Alla inlägg under april 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 15 april 2008 11:57

Politiker som tänker 




LÅT INTE JÖNKÖPINGS LÄN BLI EN DEL AV EN STORREGION.


Ansvarskommittén har kommit med ett revolutionerande förslag bryt upp länsindelning bilda storregioner. Ett önskeprojekt och politisk lekstuga för nya politiker. Nu skall vi få regionparlament med säker etthundrafemtio till tvåhundra ledamöter som på heltid ansvarfullt skall handlägga vår levnad som sjukvård, resor, utbildning och regional administration. Framförallt skall det nya regionparlamentet bli ett eget skattesubjekt som uttaxerar sköna skattekronor av oss medborgare.


Jag brukar hylla principen om ”makten till folket”. Denna gamla socialistiska slagdänga kan idag tillämpas genom decentralisering av beslut till medborgarna inte ta beslutsrätt från medborgarna.


Jag har haft förmånen att på nära håll följa Stockholms länds landsting den första riktiga storregionen och erfarenheten förskräcker. Parlamentets dåliga ekonomi, höga skatter, dålig kollektivtrafik och sjukvården var under all kritik. En regionplanering som byggde på alla parametrar utan den parametern som folk ville ha.


Vi vet ju hur illa trafiken in och ut i Stockholm fungerar. Ekonomer räknar med att köer, flaskhalsar, trafikstopp med mera kostar upp mot tre miljarder kronor i förluster för nationen som helhet.


Götalands region är en pinsam historia ett län och en region där varken politik, organisation eller ekonomi har fungerat särskilt bra. Kollektivtrafiken i väst är inte särskilt vass. Skulle regionparlamentet får ökade befogenheter så kommer man misslyckas på fler politikerområden.


Region Skåne har inte fungerat bra. Regionhuvudstaden Kristianstad en ort utkastad på bystan utan varken folklig eller regional förankring. Skattehöjningar organisatoriska missar och politiska motsättningar har präglat parlamentet. Den allra viktigaste frågan integration med Danmark har helt lyst med sin frånvaro.


I vårt län kan vi ju se hur klåfingriga länspolitiker misslyckats med mycket som färdtjänst för de gamla. Obemannade vårdcentraler, och kollektivtrafik som är sådär. Men landstingets politiker tittar självfallet upp med rosiga kinder nu skall det bli region Småland.


Dessutom pekar vännen Marie Louise Ekholm (M) på att i en storregion skulle sjukhuset i Eksjö bli en stor vårdcentral med utvidgad kompetens.


Marie Louise redan finns en icke officiell utredning på landstingskansliet som pekar på att Eksjö sjukhus redan med vårt landsting skall kunna omvandlas till en större vårdcentral. I analysen menar man att det är bättre och billigare att samordna tunga kompetenser som röntgen, cancervård, hjärtvård, urologi och inläggningar av sjuka till Ryhov.


En utbyggd ambulanstransport med utvidgad vårdkompetens och bekvämlighet skulle kunna sköta transporter till Jönköping. OM tio år finns nog inte sjukhuset i Eksjö. Det vill jag förhindra.


Istället för regionparlament och andra tokigheter skall vi gå andra vägen lägga ut sjukhusen hela eller delar på kommuner, nya vårdgivare, entreprenörer och personaldrivna intraprenader.


Patienten väljer vård på den plats han tycker är bäst. Sjukhusen skall konkurrera om patienterna. Då kommer JLLC Ryhov att få kämpa för sin överlevnad. Troligen ställa av lokaler hyra ut dem för andra ändamål än sjukvård.


Decentralisera färdtjänsten för de gamla och i kommunförbund driva beställningscentral i samverkan med de lokala taxiföretagen. Inför ett färdtjänstkort där priset per taximil är T.ex 175: - De gamla betalar med sitt färdtjänstkort.


Ingen upphandling eller annan administrativ tokighet de gamla vet och taxiföretagen vet. De som anser att priset är rätt kör.


Övrig kollektivtrafik kan organiseras via ett länskort. Taxan per bussmil ligger fast 110: - kr milen för operatör som bedriver linjetrafik. Den som accepterar priset kör busstrafik på linjen. Även kollektivtrafiken kan skötas i kommunförbund.


Länets sjukvård kommer inom en femårsperiod se annorlunda ut med konkurrensutsättning och personalengagemang. Landstingets roll minimeras. För OM Gud är god läggs landstingen ned inom en icke allt för avlägsen framtid. Frågan är om inte sjukvården bäst finansieras genom en statlig sjukförsäkring som garanterade betalning till dem som är godkända sjukvårdsoperatörer. Landsting är en jättelik och dyr sjukförsäkring.


Sverige är ett mycket litet land i utkanten av Europa och ett så litet land skall hålla sig med naturliga beslutsnivåer nämligen stat och kommun. De regionerna kan vi överblicka och demokratisk förankra genom val till riksdag och kommunfullmäktige.


Jag tänker personligen inför valet 2010 uppmana politiker i alla kommuner förenen eder kasta ansvarskommittén förslag i papperskorgen.

KOMMENTERA GÄRNA

(UE), Brännelund Eksjö


Lars Håkan Halldin

undereken@hotmail.com

Av Lars-Håkan Halldin - 14 april 2008 09:08

Barnen har inte råd att köpa mat i tredjevärlden 




PRESSMEDDELANDE

Stigande matpriser kan ge en global livsmedelskris!


Ingress

Priset på olja som idag är ca 110 dollar fatet bidrar till att öka priset på jordbrukets råvaror. Skulle oljepriset gå över 130 dollar fatet då blir biobränslen mycket konkurrenskraftiga och kommer ta mycket stora arealer i anspråk. Händer inget som dämpar priserna i år så blir 2009 året då vi verkligen kan få se dyra råvarupriser och därmed mycket dyrare mat. Det är i scenariot 130 dollar fatet för olja som gör att bioenergisektorn kommer att på allvar konkurrera om åkermarken. De närmaste åren kan bli en rysare. Detta sade Lars-Håkan Halldin i ett anförande vid en lantbrukarträff med Frödinge Maskin i Frödinge bygdegård den 17 april 2008


Det rapporteras dagligen om stigande matpriser både i Sverige och i världen. Grundorsaken är stigande priser på jordbrukets råvaror. Det gäller spannmål, kött och mejeriprodukter. Många försöker förklara detta med att efterfrågan stiger på grund av ökad konsumtion av mat och energi från spannmål mm.


Förklaringen är riktig men man måste se bakgrunden som skapat denna situation. Det är faktiskt omläggningen av jordbrukspolitiken globalt såväl som inom EU som skapat grunden för prisökningarna.


Sedan 1985 har det pågått en ständig avreglering av jordbrukets olika subventioner. Denna process har varit lyckosam och framgångsrik. Utvecklingen sköt fart då man ändrade spannmålspolitiken i grunden. Det gamla systemet med garanterade inköp via inlösenssystemet och exportsubsidierna avskaffades. Nu befinner sig odlingen i en ren och avreglerad situation. All överskottsproduktion som pressar priserna får bönderna själva betala. Priset på spannmål kan i en överskottssituation falla ända ned till 60 öre kilot för spannmål.


Ingen bonde producerar under de omständigheterna. Alla lantbrukare runt om på vår glob vet att finansieringen av överskott klarar de inte själva. Odlingsstrategin har under de senaste 3 åren anpassats till detta faktum.


Det första som skedde var lageravveckling ingen ville ta kostnaden för växande lager. Enkelt uttryckt ingen spannmål i lager varför alla lager tömdes. Idag har vi en situation att det finns lagerkapacitet i världen för ca 50 dagars konsumtion vilket innebär att alla som vill ha spannmål inte kan få det därför att logestiken inte klarar det och lagren kan inte fyllas upp. Resultatet har blivit stigande priser.


Den andra orsaken är att spannmålshandeln nu sker mot de stora spannmålsbörserna. Odlingen anpassas till de priser som råder på börserna. Spannmål just in right time.


Den tredje orsaken är att nu tar bönderna tillbaka de förluster som man gjort när spannmålspriset under de senaste 20 åren inte följt inflationen. Den prisstegring vi sett de senaste åren är inte mer än en inflationsuppräkning av priset med 1985 som basår. I realiteten är dagens spannmålspris inte något annat än en prisanpassning till det som bönderna skulle haft om priset följt inflationen. Priset har inte ökat realt.


Nu står vi inför en situation att priserna kan stiga när man tar ut reala priskompensationer samtidigt som man inte producerar mer än vad efterfrågan förmår att betala. Det är idag inte det billigaste kilot spannmålet som sätter priset utan det dyraste kilot. Fortsätter lageravvecklingen och lagren bara räcker till t.ex 25 dagars världskonsumtion kommer vi få se ännu dyrare spannmål.


En faktor som skall vägas in är om dollarn skulle stiga då blir spannmålen ännu dyrare!




Till bilden skall läggas att trädan avvecklas och ytorna av grödor ökar men att de nya spannmålsarealerna inte räcker för att dämpa priset. En faktor som skulle verka stabiliserande vore om Zimbabwe började odla spannmål i samma utsträckning som förr.


Åtgärder från Ryssland och Kina med flera som lägger exportskatter på sina råvaror innebär att man ytterligare eldar på prisbrasan.


Att ökade arealer skulle bidrag till att dämpa priset är föga troligt. Det är en svag underskottssituation som sätter priset. Ingen bonde producerar för mycket man vet vad som kan hända kraftiga prisfall. Därför är informationen via Internet där bonden kan se priset i realtid timma för timma som skapar odlingsbesluten. Dessa beslut bygger på att tjäna pengar inte att försörja en värld med mat.

Lite förenklat kan man säga att avregleringen av jordbruket där ansvaret för överskottsproduktion flyttades från statsmakterna till bonden skapade den situation vi är i nu. Man släppte kort och gott anden ur flaskan.


KOMMENTERA GÄRNA!


Brännelund Eksjö


Lars Håkan Halldin

undereken@hotmail.com


Av Lars-Håkan Halldin - 13 april 2008 11:26

Brännelund - 12 APRIL 2008



 JAG ÄR SÅ FÖRBANNAD

Jag skrev till Centerpartiets distriktstämma att man skall förbättre färdtjänstenoch återföra den till de lokala taxibolagen. Men icke makthavarna var benhårda heller dålig färdtjänst lika för alla.


Mitt hjärta blöder! Jag vet att dagligen råkar de gamla illa ut tack vare ett centrabyråkratiskt bokningssytem. Det är skamligt. Jag kan inte göra mer nu men lita på att jag skall fortsätta mitt arbete för att en dålig färdtjänst skall avvecklas. 





Till

Centerpartiets Distriktstämma i Jönköpings Län

  Angående färdtjänstens fortsatta organisation
Motionens huvudsakliga innehåll

Att lägga ned den särskilda färdtjänsten och återföra ansvaret till kommunerna.



Mina övervägande och förslag

Den särskilda färdtjänst (särskild kollektivtrafik)  som bedrivs av Länstrafiken har varit utsatt för mycket skarp kritik vad det gäller  organisation och kvalité. Det är svårt för de som använder färdtjänsten att komma fram till beställningscentralen  väntetiderna i telefon är långa och irriterande. Beställningscentralen  klarar inte trafiklogistiken tack vare bristande kunskaper om länets geografi.


Dessutom har enligt i massmedia redovisade siffror länsfärdtjänsten blivit mycket dyrare (över  en miljon för vissa kommuner) än i kommunernas i egen regi. Det är viktigt att spara in dessa pengar och använda en kostnadseffektiv färdtjänst i det lokala taxibolaget regi med kommunen som huvudman.


De samordnade turerna har många gånger inneburit att resorna tar lång tid och att det som var resans syfte inte är möjligt att uppnå tack vare att resan drog ut på tiden. De väntider som uppstår genom att taxibilarna letar efter sin kund blir oacceptabelt lång. Bristande kunskaper i länsgeografi jämte att GPS-navigeringen inte omfattar landsbygd och glesbygd gör att många bilar kör bort sig i geografin eller helt enkelt aldrig kommer till kund.


Landsbygden är den del av länet som drabbas hårdast av att länsfärdtjänsten inte fungerar. Det är återigen landsbygden som får sitta mellan för att man gör centraliserade lösningar som inte fungerar. På landsbygden är det mycket vanligt att  färdtjänst, telefon, vägar, mobiltelefon, bredband, skolor och elström inte fungerar tillfullo något som aldrig skulle accepteras i kommunens tätorter. Jag vill  påpeka att man på Landsbygden uppfattar det som en medveten politik från länstrafikens sida att försämra servicen på landsbygden.




En kostnadseffektiv färdtjänst gör att de äldre och handikappade kan bo kvar i sina bostäder längre och till högre livskvalité detta är en stor besparing i kommunens vårdsektor. Därför innebär bättre organisation av färdtjänsten att man kan spara både i direkta transportkostnader och  vårdkostnader.


Färdtjänsten skall finansieras genom ett färdtjänstkort där kommunen tex. betalar en fast milpeng till utföraren. Tax 145: - kr milen. Lagen om offentlig upphandling tillåter att man prioriterar de företag som uppfyller den kravspecifikation som kommunen uppställt i upphandlingsbrevet. Kunden använder det taxibolag han eller hon önskar. Ersättningen är lika för alla.


Om kommunen inleder ett samarbete med tex. Eurocard kan man får fram ett kort som löser betalningen av färdtjänstresorna. Kortet kodas så att det bara kan användas för resor i färdtjänst och förses med identitetsfoto. Dessutom blir kortet rikstäckande och enkelt i sin administration. Avsevärt billigare än länsbeställningscentralen.


Länsfärdtjänsten är en politisk eftergift mot landstinget som mer vittnar om att hålla sig väl med landstinget än den omsorg som vi skall visa våra gamla och hjälpbehövande.


Vi på landsbygden måste börja ta våra politiska och social rättigheter i egna händer om rättelse och bättring skall komma tillstånd. När människor som är behov av syrgas för sitt överleva lämnas vind för våg och man från beställningscentralens sida säger att du blir utan syrgas är ditt problem inte vårt. Då gråter mitt hjärta.

 

 

Mina yrkanden är

Stämman måtte besluta att


  • Att uppdraga åt Landstingsgruppen att hitta en modell för att återföra den  särskilda kollektivtrafiken till kommunerna.

  • Att organisera färdtjänsten i de egna kommunernas regi.

  • Att införa en färdpeng och ett färdtjänstkort som är kommun, läns och rikstäckande.

  • KOMMENTERA GÄRNA 

       


         


    Brännelund den 31 Januari 2008



    Lars Håkan Halldin


    Av Lars-Håkan Halldin - 13 april 2008 10:20

    JAS  mot etanol en motköpsaffär med Brasilien



    Blågul etanol – Ja Tack



    Att köpa etanol från Brasilien är miljöförstöring av mycket stora mått. I landet har man redan problem med att regnskogen skövlas av skogsbolag, sojaodlare och sockerrörsproducenter. Odlingen av soja som används som kycklingfoder i Europa kräver stora arealer regnskog. Vill man vara miljömarodör hugg ned regnskogen och stoppa den i bensintanken på en växande global bilpark


    Dessutom transporten sker med båtar som använder fossilbränsle. Lägger man ihop de negativa effekterna med etanol från Brasilien är det ingen bra metod att förlänga moder jords överlevnad.


    Jordbruksminister Eskil Erlandsson politiska ställningstagande att sänka tullen på etanol från Brasilien är ett hot mot Amazonas regnskogar.


    Etanol från Brasilien är ett motköpslöfte köper Brasilen JAS så köper vi Etanol från er. Lite småsint att byta vapen mot etanol.


    Att ta bort tullarna på etanolen är riktigt sett ur frihandelssynpunkt men då måste Braslien förbinda sig globalt att inte mer regnskog tas i anspråk. Det löftet kan de inte leva upp till den åkermarken finns inte.


    För en gång skull har tullen på etanol en positiv effekt den sparar regnskog det nöjer jag mig med.


    Argumenteringen att vi skall odla skog på de svenska åkrarna och använda som bränsle istället för etanolsäd – sockerbetor är en felkalkyl. Den svenska skogsråvarna har en lika strategisk ekonomisk betydelse som den Norska oljan. Ställer man förädlingsvärdet av skogen till pappersmassa mot fliseldning är subventionen mycket kraftfull. Redan nu eldar vi upp miljarder kronor av folkhushållets pengar.


    Som biprodukt från pappers och massaindustrin kan man framställa biofotogen som inom kort kan användas som bränsle i flygplanen. Därmed skulle en mycket stor miljövinst vara uppnådd när man kan recirkulera koldioxiden i flygbränslet.


    Den blågula etanolproduktionen har som påpekats relativt sett ett lägre energiutbyte än sockerörtetanolen. Men det är en tidsfråga innan man kan höja utvinningseffekten genom kombination av etanolsäd och sockerbetor. Lägger man till de koldioxidutsläpp som görs genom transport av etanol över världshaven samt eliminering av fossilolja är faktiskt svensk etanol att föredraga.


    Balansen mellan åkermark och skogsmark kan göras bättre genom att större jordbruksarealer tas i anspråk för oljeväxter, sockerbetor och etanolsäd. Miljövinsterna är uppenbara träda kan vara en glömd företeelse om några år. Åkrar som inte används som läcker kväve genom mineralisering tas i produktion. Det är flera stora vinster miljömässigt att använda åkern till energiproduktion.


    De svenska skogarna måste vi se till att vara högproduktiva för att odla skogsråvara till sågverk och massaindustri. Vill man förädla skogen ytterligare skall man tillhanda hålla billig el som höjer förädlingsvärdet påtagligt. Det vill säga bygg ut kärnkraften som ger mer billig el och är miljövänlig. Vinsten skulle nationalekonomiskt vara stor.


    Att kärnkraften just nu brottas med säkerhetsproblem är faktiskt en politisk fråga. Man har avvecklat kärnkraften och därmed säkerhetstänkandet. Bristande säkerhet är en funktion av den förda politiken.


    Metanolen är ett intressant alternativ. Men framställningstekniken vare sig man gör det av skogsråvara, restprodukter eller nya tekniska metoder är att energiutbytet är lågt. Den är attan så giftig. Ställ metanolen i relation till att förädla skogsråvara till bräder och massa istället för metanol då är det mycket stora välfärdsförluster som konsumenterna får betala genom minskade exportinkomster.


    Att förse bilar med vätgas är ett bra alternativ men fodrar i dagsläget mycket elström som vi inte har. Dessutom så är det ett bättre förädlingsvärde på elströmmen i sågverk och pappersindustri,


    Självfallet kommer konkurrensen om åkermarken bidraga till att livsmedelsindustrin måste öka sin konkurrenskraft om maten. Dyrare mat – ja. Högre priser på livsmedelsråvara gör att vi kan avveckla EU:s jordbruksstöd. Skall jag tolka debatten om EU-subventionen till jordbruket rätt skulle världens alla svältproblem och orättvisor avskaffas om man slutade subventionera jordbruket. Jag gillar inte heller subventionen men om marknadskrafterna skulle styra åkermarkens användning helt blir det många ekonomiska obehagligheter som drabbar konsumentens plånbok.


    Vill man göra världen en stor miljötjänst odla upp Sahara med skog och energiråvara oändliga mängder av jordens koldioxidöverskott skulle bindas och börja recirkulera.. Tekniken och kunnandet finns bara att sätta igång.


    KOMMENTERA GÄRNA


    (UE) Brännelund Eksjö


    Lars Håkan Halldin

    undereken@hotmail.com


    Ps

    Skulle någon vilja lyssna till mina teorier kontakta mig gärna via E-post.

    Ds


    Av Lars-Håkan Halldin - 10 april 2008 11:59

    Här sjunger våra barn "Den blomstertid.." av hjärtans lust





    SKOLAVSLUTNING I KYRKAN


    Brev till dig med en annan tro

    Snart är sommaren här gud vad härligt säger många. Skolavslutning en tår i ögat när våra barn tar sin examen eller bara sjunger de kända sommarpsalmer. Men här inställer sig ett problem barn kan fara illa av att fira skolavslutning eller sjunga de kända sommarpsalmerna.


    En och anna präst instämmer och vill endera ta bort skolavslutning I kyrkaneller göra den helt profan. Ok JAG FÖRLÅTER DE FLESTA ,PRÄSTER FÖR DE ÄR JU NÖJDA OM KYRKOKÖREN, KANTORN, VAKTMÄSTREN KOMMER TILL KYRKAN UNDER GUDTJÄNST. KYRKANS MEDLEMMAR KAN STANNA HEMMA DE KAN JU TA SKADA AV DET KYRKAN ÄR TILL FÖR ATT FÖRKUNNA GUDS ORD.


    Vi lever i en sekulär stat där undervisningen skall vara politiskt och religiöst neutral. Verksamheten i staten skall inte ha några bindningar till politiska eller religiösa värderingar. Barnen skall ta religiös ställning av egen kraft och efter ett moget och eget övervägande. Helst efter myndighetsdagen.


    I Sverige har vi yttrande frihet. Vi får fritt tänka, tycka och skriva vad vi vill. Ingen kan förbjuda oss att skriva både gott och ont. Vi får avbilda våra politiker, kungar och gudar hur vi vill. Dessutom har vi en lagstiftning som skyddar oss när vi gör det.


    I det här landet har vi humanismen och de mänskliga rättigheterna som grund för lagstiftning. Grymma medeltida lagar har vi avskaffat för mer än hundra år sedan. De människor som kommer till oss som invandrare och asylsökande ger vi skydd under dessa lagar. Man får inte stena, könsstympa, stympa, våldtaga eller avrätta i vårt land.


    Vi har också religionsfrihet som omfattar alla och en var i vårt land. Det betyder att buddister, satanister, Islamister och kristna alla får torgföra sitt budskap och vinna anhängare.


    När man kommer till detta land erbjuds man allt detta fantastiska. Du blir medlem i ett fint samhälle det enda du behöver göra är att acceptera denna värdegrund.


    I religionsfriheten ingår också att varje ny medborgare har rätt att fritt uppföra sin kyrka och tillbedja sin gud. Det är en viktig värdegrund i Sverige.


    Men det finns också en annan värdegrund. Svenska folket är till 95 procent medlemmar i sina fäders kyrka. Vi betalar en dyr medlemsavgift trots att vi brukar kyrkan sällan. Sådant kallas för en kristen värdegrund som vilar på den kristna humanismen.


    Nu inställer sig frågan skall våra barn få ha skolavslutning i sina fäders kyrka. Vistas i detta helgade rum under några timmar. Kyrkan, musiken och prästens hälsning blir en vacker inramning på skolavslutningen. Man går till sina fäders kyrka när man avslutar saker och ting i livet.


    Den fråga vi måste ställa oss finns det några barn till Islamister, Judar, Buddister eller kristna som far illa av att sjunga de kända sommarPsalmerna och sluta med den kända läsarsången ”O store gud”. Möjligtvis blir inbitna ateister som har barn i skolan sårade. Det kan jag stå ut med.


    Jag tror barn av alla religioner mår bra av att se den värdegrund som vårt öppna och härliga land Sverige har. Vi tar mot nya människor med öppna armar. Vi delar frikostigt med oss av vår värdegrund och lagstiftning och ger nybyggare från främmande land en fristad och en bättre framtid. Om vi är frikostiga mot dem som kommer till oss var frikostiga mot oss låt oss få behålla våra skolavslutningar i kyrkan.


    I sommartid då året står i sin bästa hägring skall vi låta våra barn sjunga sommarPsalmerna.


    Sverige låter kyrkorna fritt konkurrera med varandra om de själar som finns i vårt land, Våra kyrkor är öppna hos oss varde icke jude, Grek eller Arab…… Det är i det öppna och mottagande kyrkorummet vi firar skolavslutning en tradition som vi inte skall avskaffa.


    Alla måste inse att det är fri i konkurrens mellan gudsuppfattningarna. I en demokrati gör man också demokratiska val av vilken Gud man tror på.



    (UE) Brännelund Eksjö


    Lars Håkan Halldin

    undereken@hotmail.com

    Av Lars-Håkan Halldin - 8 april 2008 10:38


    SKOLAN BARNENS ARBETSPLATS 

    Skolan är kanske den arbetsplats som våra barn kommer att arbeta inom längst tid under hela sin livstid. För de flesta kommer man att arbeta inom skolan i 12 år andra upp till 20 år.  En sådan arbetsplats måste vara genomtänkt och framtidsinriktad


    Det har under de senaste åren pågått en debatt om hur skolan skall gestaltas för att bli den plats som ger vår uppväxande generation goda kunskaper för att förvalta och utveckla vårt samhälle. Arbetsro ordning och reda brukar vara nyckelorden.


    Barnen i våra grundskolor skall gå ut med goda vitsord som leder till gymnasial och eftergymnasial utbildning. Goda och säkra kunskaper redan i grundskolan är en förutsättning för att detta mål skall uppnås. Utan goda resultat i skolans kärnämnen är risken uppenbar att man hamnar utanför arbetsmarknaden och därmed lägger grunden till i värsta fall livslångt utanförskap.


    Jag tror att det behövs ett samförstånd mellan barn, lärare och föräldrar där man drar upp riktlinjerarna hur en skola skall fungera och att alla parter tar ett ansvar för detta. Föräldrarnas delaktighet i skolan är viktig. Men föräldrarnas ansvar att lära barnen att skolan är viktig och skall präglas av framtidstro, ordning och respekt är grunden för hela skolans verksamhet.





    ELEVKONTRAKT


    Parter

    Föräldrar

    Eleven

    Klassföreståndaren


    Undertecknande parter har genom detta kontrakt som är ömsesidigt tagit del av och godkänt de regler som gäller på vår skola



    1.     Skolans arbetsmiljö

    Skolan är beroende av en utvecklande och trivsam arbetsmiljö socialt såväl som fysiskt.


    Umgänget mellan eleverna skall präglas av goda värderingar och respekt


    Tilltal av diskriminerande natur såsom rasistiska värderingar, kvinnoförakt, olämpliga tillmälen och ett språkbruk som är torftigt och präglat av ordval som inte hör hemma i en god arbetsmiljö är inte tillåtet.


          Exempel

    Mobbing, misshandel, förstöra och slå sönder skolans inredning, rasistiska tillmälen som "blatte", "nigger" "hora" mm är totalförbjudet


    Överträdelser

    Regelverket skall präglas av ömsesidighet och respekt. Arbetsmiljölagen och allmänna principer inom svensk lagstiftning skall gälla.


    Överträdelser utreds och rapporteras till respektive föräldrar och i förkommande fall polis och arbetsmiljöverket.

    Att ta sönder smutsa och skräpa ned eller på annat sätt skada allmän egendom ersättes av elevens föräldrar.


    2.     Arbetstider

    Skolan är en arbetsplats som alla barn arbetar på. Alla som jobbar på skolan, elever, lärare och övrig personal skall och ha skyldighet att respektera de schemalagda arbetstiderna.


    Är man förhindrad att komma till skolan skall detta rapporteras i god tid till skolans frånvarosystem och den egna klassens ordningsman. Efteråt skall eleven lämna av föräldrarna påskriven frånvarorapport där orsaken till frånvaron motiveras och bestyrkes.


    Elev som inte kommer till lektionen rapporteras vi sms till föräldrarna och i förkommande fall hemsänd skriftlig rapport.


    Ogiltig frånvaro leder till att föräldrar och eleven får ta igen förlorad arbetstid under fritid. Vid dessa extra lektioner och arbetspass skall en av elevens föräldrar medverka.


     

    3.     Arbetsro

    Varje arbetsplats i samhället kräver att man är närvarande och

    Utför anmodade arbetsuppgifter.


    Under lektionstid är följande aktiviteter inte tillåtna.

    A/  Mobiltelefoner skall vara avstängda

    B/  MP3 bandspelar får ej utnyttjas på arbetstid

    C/  Adekvat klädsel skall råda i lektionssalen. Huvudbonader som mössa

          med mera får inte bäras.

    D/  Samtal som stör arbetsklimatet i lektionssalen är inte tillåtna.

    E/  Lektionsrummet organiseras i grupper mm som leder till en

          harmonisk arbetsmiljö.


    4.     Skolmåltiden

    En näringsriktig kost och en god ordning i skolans matsal är en förutsättning för att barnen skall orka med en krävande arbetsdag i skolan. I skolans matsal råder speciella regler.


    A/  Matsalen är en restaurang där ordning och reda råder.

    B/   Alla gäster i matsalen skall kunna intaga sina måltider på ett lugn 

           och värdigt sätt.

    C/   Lärarna deltager i matsalen som gäster, pedagogiska ledare och       

           mentorer.

    D/  Vid varje bord utses en bordsvärd.

    E/   Eleverna sitter vid samma bord och tillhör samma grupp under en

           hel termin.

    F/   Skolmåltiden börjar med att eleverna dukar upp sitt bord och från   

           köket tar in mat som kommer att gå åt under måltiden.Borde skall

           ha dukar, barne servetter och vid mörka årstiden skall levande ljus 

           vara tända.

    G/   En gemytlig samtalston men dämpad skall råda vid varje bord.

    E/   Måltidgrupperna organiseras så harmoni och restaurangkultur

           utvecklas.


    5.     Lärareledda lektioner

           Läraren är klassens mentor och skall genom


    A/  God förberedelse inför varje lektion förmedla och överföra  

          adekvata   kunskaper

    B/   Elevuppföljning är det viktigaste instrumentet att uppnå goda

           resultat

    C/   Läxor uppföljning av dessa är en av inlärandets viktigaste 

           uppgifter.

    D/   Kontroll av kunskapsinhämtningen

    E/   Läraren äger rätt att organisera klassrummets inre arbetsmiljö

           på ett sådant sätt att kvalitet i undervisningen uppnås.


    6.     Prov och omdömen

           Vid slutet av varje termin ger lärarna ett skriftligt omdöme av

           betygsliknade karaktär.


    Svenska språket

    Eleven ifråga har på ett förtjänstfullt sätt inhämtat de kunskaper som läroplanen förskriver vid denna utbildningsnivå. Läsförståelse, och förmåga att skriva uppsatser, och enkla "paper" är god och motsvara vad läroplan mm föreskriver.


     Mitt omdöme i svenska är att eleven har kunskaper som är godkända och goda förutsättningar att till kommande termin uppnå väl godkänt.


    Under terminen skall också utvecklingssamtal genomföras och för de elever som behöver särskilt stöd skall samtalen leda till att av parterna godkända åtgärder vidtages


    7.     Ordning och uppförande

     

    I terminsbetyget anges om eleven har kunnat tillgodogöra sig de krav skolan som arbetsplats kräver för att fungera i ett team och vara en kugge i en resultatinriktad arbetsplats.


    Omdömena är godkänd eller icke godkänd. Omdömet skall motiveras

    varje termin


    8.     Personlig utveckling


                  Lärarna förbinder sig att genom fortbildning utveckla sin förmåga

                  A/  Ledarskap - leda elevgrupper,

                  B/  Pedagogisk färdighet

                  C/  Ökade kunskaper i de ämnen läraren undervisar


           

     

    UNDERSKRIFTER

    Genom våra personliga namnteckningar godkänner vi ovanstående regler, målsättningar och eventuella sanktioner

         


    Av Lars-Håkan Halldin - 8 april 2008 09:42

    Här omvandlas spannmål till läckert griskött




    Ny beslutsstruktur ger framgångsrik produktion


    Nu är läget inte bra för Sveriges grisproducenter. Det finns ett glädjeämne det råder ett rent förhållande mellan grisproducent och slakt. Det handlar om att göra affärer. Bonden behöver inte fundera en sekund om slakteriet är föreningspolitiskt rätt. Det är bara bondens relation till slakteriet som gäller han är underleverantör och tillverkar bra produkter.

    Det andra som hänt idag har alla föreningsbossar förpassats bort från näringen. Det som ingen orkade säga men som var ett faktum slakterierna har ju letts av i många fall fel personer deras ambition har sträckt sig till omval vart annat år. Vad tror du alla hatkampanjer mot och mellan enskilda förtroendemän inte kostat näringen trots att ingen av kontrahenterna var kompetenta att leda verksamheten allt är borta nu. Dessutom kommer ingen slakteridirektör åka land och rike runt hota och skrika på bönder om de levererar fel.

    Idag är det kliniskt affärsförhållandet som råder.

    Näringen är i nedan men med klara affärsroller kan du räkna med att den reser sig igen. Nu är det den enskilde bondens väl och ve som gäller. Inga föreningar som har andra syften än att priset skall sättas i stalldörren.


    Den billigaste grisen sätter priset när det råder överskottproduktion. När det råder underskottproduktion är det den dyraste grisen som sätter priset. Inga svulstiga diskussioner utan marknaden/ börserna avgör din lönsamhet.

    Börserna gör det som hela EU-systemet och lantbrukskooperationen försökt i åratal sätta ett rättvist pris. Det gör ett litet fåtal handlare som begriper hur handel med kött i finansledet skall gestalta sig. Idag görs många affärer på börserna de är transaktionstäta ingen spekulatör har råd eller möjlighet manipulera systemet. Bonden kan i realtid följa priset och slakteriet måste följa priset. Inga sura företrädare som med lock och pock tvingar medlemmarna till något orationellt.

    Det är skamligt det är fler byråkrater som lever på näringen än det finns aktiva brukare. Detta måste åtgärdas. Tror ni det blir färre byråkrater i Jönköping när trädan avskaffas? Tycker du att jordbruksverkets ledning är rätt att leda ett jordbruk som är på väg upp. Är LRF:s struktur rätt mot bakgrund av vad som skett i slakterinäringen osv. LRF måste sätta ned foten hur skall grisproduktionen hanteras inim ramen för denna organisation. Massor av frågor som måste ställas.


    När vi har en balanserad och lönsam näring kommer djurvälfärden öka och det kommer se helt annorlunda ut än i djurinspektörernas önskebilder eller protokoll. Lönsamma grisar mår bra. Lönsamhet och djurvälfärd hänger samman.

    Inse om bönderna skulle burit kvarnstenarna KLS och Swedish Meats på sina axlar hade det idag varit tal om stora inbetalningar av insatskapital som dödat näringen!!!!! Det som förvånar mig är att trots att det finns ekonomiska problem vill ledande potentater bilda nya marknadsbolag. När ni nu är fria likvidera bolaget och dela ut aktieposten till medlemmarna. Den gör mer nytta i den lokala produktionen än i ett marknadsbolag med diffusa uppgifter. Kom ihåg det förslagna bolaget kommer kräva nya ekonomiska insatser från medlemmarna det har ni inte råd med.

    Trots att det råder problem i näringen är vattnet från källan nu rent och klart. Marknaden kommer att höja priset och det blir bra att vara grisbonde igen. Den mentala miljön blir liksom källans vatten friskt och du kommer att se glada grisproducenter. De gamla slaktbossarna tillhör historieböckerna där gör de sig bäst som avskräckande exempel.

    Hälsningar från Vännen

    Lars Håkan Halldin

    undereken@hotmail.com

    Av Lars-Håkan Halldin - 8 april 2008 09:35




    Lex Bandidos

    I dessa dagar har det förts debatt om livstidsstraffets vara eller icke vara i hägnet av att två livstidsfångar som har anknytning till våra bygder sökt om tidsbestämt straff hos Örebro tingsrätt I vår tidning SMT kan man läsa en snyftartikel om en av fångarna där man underförstått skall tycka synd om en grym dubbelmördare.


    Vi ser att kriminaliteten i vårt land blir allt grövre, våldsammare och välorganiserad. Antalet brott är trots att vi inte tror det i avtagande. Lösningen på de här problemen är inte enkla. I debatt stiger det fram flumjurister och barfota socialister som tycker att man inte skall straffa över huvudtaget. Fängelse är fel osv. Ge polisen resurser i form av buggning, avlyssning av telefon och Internettrafik är djupt kränkande till och med när det drabbar buset.


    Ja jag kan tycka synd om en person som blivit brottsling. Men det är inte synd om honom för den gärning han är straffad för. Man kan ju som vanlig medborgare fråga sig om tidningen har några möjligheter att intervjua de som en mördare slagit ihjäl eller vill tidningen spegla de anhörigas smärta till de mördade.


    Dessutom skall den praxis som utvecklas i domar se mycket strängt på tiden en livstidsfånge skall sitta inne. Principen är att livstid är livstid. Domstolarna dömer ju inte till livstidsstraff på lösa boliner utan det är mördare som i om man nu kan tala om fullt mentalt friskt tillstånd planerat och utfört ett eller flera grymma mord.

    Man kan ju ställa sig frågan i de två fall som avgjorts nyligen i Örebro tingsrätt om åklagarna är särskilt grymma eller spelar för galleriet när de kräver att tidsdräkten inte skall fastställas. Självklart är de inte grymma utan goda ämbetsmän som har insyn i hur brottsgärningen ser ut. Gärningen som sådan förändras ju inte bara för att en lång tid förflutit.


    Principen att man efter en längre tids straff kunna begära ett tidsbegränsat straff när man dömts till livstid anser jag vara bra och riktigt. Men tidsdräkten innan detta kan göras skall utsträckas till 18 – 20 år. Det betyder att alla livstidsfångar skall avtjäna 18 år innan de kan ansöka om fastfällelse av tiden för att sona brottet. Inga rabatter på denna tidsdräkt. Dessutom bör kravet vara att den dömde under tiden fram till prövning av straffets längd deltagit i kriminalvårdens rehabiliteringsprogram som utbildning av teoretisk eller yrkesmässig karaktär.


    Nu har en flummentalitet spridit sig till Högsta Domstolen där man säger ca 10 år är en lämplig påföljd istället för livstidsstraff om inte gärningen är särskilt grym. Jag kan glädjas åt att perukstockarna i denna ärevördiga domstol föryngras. Även om man till åren blir yngre behöver inte omdömet bli nedsatt av detta. Dessutom tvingas politikerna gå in och se över lagarna som domstolarna skall tillämpa vid svåra fall. Ja mitt bästa råd till ledamöterna i HD är en luskur för perukstocken.


    Den andra frågställningen som man skall väga in i bilden. Hur mår brottsoffret? Ja vid mord går det inte alls att fråga efter hur man mår därför att brottsoffret är förpassat till evig vila. Men anhöriga mår inte bra. Tanken hos dem gnager hur skedde mordet vilka var den mördades sista tankar hur mycket plågades denne osv.

    I ett gott samhälle skall vi självfallet riva fängelserna. Ingen skall sitta inne för i det goda samhället begås inga brott. Idag ser vi motsatsen kriminaliteten blir grövre och välorganiserad. Vi har också den demokratiska aspekten på fängelser och domstolar. Dessa är den yttersta demokratiska spetsen i vårt samhälle. Det är där vi i god demokratisk ordning städar upp och ställer till rätta för oss som inte brutit mot samhällets stadgar.


    Alla de människor, poliser, åklagare, domare vaktpersonal, jurister, vaktmästare, städare som håller vårt rättsväsende gående är arbetare i demokratin och juridikens örtagård.


    I det goda samhället skall vi våga säga att ingen är skyldig eller förpliktiga till att bryta mot samhällets stadgar. Men gör du det då bryter du samtidigt mot samhällets yttersta demokratiska spelregler Svea Rikes lag. Lagen är det som håller samman demokratin.

    Därför skall det klart framgå att mord, utpressning, rån, organiserad brottslighet, vållande till annans död, kvinnofridskräkning, narkotika smuggling mm är en högriskbransch. Var och en som ägnar sig åt detta skall veta att påföljderna blir stränga. Det är trots allt en mycket marginell grupp av människor som begår brott. Samhället äger rätten att både skydda sig och rehabilitera dessa.

    Det skall också fastslås att när en person avtjänat sitt straff har han betalat sin skuld till samhället och skall kunna komma tillbaka till samhällsgemenskapen utan yrkesförbud eller annan diskriminering. Det är också en del i den demokratiska värderingen vi har när vi berövar någon dess frihet.

    I de yttersta fallen av grymhet och utstuderad sadism där människor mist livet där skall livstid trots allt vara livstid och inga förmildrande omständigheter finns för detta så länge vi inte kan återuppväcka de döda. Detta är det demokratiska samhällets mening och livlina.


    Lars Håkan Halldin

    undereken@hotmail.com



    Presentation

    Fråga mig

    19 besvarade frågor

    Kalender

    Ti On To Fr
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7 8
    9
    10
    11
    12
    13
    14 15 16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24 25 26
    27
    28
    29
    30
    <<< April 2008 >>>

    Tidigare år

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    Länkar

    RSS

    Besöksstatistik

    Min gästbok tyck här


    Ovido - Quiz & Flashcards