Alla inlägg den 26 mars 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 26 mars 2009 10:25

L-H Halldin nyhetsbrevets författare



EARLY WARNING

 

Till dig som hört mig hålla föredrag!

 

 

Tidningarnas Telegrambyrå (TT) - 15.03.2009 15:34

Ingen kris i livsmedelshandeln

Foto: Scanpix

För handeln med jordbruksvaror i landet var fjolåret lysande - även under de annars ekonomiskt svarta sista månaderna, enligt statistik från Jordbruksverket. Värdet av exporten ökade med 15 procent, importen med 13.

Kris, kris och åter kris. Men för handeln med jordbruksvaror och livsmedel i landet var fjolåret lysande - även under de annars ekonomiskt nattsvarta sista månaderna, visar Jordbruksverkets siffror för handeln med jordbruksvaror och livsmedel.

- Vi tittade särskilt på siffrorna för november och december för att se om det var någon nedgång. Men det vi såg var en fortsatt uppgång jämfört med samma månader året innan, säger Anne Hansson, handläggare på Jordbruksverkets enhet för handel och marknad, till TT.

Värdet av den exporten av jordbruksvaror och livsmedel ökade med 15 procent i fjol, till cirka 47 miljarder kronor. Importen från utlandet ökade med 13 procent, till hela 87 miljarder kronor. Det kan jämföras med svensk export och import i stort - som ökade fem respektive sex procent.

Anne Hansson utesluter inte att en fördröjd nedgång kan komma så småningom, men tror samtidigt att branschen inte är lika känsliga som andra.

- Mat måste man ju ha, det är ingenting folk kan välja bort i första skedet.

 

 

Ja detta är en god slutsats men för svenska bönder kan det vara ett problem. Vi ser hur importen ökar. Det kan kompenseras med en ökad export. Det är mot denna bakgrund som de internationella matkedjorna spelar en viktig roll.


Den varning som finns att uppmärksamma är att företag som tillverkar färdigmat säljer mindre. Svinnet i köket och i storköket minskar. Detta tvingar den ekonomiska krisen fram.


En not i kanten vet du att mer spannmålsareal används till tillverkning av konsumtionssprit än till tillverkning av etanol till bilar i vårt land.


Jag säger inget men är man världsförbättrare  inställer sig ett moraliskt dilemma


Är det rätt att dricka upp spannmål när världen svälter. Kan man ge ett tillfredställande svar på den frågan diskuterar jag gärna resten.


Spannmålsodling till konsumtions- och motorsprit har en stor fördel. Åkermark hålls i produktion med allt gott det medför.


Tankar som tål att funderas på

 

Med vänlig hälsning

 

Lars-Håkan Halldin

 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards