Alla inlägg den 6 januari 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 6 januari 2010 15:14


SARA SKRIVER OM MIN BLOGG

Fin blogg, kolla gärna min blogg och lämna en kommentar eller två.

av sara 7 januari 2010 kl 19:21

Tack snälla Sara sådant gläder. Din kommentar lever jag på flera månader!!!

Lars-Håkan


Min kommentar till Anders Dahlgren och Jonas Petterssons synpunkter.


Jag delar din syn Tobinskatten löser inte ansvarslöshet i språren av en nyliberal anda i finanssystemet. Men Tobinskatten dämpar farten ngt i de gränsöverskridande transaktionerna. Skatten skapar de resurser som betalar krisen och alla aktörer på den internationelle arenan får vara med och betala. Det skall inte vara skattebetalarna som står för fiolerna.


Jag delar inte din syn att man skulle låtit fler finansiella instutioner gå under. Hade AIG fått gå under hade hela världsekonomin kollapsat. Inte heller hade vi klarat låta de Amerikanska eller Tyska BostadsInstituten gå under. Betänk att ett av instituten vid en konkurs skulle drivit in utestående lån det hade blivit en ekonomisk katastrof.


Jag menar på fullt allvar att den nyliberala andan i ekonomin har skadat ekonomin och skapat en ekonomsik vårdslöshet. Man kan enkelt utrycka det så liberala ekonomer skriver ut jättelika kreditkort som inte är finansierade. Istället skall höjda reallöner vara riktmärket för ekonomin. Man skall inte kunna köpa mer än vad lönen ger utrymme till.


Jobbskatteavdraget är ett av dessa jättelika kreditkort man skrivit ut till svenska folket med beskedet handla upp pengarna. Staten lånar upp pengarna och någon anna grupp i samhället får betala sjuka, arbetlösa och pensionärerna.


Finansinstitut är mellaninstitut  både företag men också systembärare. Betalsystemet skall därför behandlas restrektivt. Regelverket skall vara skarpt och begränsande av deras verksamhet. Visst det blir lite mindre tillväxt men i gengäld behöver inte allmänheten betala för finansindustrins ekonomiska och intellektuella tillkortakommande.


Betänk att Riksbanken som idag subventionerar banksystemet med enormt låga räntor något som jag i grunden inte älskar. Sanningen är att ingen Svensk bank skulle klara sin upplåning på kapitalmarknaden. Det förtroendet för banksystemet finns inte. Resultatet skulle bli räntor i 15%-klassen vilket skulle döda fastighetspriserna. Priserna skulle kunna sjunka med ända upp till 75%. Kolla Dubai, London, Peking eller Norr om New York osv. Människor får gå från hus och hem. Småföretagens refinansiering och kapitalförsörjning skulle stanna och nya finansieringsinstitut utan- för de inspektionskontrollerade systemet skulle dyka upp. Procentarna skulle växa som ogräs.


Nyliberalisemen håller på att slita sönder samhället i dess beståndsdelar. Det är så jävla dumt att påstå att de offentliga försäkringarna skall vara på existensminimum. Bara känslokalla och elaka människor tycker så. Vi har alla betalat in till dessa system och försäkringarnas tillgångar är privat egendom. Skatter är privat egendom inte någon annans pengar. Vi måste i framtiden individualisera i så måtto att min avgift betalas in till mitt statliga avgiftskonto för respektive försäkring. Jag misstänker en del skitar till nyliberaler har samma syn på pensioner nämligen existensminimum sedan får man lösa resten själv. Till sådant är jag en aggressiv motståndare. Pensionener skall vara obligatoriska och i statens regi. Orsaken är folk skulle inte kunna sköta sin pensionsinbetalningar vi skulle få åldringar som levde i misär och fattigdom. Det accepterar jag inte och inte svenska folket heller.


Jag tror på den gamla budgettekniken med rödpennan, ordning och reda och pengar på fredag. Nyliberlismen är död leve den sunda ekonomin.



ANDERS DAHLGREN KOMMENTARER

Jag är också väldigt skeptisk till en tobinskatt, den gör verkligen mer skada än nytta. Ang den nyliberala andan i ekonomin så är kanske själva systemet med den finansiella sektorn att de (precis som Jonas skriver) inte sköter sig klarar sig alltid för att de blir räddade av staten (vilket är allt annat än nyliberalt.


Detta är det stora problemet, att den universala regeln inom marknadsekonomin inte fungerar, regeln att de dåligt skötta företagen går i konkurs.
Dock är det skadligt att bara släppa och låta ett korthus falla, det som behövs är ett sansat sätt att avreglera finansiella institut som inte sköts på ett bra sätt. Finns risken för nedläggning så agerar aktörerna och tar inte onödiga risker som är en orsak till finansiella bubblor.

av Anders Dahlberg 7 januari 2010 kl 19:18

Jonas Pettersson kommentar på artikeln om Tobinskatt!

tobinskatt är helt fel väg att gå. Problemen beror inte på för mycket marknad utan snarare för lite!


Det är stater och centralbanker som blåser upp bubblorna med hjälp av subventioner och för låga räntor. Det bästa vore nog att en gång för alla låta de som beter sig illa gå under. Jag tänker på banker och företag som tar för stora risker. Idag räddas hela tiden "de som gör fel" av regeringar och riksbanker. Med en mer marknadsmässig regim gynnas istället de som sköter sig.


En tobinskatt är bara ett dåligt sätt att försöka mildra symtom. Det är bättre att göra något åt problemen.


Vänliga hälsningar,
Jonas Pettersson



KLIPP UR SKÅNSKA DAGBLADET


Skatt mot spekulation

1 JANUARI 23.59

När ett drygt år nu har gått sedan finanskrisen bröt ut i USA återstår det långvariga och mödosamma arbetet att restaurera världsekonomin och förhindra nya finanskriser.
Situationen ser något ljusare ut i dag än för ett år sedan när banksystemet i många länder kollapsade och tvingade fram omfattande statliga räddningsaktioner. Men krisens verkningar är långtifrån övervunna. Räddningsaktionerna kommer för mycket lång tid att belasta en rad länders statsfinanser. Dessutom begränsas kreditutrymmet eftersom nya finansiella bubblor måste förhindras.
I spåren på finanskrisen har på nytt väckts tanken på att reglera finansmarknaderna internationellt. Det skulle kunna ske genom att blåsa liv i Tobin-skatten, den skatt på finansiella transaktioner som Nobelpristagaren i ekonomi James Tobin lanserade redan på 1970-talet.

I dag är det
mer pengar som dagligen flyttas runt i världen i form av internationella spekulationer än värdet av den dagliga världshandeln med varor och tjänster. I grunden är det ett absurt system. Dessutom ett system som till stor del är drivet av de gigantiska pensionspengar som olika fondförvaltare runt om i världen disponerar för att skapa största möjliga avkastning.
Det finns goda skäl för en Tobinskatt, en skatt på internationella valutatransaktioner. Men det skulle inte förhindrat den finanskris som vi är inne i eftersom den till stor del orsakades av uppblåsta lån på fastighetsmarknaden i USA. EU:s ledare har enats om att driva kravet på en internationell Tobinskatt. Det kan bli ett viktigt medel för att minska risken för nya finanskriser. Men det krävs troligen ett ännu bredare grepp för att sätta stopp för det slag av bubblor som till och från blossar upp via spekulationskapitalets krav på snabb avkastning.
@Byli.8.init:Lars J Eriksson

Av Lars-Håkan Halldin - 6 januari 2010 13:30


TA HEM LENA EK © FRÅN BRYSSEL

 

Ytterligare en opinionsmätning har kommit som bevisar att centern är på sluttande plan. Kan mycket väl hamna utanför riksdagen. Jag läste Claes Västertegs kommentar att han inte satte stort värde på opinionsundersökningar gjorda i anslutning till julhelgerna. Centerns väljare var bortresta. Med sådana analyser och insikter är vägen utför given.


Frågan som måste ställas är det fel på centern eller är det fel på folket. Är det fel på folket då återstår bara att byta folk vilket inte låter sig göras. Vi inom centern måste inse att vi gör några små fel eftersom 95 % av svenska folket inte väljer oss.

 

Jag brukar göra följande enkla analys vi har ca 60 000 medlemmar värvar dessa 20 röster var då är vi ett stort parti igen. Svårare än så är det inte. Centern måste liksom alla företag som säljer produkter med inbyggda mervärden utgå från de kunder som köpt produkten har rätt.


Enkelt uttryckt sätt en ring på kartan runt varje medlem de tjugo nya väljarna ligger inom tio kilometer från där våra medlemmar bor. Det är där det organisatoriska krutet skall läggas.


Nästa fråga måste ställas varför råder det säljmotstånd av en god politik. Hur arg än partistyrelsen må bli har det kommit för många reklamationer på centern politisk produkt. Istället för att se till att skapa produkter som man vågar stå för har säljledarna skällt och gormat på dem som står i fronten och försöker säljer en undermålig produkt.


Reparera partiets politik är faktiskt mycket enkelt. Jämför de varor vi säljer med vad en representativ grupp av medlemmar (5000) vill ha och vill sälja. Det kan inte vara så himla komplicerat att göra det som våra frontsoldater vill sälja.


Ja ett lite bråkigare centerparti behövs. En lite mer jordnära politik. Jag känner de tjugo personer som jag kan övertyga att rösta på partiet. Det krävs lite förändring. Lite mer rättvisa, mer till landsbygden där våra väljare finns. Ett solidariskt försäkringssystem och rättvisa skatter en miljöpolitik som gör oss övertygade att vi lämnar planeten Tellus i bättre skick än när vi övertog den.


Sluta med ideologsikt flum om att vara liberal betona istället vara centerpartist. Ny liberalismen sliter sönder samhället och skapar oordning. Låt denna företeelse bli en historisk parantes.


Jag känner att en översyn av verkställande utskottet är på plats. Ta in  miljö- och jordbruksministern  men framförallt ta hem Lena Ek från Bryssel. Vi behöver fyra starka frontsoldater Maud, Lena, Eskil och Andreas.


Lena Ek skall ersätta infrastrukturminstern det skulle vitalisera regeringen. Centerns politiska kraft skall läggas på frågor som ger jobb och samhällsutveckling. Hon kommer i VU och regering spela samma roll som när Zlatan är med i landslaget alla skärper sig.


Informera medlemmarna bättre om politiken  det är de som skall gå i spetsen. Visst sociala medier är bra men det personliga brevet och personliga samtalet är viktigare. Man blir inte centerpartist och ännu mindre centerväljare genom att ta del av Facebook och bloggar. Det är inte förrän grannen och jobbarkompisen säger jag tycker centerns politik är bäst som vi går framåt. Det samtalet har tystnat och då blir vi färre och färre. Här bär hela partistyrelsen ett ansvar.



Lars Håkan Halldin ©

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se

Av Lars-Håkan Halldin - 6 januari 2010 13:22



EN ARME JAGADE VARG!

 

Den genomförda jakten gillar jag inte därför den hade lite av varghat över sig. Jag frågar mig det vore mer angeläget ordna skyddsjakt på vildsvin de är ett otyg som inte heller gör ngn nytta.


Tjugoåtta vargar har tagits av daga i den i dagarna genomförda skyddsjakten på varg. Jakten uppvisade alla goda rekvisit man skulle minska överskottet och ta bort en och annan med inavel. Varg är ingen lekstuga i Sverige. För en del människor blodigt allvar hundar och smånöt dödas. Ingen människa blir glad av att se sin boskap riven av ett rovdjur.


Många rycker på axlarna och säger så är det i naturen. Djuren högre upp i näringskedjan äter dem som står längre ned. Se sin jakthund tagen av daga av ett rovdjur gör inte ägare glada.


Kör du på en varg blir Du genast misstänkt med pressande förhör och en öppnad förundersökning. Om du gör polisanmälan skall du ovillkorligen ringt din advokat och han skall vara på plats när polisen besiktigar olycksplatsen.


Den svåra Vargfrågan är skall vi tvinga på människor i glesbygd dessa djur. Vilka rättigheter har vi som bor på landet att ta en varg av daga när så behövs. Att de som bor i Stockholm tycker om varg så länge den finns hos oss begriper jag. Men lösa vargar på Stockholms gator passar sig inte man kan fråga sig i varje fall moraliskt varför?.


En känd sanning om vargen  den behöver stora revir och varje ny varg kräver ökade ytor. Med den bebyggelsestruktur som Sverige har idag är inte frågan hur stor vargstam vi skall acceptera utan hur stor vargstam (klarar vargen) vi kan ha med hänsyn till landet infrastruktur.


De nytillkomna vargarna som föds hittar inga naturliga revir och blir strykarvargar som blir påkörda av bilar och tåg. Kommer en varg in i en beteshage för kossor är hans sekunder räknade kosorna maler ner vargen. Skall vi förbjuda kossor. Vargen tar sig oftast inte genom renbeteslanden av kända orsaker. Skall vi förbjuda rennäringen?


Då är frågan hur skall skyddsjakt gå till. Jag är rätt säker på att man inte behöver licensiera tusentals jägare för detta. Använd er av ett litet fåtal duktiga jägare som vårdar och håller efter vargbeståndet.


Vem skall ha makten över viltets utveckling de som begriper det eller de som på sin höjd från ett skrivbord på Naturvårdsverket jagat en fluga. Mitt svar är enkelt det skall markägare, jägare och lokala myndigheter ha. En sak vet jag specialisterna som bor på Norr Mälarstrand skall inte ha det.


Det pessimistiska svaret på mina frågeställningar är vargen och den svenska infrastrukturen de två kan aldrig mer förenas om vi inte flyttar på människor och vargen flyttar in.  Om vi inte vill utsätta vargen för djurplågeri måste vi acceptera Sverige rymmer kanske 250 vargar inte mer. Det betyder permanent skyddsjakt på vargen för den skall ha det bra i de revir som ligger tillräckligt långt bort för att inte störas av infrastrukturen.


Brännelund - Eksjö


Lars Håkan Halldin


Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se




Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards