera med en kvalificerade arbetskraften., Jo jag tackar den kvalificerade arbetskraften i AP-fondsystemet hade vi klarat oss utan allra helst när de kunde ersatts med en chimpans.


Det är inte de s.k begåvningarna vi behöver vi behöver de grå trista statstjänstemännen. Där ordning och reda pension på gamla dar är ledstjärna. Den så kallade  begåvningarna tja… de kan vi vara utan när den ändock inte använder sin begåvning  eller utför något begåvat.


Brännelund Eksjö


Lars-Håkan Halldin

 

 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards