Alla inlägg under januari 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 13 januari 2010 14:04



KLIPP UR HAMILTONS BLANDNING


Jag delar varje ord som skrivs i denna artikel

Lars-Håkan



carl.b.hamilton@riksdagen.se
13 januari 2010

SEB, bonusar och våra halvoffenliga banker.

Banker är annorlunda. De är alltför viktiga för samhället för att skötas enbart av ägarna och ledningarna. Apropå uppgifterna om SEB och bonusar i dagens Svenska Dagbladet.

Bankers funktion är en del av den offentliga sfären. Det gäller även om alla aktieägarna är privata. Ägandet kan vara privat till 100 procent, men bankers funktion - sic! - är en del av den samhällsstyrda ekonomin.

Det politiska systemet är inför medborgarna ansvarigt för att betalningssystemet och finansiella systemet fungerar eftersom de är vitala delar av landets infrastruktur. I systemviktiga bankers bakgrund finns statens ansvar och garantier. Därför är staten - med eller utan tydlig lagstiftning - "owner of last resort" (sistahandsägare) till systemviktiga banker. Det går följaktligen inte ihop att de banker som i sista hand skyddas av statens garantier för sin överlevnad i kris, med bonussystem skamlöst exploaterar statens sistahandsansvar.

Bankers halvoffentliga ställning är inget nytt förhållande, eller någon ny insikt. Dessvärre verkar den dock bortglömd av dagens bankstyrelser och bankledningar - i alla fall när det gäller de rörliga förmånerna!

Nya bonusreglerna bör slå igenom omedelbart, dvs. bonusar ska inte kunna vara baserade på enbart ett enda års resultat, t ex enbart 2008 eller enbart 2009, utan på långsiktigt hållbara resultat intjänade över flera år. Om inte en sådan förändring i beräkningssätt införs blir sannolikt konsekvensen att staten - i Sverige och andra länder - tvingas börjar intervenera så att risktagande på skattebetalarnas bekostnad omöjliggörs. Det kan ske genom mer långtgående krav på övergång till enbart fasta ersättningar, som då naturligtvis blir högre än idag, men dock uppnår syftet att inte vara riskdrivande.

Om bankerna segar och inte vill följa nya politiska riktlinjer som följer med krisen kommer acceptansen hos valmanskåren för framtida garantier och statliga räddningsaktioner att vittra bort. Det gäller Sverige såväl som andra länder. Måhända tycker dagens bankledningar att förverkat förtroende är ett potentiellt problem för nästa generation bankfolk att hantera i nästa kris, men de bör se betydligt längre än näsan räcker. Det bör i alla händelser de politiker och parlament göra när det gäller utformningen av nya regelverk för skydd av betalningssystem och finansiell stabilitet.



Skicka en kommentar >>>

Av Lars-Håkan Halldin - 12 januari 2010 14:14



Till

Dig som vill bevara Jönköpings län

 

 

UPPROP

GÅ MED I VÅR FACEBOOKGRUPP



Det finns politiska krafter i Jönköpings län som vill skapa en storregion med Östergötland och andra län.


Jönköping är ett fantastiskt fint län. Här finns småföretagarandans hjärta. Uppfinningsrikedomens moder. Under finanskrisen drabbades vi hårt av arbetslöshet men inte lika hårt som andra län. Tacka vår kluriga småföretagare för detta.


Vårt län är ett område i landet som kan skryta med  har snabba kommunikationer både på väg och järnväg. Vi har inget storstadssyndrom där transporterna står stilla i bilköer. Allt kommer fram och på rätt tid.  Genom att använda våra järnvägar bättre kan vi möta framtidens klimathot resa klimatsmart.


I vårt län har vi en jättebra sjukvård. Våra läkare och vår sjukvård ser till att vi är friska innan vi går tillbaka till arbetslivet. Det är därför frånvaron på grund av sjukdom i länet är liten och arbetslösheten låg.


