Min kommentar..'
Ingrid principiellt har du alldeles rätt. Men nu är det så att mjölk från Småland anses närodlad var än i världen den säljs och i synnerhet i Tyskland. Man
associerar till Astrid Lingren är man dricker denna mirakeldryck.
Ingrid skriver
... men närodlat ska väl vara närodlat? Emåmjölk i Berlin är liksom inte närodlat på samma sätt som om det säljs i Ruda, eller hur? Inte mycket bättre än att det säljs tysk mjölk här, om det nu sker fortfarande ...
av ingridcarlsson 9 januari 2010 kl 19:00
Min kommentar
Så går det när man litar på staten. Ambitionen att vara ett ledande matland med statsmakten i ryggen grusas om man lämnar Grune Woche och Matmässan i Paris. Syns man inte där finns man inte.
Nu tycker jag att ett antal större matproducenter kunde grejat detta utan statlig inblandning. Jag kunde hjälpt dem fixa monter och säljande arrangemang i Tyskland.
Grisföretagrna kunde genom Danish Crown haft en egen avdelning i den Danska montern till exempel. Det är nu man skall smida när lågkonjunkturen råder och konkurrensen är svag.
Jag framhåller återigenn trots att ingen lyssnar. Kunde vi sälja mjölk i Berlins förorter och skinka i Paris. Då skulle svenskt jordbruk vara en lysande affär. Men vill man inte så får man stå sitt eget kast.
Närodlat i Småland skulle sälja som smör i Berlin.
Tänk tanken att Emåmejeriet lanserade Torsjös mjölk i Berlin succen är given.
Klipp ur ATL
Ingen svensk monter på Tysk matmässa
Sverige syns inte på en av världens största matmässor i år. Regeringen lägger inga pengar på Grüne Woche.
Förra året invigdes den svenska montern på Grüne Woche av kockarna Ulrika och Carina Brydling, Eskil Erlandsson och Ruth Jacoby, Sveriges ambassadör i Tyskland. Foto: Sara Johansson
Förra året satsade regeringen runt tre miljoner kronor på att svensk mat skulle få 325 kvadratmeter på den tyska matmässan Grüne Woche. I år blir det ingenting.
- Det är en konsumentmässa, inte en fackmässa. Företagen vill träffa fackfolk, säger Karin Hansson på Exportrådet, den myndighet som beslutar om vilka mässor som Sverige ska lägga det statliga krutet på.
Storsatsningen 2009 var enligt Sofia Jöngren, politiskt sakkunnig på jordbruksdepartementet, ett undantag. Sverige stod näst i tur som EU:s ordförande och Eskil Erlandsson skulle lanseras som en viktig aktör i mat-Europa. Grüne Woche har även ett politiskt program och många länder har delegationer på plats.
- Det var viktigt för Eskil att bygga upp kontaktnätet, säger Sofia Jöngren.
För att få lite mer kontinuitet i regeringens matsatsningar har Exportrådet, Visit Sweden och Jordbruksverket fått i uppdrag att ta fram en marknadsföringsstrategi.
- Det har varit ganska spretiga satsningar hittills, säger Sofia Jöngren.
Grüne Woche startar på fredag. Runt 400 000 besökare brukar besöka mässan i Berlin under de tio dagar den pågår.
Sara Johansson
040-601 64 76
sara.johansson@lrfmedia.lrf.se
ingridcarlsson
9 januari 2010 19:00
... men närodlat ska väl vara närodlat? Emåmjölk i Berlin är liksom inte närodlat på samma sätt som om det säljs i Ruda, eller hur? Inte mycket bättre än att det säljs tysk mjölk här, om det nu sker fortfarande ...
ingridcarlsson
10 januari 2010 21:04
som f d smålänning vet jag inte om jag håller med dig. Snarare : det gör jag inte. Smålandsmjölk i Småland och tysk mjölk i Tyskland, Östgötamjölk inom Östergötland helst - och inte som nu, när den produceras i Östergötland, hanteras i Småland och sedan returneras hit. Nej du, Lars-Håkan, den gubben går inte. Det kan aldrig kallas närodlat.
Hundra hälsningar från en decentralist till en annan
Lena
25 januari 2011 21:58
Sverige ÄR med pa Grüne Woche!!!