Vårt landsting går med 160 miljoner i vinst. Sköttes alla landsting som vårt skulle landstingsektorn spara 20 miljarder. Det är inte kris i sjukvården det är kris bland dem som sköter Sveriges Landsting.


Länsbor vi skall inte betala för Östgötar och andras oförmåga att sköta sin ekonomi. En redig karl reder sig själv. Visst skall vi ge våra Småländska bröder en hjälpande hand. Kom till oss och lär.


Länsbor i det allmänna valet 2014 skall vi kräva att regionfrågan avgörs genom folkomröstning. Ett rungande nej till samgående med andra län. Vi länsbor står på egna ben det får andra göra också.



Framgent kommer jag att inbjuda er alla till ett startmöte på Vrigstads värdshus. När vi blivit många kommer vi att arrangera opinionsmöten i varje kommun och sedan ett stort opinionsmöte på Elmia i Jönköping..


Låt folkets vilja slå igenom. Det är när frågor som ligger  ”Nära Dig och Ditt Hem” som berg kan rubbas.


Lars-Håkan Halldin

Initiativtagare till uppropet


BLI MEDLEM DU OCKSÅ


Av Lars-Håkan Halldin - 11 januari 2010 22:23






KLIPP UR CARL B HAMILTONS NYHETSBREV


Jag delar varje ord


Skydd mot bonusar som driver risktagande i banker. Kommentar till Odells utspel.


- Bankledningar och bankstyrelser tycks dessvärre leva i en egen bubbla präglad av undfallenhet inför bonusmottagarnas krav, och utan fungerande antenner till den politiska världens ändrade syn på bonusar och bankers roll i samhället.

- Nya bonusreglerna bör slå igenom omedelbart, dvs. bonusar ska inte kunna vara baserade på enbart ett enda års resultat, t ex enbart 2008 eller enbart 2009, utan på långsiktigt hållbara resultat intjänade över flera år. Om inte en sådan förändring i beräkningssätt införs blir sannolikt konsekvensen att staten - i Sverige och andra länder - tvingas börjar intervenera så att risktagande på skattebetalarnas bekostnad omöjliggörs. Det kan ske genom mer långtgående krav på övergång till enbart fasta ersättningar, som då naturligtvis blir högre än idag, men dock uppnår syftet att inte vara riskdrivande.

- Om bankerna segar och inte vill följa nya politiska riktlinjer som föjer med krisen kommer acceptansen hos valmanskåren för framtida garantier och statliga räddningsaktioner att vittra bort. Det gäller Sverige såväl som andra länder. Måhända tycker dagens bankledningar att förverkat förtroende är ett potentiellt problem för nästa generation bankfolk att hantera i nästa kris, men de bör se betydligt längre än näsan räcker. Det måste i alla händelser politiker och parlament nu göra när det gäller nya regelverk för skydd av betalningssystem och finansiell stabilitet.

Av Lars-Håkan Halldin - 10 januari 2010 11:50

Det kom en kommentar från en mycket ung läsare.


Tänk att få göra en ung medmänniska glad. Spridde vi lite mer glädje runt oss skulle vi ha ett godare samhälle.

Sara fortsätt med dina tankar och din blogg den förtjänar att läsas och ses av många


Lars-Håkan


Hej
tack så jätte mycket för kommentaren, jag blir lika glad varje gång.
Gillar uppskattning på det jag gör, eftersom jag inte känner mig jätte självsäker i det.

av Sara 7 januari 2010 kl 21:24

Av Lars-Håkan Halldin - 9 januari 2010 12:13

Min kommentar..'

Ingrid principiellt har du alldeles rätt. Men nu är det så att mjölk från Småland anses närodlad var än i världen den säljs och i synnerhet i Tyskland. Man 

associerar till Astrid Lingren är man dricker denna mirakeldryck.


Ingrid skriver

... men närodlat ska väl vara närodlat? Emåmjölk i Berlin är liksom inte närodlat på samma sätt som om det säljs i Ruda, eller hur? Inte mycket bättre än att det säljs tysk mjölk här, om det nu sker fortfarande ...

av ingridcarlsson 9 januari 2010 kl 19:00

Min kommentar

Så går det när man litar på staten. Ambitionen att vara ett ledande matland med statsmakten i ryggen grusas om man lämnar Grune Woche och Matmässan i Paris. Syns man inte där finns man inte.


Nu tycker jag att ett antal större matproducenter kunde grejat detta utan statlig inblandning. Jag kunde hjälpt dem fixa monter och säljande arrangemang i Tyskland.


Grisföretagrna kunde genom Danish Crown haft en egen avdelning i den Danska montern till exempel. Det är nu man skall smida när lågkonjunkturen råder och konkurrensen är svag.


Jag framhåller återigenn trots att ingen lyssnar. Kunde vi sälja mjölk i Berlins förorter och skinka i Paris. Då skulle svenskt jordbruk vara en lysande affär. Men vill man inte så får man stå sitt eget kast.


Närodlat i Småland skulle sälja som smör i Berlin.  


Tänk tanken att Emåmejeriet lanserade Torsjös mjölk i Berlin succen är given.



 Klipp ur ATL

Ingen svensk monter på Tysk matmässa

Sverige syns inte på en av världens största matmässor i år. Regeringen lägger inga pengar på Grüne Woche.

Förra året invigdes den svenska montern på Grüne Woche av kockarna Ulrika och Carina Brydling, Eskil Erlandsson och Ruth Jacoby, Sveriges ambassadör i Tyskland. Foto: Sara Johansson

Förra året satsade regeringen runt tre miljoner kronor på att svensk mat skulle få 325 kvadratmeter på den tyska matmässan Grüne Woche. I år blir det ingenting.
- Det är en konsumentmässa, inte en fackmässa. Företagen vill träffa fackfolk, säger Karin Hansson på Exportrådet, den myndighet som beslutar om vilka mässor som Sverige ska lägga det statliga krutet på.

Storsatsningen 2009 var enligt Sofia Jöngren, politiskt sakkunnig på jordbruksdepartementet, ett undantag. Sverige stod näst i tur som EU:s ordförande och Eskil Erlandsson skulle lanseras som en viktig aktör i mat-Europa. Grüne Woche har även ett politiskt program och många länder har delegationer på plats.
- Det var viktigt för Eskil att bygga upp kontaktnätet, säger Sofia Jöngren.


För att få lite mer kontinuitet i regeringens matsatsningar har Exportrådet, Visit Sweden och Jordbruksverket fått i uppdrag att ta fram en marknadsföringsstrategi.
- Det har varit ganska spretiga satsningar hittills, säger Sofia Jöngren.


Grüne Woche startar på fredag. Runt 400 000 besökare brukar besöka mässan i Berlin under de tio dagar den pågår.


Sara Johansson
040-601 64 76
sara.johansson@lrfmedia.lrf.se

Av Lars-Håkan Halldin - 9 januari 2010 11:46


ISLANDS SAK ÄR VÅR


Håkan Larsson Jämtland c skriver jag instämmer

Friday 8th January 2010 - 11:13:36 PM

En liten grupp finansiella spekulanter har ställt till det för Island. Männen bakom bankerna Kaupthing, Landsbanki och Glitnir inbillade sig att högkonjunkturen skulle fortsätta i evighet och gav sig in på allt mer riskabla internationella affärer. Myndigheterna ingrep inte heller för att begränsa bankernas enorma upplåning. Det kan man förstås kritisera, men det är lätt att vara efterklok. När finanskrisen kom så gick det förstås inte längre.

Internetbanken Icesave, en del av Landsbanki, inriktade sig på att låna ut pengar till britter och holländare. Det är konsekvenserna av denna internetbanks agerande som nu orsakar problem i de internationella relationerna. När banken kollapsade tog den brittiska regeringen till terroristlagstiftning för att lägga beslag på isländska tillgångar i Storbritannien. Britterna, som har sett ned på Island sedan fiskekrigen på 1970-talet, överreagerade. Nederländerna, som också hade många låntagare i Icesave, hängde på. Självfallet kände sig islänningarna illa behandlade, terrorister är de i varje fall inte.
Nu är det inte heller så, som många svenska kommentatorer verkar tro, att Island inte skulle vara berett att ta ansvar för den insättningsgaranti som landet har förbundit sig till i EES-avtalet. Vad det är frågan om är villkoren, som riskerar att slå mycket hårt mot de vanliga människorna i örepubliken. En stor del av islänningarna protesterar därför mot är de hårda villkoren för återbetalningen. Är det exempelvis rimligt att Island ska betala 5,5 procents ränta för inbetalningsgarantin?

Vad jag reagerar emot är att Sverige verkar lägga sig mer eller mindre platt för Storbritanniens och Nederländernas krav. Var finns den nordiska solidariteten? Islands president Olafur Ragnar Grimsson har inlagt sitt veto mot avtalet om Icesave, som Alltinget godkänt med 33 röster mot 30. Detta efter att en stor del av de isländska väljarna har protesterat mot villkoren. De isländska väljarna ska nu få ta ställning till avtalet i en folkomröstning. Däremot har presidenten inte inlagt något veto mot att Island ska stå för de insättningsgarantier man förbundit sig till. Det beslutet har presidenten redan tidigare godkänt. Visst kan presidentens agerande diskuteras, men att han har lyssnat till en stark folkopinion borde det vara svårt att kritisera.
President Olafur Ragnar hann knappt inlägga sitt veto förrän folkpartisten Carl B Hamilton krävde att Sverige ska stoppa de utlovade lånen till Island om inte islänningarna accepterar britternas hårda avbetalningsvillkor. Även de övriga nordiska regeringarna verkar nu kallsinniga till islänningarnas vädjanden, möjligen med undantag för regeringen i Oslo. Solidariteten med stora EU-länder är uppenbarligen starkare än med ett litet nordiskt grannfolk. Många islänningar känner sig svikna av sina nordiska fränder. Glädjande nog finns det ändå några nordiska politiker som är beredda att visa solidaritet och hjälpa Island ur krisen. Den norske senterpartistiske stortingsledamoten Per Olaf Lundteigen sa bland annat i Stortinget i veckan:

-Norge er med i utviklings- og hjelpearbeid over hele kloden, og vi kan ikke stå som passive tilskuere til islendingenes nöd. I en situatjon hvor Island kan bli stadig mer isolert, er det viktig at Norge går i fremste rekke for å etablere en realpolitisk plattform for langsiktig solidaritet mellom Norge og Island. Det er viktig at vi viser en utstrakt hånd.

Liknande röster lyser ännu så länge med sin frånvaro i Sverige. Yngve Sunesson skriver dock klokt på Hallands Nyheters ledarsida under rubriken Ge Island lån på rimliga villkor.

Det är orimligt att med hårda villkor sända ut islänningarna i fattigdom. Ska Islands 300 000 invånare kunna göra rätt för sig ska de naturligtvis ha hjälp att reda upp sin situation - och då bör förstås de nordiska länderna vara de första att ställa upp och underlätta detta. Att delta i Storbritanniens och Nederländernas utpressning är närmast skamligt.

För den som vill fördjupa sig närmare i Islands situation finns mycket att hämta på den initierade Islandsbloggen. Läs exempelvis Norden kan utdela “dråpslag” mot Island och 2009 på Island: Årets antiklimax - Sverige griper in.

Det är dags att visa lite solidaritet med Nordens minsta land. Jag är övertygad om att det också lönar sig ekonomiskt, eftersom Island med stöd från övriga nordiska länder snabbare kan få ordning på sin ekonomi.


Halldins kommentar


Trots att principen är kristallklar utfärdar man insättargarantier gäller det alla insättare. Jag tycker av moraliska skäl att Storbrittanien och Nederländerna kunde överväga att ta sig an garantin för sina medbborgare.


Detta förfarande som nu pågår leder till mer protektionism. När frihandel och internationell solidaitet prövas då fungerar det inte. Tiotalet kommer att präglas av protektionism. Tanken på att komma fram med stora frihandelsavtal via WTO grusas på detta sätt.


Att nyliberalerna i Sverige inte kommer till skott eller rent ut sagt jävlas är inget som förvånar mig.......

Av Lars-Håkan Halldin - 6 januari 2010 15:14


SARA SKRIVER OM MIN BLOGG

Fin blogg, kolla gärna min blogg och lämna en kommentar eller två.

av sara 7 januari 2010 kl 19:21

Tack snälla Sara sådant gläder. Din kommentar lever jag på flera månader!!!

Lars-Håkan


Min kommentar till Anders Dahlgren och Jonas Petterssons synpunkter.


Jag delar din syn Tobinskatten löser inte ansvarslöshet i språren av en nyliberal anda i finanssystemet. Men Tobinskatten dämpar farten ngt i de gränsöverskridande transaktionerna. Skatten skapar de resurser som betalar krisen och alla aktörer på den internationelle arenan får vara med och betala. Det skall inte vara skattebetalarna som står för fiolerna.


Jag delar inte din syn att man skulle låtit fler finansiella instutioner gå under. Hade AIG fått gå under hade hela världsekonomin kollapsat. Inte heller hade vi klarat låta de Amerikanska eller Tyska BostadsInstituten gå under. Betänk att ett av instituten vid en konkurs skulle drivit in utestående lån det hade blivit en ekonomisk katastrof.


Jag menar på fullt allvar att den nyliberala andan i ekonomin har skadat ekonomin och skapat en ekonomsik vårdslöshet. Man kan enkelt utrycka det så liberala ekonomer skriver ut jättelika kreditkort som inte är finansierade. Istället skall höjda reallöner vara riktmärket för ekonomin. Man skall inte kunna köpa mer än vad lönen ger utrymme till.


Jobbskatteavdraget är ett av dessa jättelika kreditkort man skrivit ut till svenska folket med beskedet handla upp pengarna. Staten lånar upp pengarna och någon anna grupp i samhället får betala sjuka, arbetlösa och pensionärerna.


Finansinstitut är mellaninstitut  både företag men också systembärare. Betalsystemet skall därför behandlas restrektivt. Regelverket skall vara skarpt och begränsande av deras verksamhet. Visst det blir lite mindre tillväxt men i gengäld behöver inte allmänheten betala för finansindustrins ekonomiska och intellektuella tillkortakommande.


Betänk att Riksbanken som idag subventionerar banksystemet med enormt låga räntor något som jag i grunden inte älskar. Sanningen är att ingen Svensk bank skulle klara sin upplåning på kapitalmarknaden. Det förtroendet för banksystemet finns inte. Resultatet skulle bli räntor i 15%-klassen vilket skulle döda fastighetspriserna. Priserna skulle kunna sjunka med ända upp till 75%. Kolla Dubai, London, Peking eller Norr om New York osv. Människor får gå från hus och hem. Småföretagens refinansiering och kapitalförsörjning skulle stanna och nya finansieringsinstitut utan- för de inspektionskontrollerade systemet skulle dyka upp. Procentarna skulle växa som ogräs.


Nyliberalisemen håller på att slita sönder samhället i dess beståndsdelar. Det är så jävla dumt att påstå att de offentliga försäkringarna skall vara på existensminimum. Bara känslokalla och elaka människor tycker så. Vi har alla betalat in till dessa system och försäkringarnas tillgångar är privat egendom. Skatter är privat egendom inte någon annans pengar. Vi måste i framtiden individualisera i så måtto att min avgift betalas in till mitt statliga avgiftskonto för respektive försäkring. Jag misstänker en del skitar till nyliberaler har samma syn på pensioner nämligen existensminimum sedan får man lösa resten själv. Till sådant är jag en aggressiv motståndare. Pensionener skall vara obligatoriska och i statens regi. Orsaken är folk skulle inte kunna sköta sin pensionsinbetalningar vi skulle få åldringar som levde i misär och fattigdom. Det accepterar jag inte och inte svenska folket heller.


Jag tror på den gamla budgettekniken med rödpennan, ordning och reda och pengar på fredag. Nyliberlismen är död leve den sunda ekonomin.



ANDERS DAHLGREN KOMMENTARER

Jag är också väldigt skeptisk till en tobinskatt, den gör verkligen mer skada än nytta. Ang den nyliberala andan i ekonomin så är kanske själva systemet med den finansiella sektorn att de (precis som Jonas skriver) inte sköter sig klarar sig alltid för att de blir räddade av staten (vilket är allt annat än nyliberalt.


Detta är det stora problemet, att den universala regeln inom marknadsekonomin inte fungerar, regeln att de dåligt skötta företagen går i konkurs.
Dock är det skadligt att bara släppa och låta ett korthus falla, det som behövs är ett sansat sätt att avreglera finansiella institut som inte sköts på ett bra sätt. Finns risken för nedläggning så agerar aktörerna och tar inte onödiga risker som är en orsak till finansiella bubblor.

av Anders Dahlberg 7 januari 2010 kl 19:18

Jonas Pettersson kommentar på artikeln om Tobinskatt!

tobinskatt är helt fel väg att gå. Problemen beror inte på för mycket marknad utan snarare för lite!


Det är stater och centralbanker som blåser upp bubblorna med hjälp av subventioner och för låga räntor. Det bästa vore nog att en gång för alla låta de som beter sig illa gå under. Jag tänker på banker och företag som tar för stora risker. Idag räddas hela tiden "de som gör fel" av regeringar och riksbanker. Med en mer marknadsmässig regim gynnas istället de som sköter sig.


En tobinskatt är bara ett dåligt sätt att försöka mildra symtom. Det är bättre att göra något åt problemen.


Vänliga hälsningar,
Jonas Pettersson



KLIPP UR SKÅNSKA DAGBLADET


Skatt mot spekulation

1 JANUARI 23.59

När ett drygt år nu har gått sedan finanskrisen bröt ut i USA återstår det långvariga och mödosamma arbetet att restaurera världsekonomin och förhindra nya finanskriser.
Situationen ser något ljusare ut i dag än för ett år sedan när banksystemet i många länder kollapsade och tvingade fram omfattande statliga räddningsaktioner. Men krisens verkningar är långtifrån övervunna. Räddningsaktionerna kommer för mycket lång tid att belasta en rad länders statsfinanser. Dessutom begränsas kreditutrymmet eftersom nya finansiella bubblor måste förhindras.
I spåren på finanskrisen har på nytt väckts tanken på att reglera finansmarknaderna internationellt. Det skulle kunna ske genom att blåsa liv i Tobin-skatten, den skatt på finansiella transaktioner som Nobelpristagaren i ekonomi James Tobin lanserade redan på 1970-talet.

I dag är det
mer pengar som dagligen flyttas runt i världen i form av internationella spekulationer än värdet av den dagliga världshandeln med varor och tjänster. I grunden är det ett absurt system. Dessutom ett system som till stor del är drivet av de gigantiska pensionspengar som olika fondförvaltare runt om i världen disponerar för att skapa största möjliga avkastning.
Det finns goda skäl för en Tobinskatt, en skatt på internationella valutatransaktioner. Men det skulle inte förhindrat den finanskris som vi är inne i eftersom den till stor del orsakades av uppblåsta lån på fastighetsmarknaden i USA. EU:s ledare har enats om att driva kravet på en internationell Tobinskatt. Det kan bli ett viktigt medel för att minska risken för nya finanskriser. Men det krävs troligen ett ännu bredare grepp för att sätta stopp för det slag av bubblor som till och från blossar upp via spekulationskapitalets krav på snabb avkastning.
@Byli.8.init:Lars J Eriksson

Av Lars-Håkan Halldin - 6 januari 2010 13:30


TA HEM LENA EK © FRÅN BRYSSEL

 

Ytterligare en opinionsmätning har kommit som bevisar att centern är på sluttande plan. Kan mycket väl hamna utanför riksdagen. Jag läste Claes Västertegs kommentar att han inte satte stort värde på opinionsundersökningar gjorda i anslutning till julhelgerna. Centerns väljare var bortresta. Med sådana analyser och insikter är vägen utför given.


Frågan som måste ställas är det fel på centern eller är det fel på folket. Är det fel på folket då återstår bara att byta folk vilket inte låter sig göras. Vi inom centern måste inse att vi gör några små fel eftersom 95 % av svenska folket inte väljer oss.

 

Jag brukar göra följande enkla analys vi har ca 60 000 medlemmar värvar dessa 20 röster var då är vi ett stort parti igen. Svårare än så är det inte. Centern måste liksom alla företag som säljer produkter med inbyggda mervärden utgå från de kunder som köpt produkten har rätt.


Enkelt uttryckt sätt en ring på kartan runt varje medlem de tjugo nya väljarna ligger inom tio kilometer från där våra medlemmar bor. Det är där det organisatoriska krutet skall läggas.


Nästa fråga måste ställas varför råder det säljmotstånd av en god politik. Hur arg än partistyrelsen må bli har det kommit för många reklamationer på centern politisk produkt. Istället för att se till att skapa produkter som man vågar stå för har säljledarna skällt och gormat på dem som står i fronten och försöker säljer en undermålig produkt.


Reparera partiets politik är faktiskt mycket enkelt. Jämför de varor vi säljer med vad en representativ grupp av medlemmar (5000) vill ha och vill sälja. Det kan inte vara så himla komplicerat att göra det som våra frontsoldater vill sälja.


Ja ett lite bråkigare centerparti behövs. En lite mer jordnära politik. Jag känner de tjugo personer som jag kan övertyga att rösta på partiet. Det krävs lite förändring. Lite mer rättvisa, mer till landsbygden där våra väljare finns. Ett solidariskt försäkringssystem och rättvisa skatter en miljöpolitik som gör oss övertygade att vi lämnar planeten Tellus i bättre skick än när vi övertog den.


Sluta med ideologsikt flum om att vara liberal betona istället vara centerpartist. Ny liberalismen sliter sönder samhället och skapar oordning. Låt denna företeelse bli en historisk parantes.


Jag känner att en översyn av verkställande utskottet är på plats. Ta in  miljö- och jordbruksministern  men framförallt ta hem Lena Ek från Bryssel. Vi behöver fyra starka frontsoldater Maud, Lena, Eskil och Andreas.


Lena Ek skall ersätta infrastrukturminstern det skulle vitalisera regeringen. Centerns politiska kraft skall läggas på frågor som ger jobb och samhällsutveckling. Hon kommer i VU och regering spela samma roll som när Zlatan är med i landslaget alla skärper sig.


Informera medlemmarna bättre om politiken  det är de som skall gå i spetsen. Visst sociala medier är bra men det personliga brevet och personliga samtalet är viktigare. Man blir inte centerpartist och ännu mindre centerväljare genom att ta del av Facebook och bloggar. Det är inte förrän grannen och jobbarkompisen säger jag tycker centerns politik är bäst som vi går framåt. Det samtalet har tystnat och då blir vi färre och färre. Här bär hela partistyrelsen ett ansvar.



Lars Håkan Halldin ©

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards