Alla inlägg den 15 april 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 15 april 2008 12:43

Frödinge Maskin 




BONDE MED FRAMTIDSTRO

VÄLKOMMEN TILL


LANBRUKARTRÄFF



Du är varmt välkommen till Frödinge Bygdegård den 17 april kl 19.00


Lars-Håkan Halldin håller ett intressant föredrag omkring temat Bonde med framtidstro mot bakgrund av lantbrukets ekonomiska läghe


Anders Folkelid, Söderberg & Haak berättar om maskinnyheter på lantbruksområdet. Bla nyheter för lantbrukare med stora arealer vall mm.


Under kvällen redovisar även Frödinge Maskin sitt maskinprogram för lantbruket


Vi kommer att under kvällen bli bjuda på förtäring


Varmt välkomna

Frödinge Maskin

Av Lars-Håkan Halldin - 15 april 2008 11:57

Politiker som tänker 




LÅT INTE JÖNKÖPINGS LÄN BLI EN DEL AV EN STORREGION.


Ansvarskommittén har kommit med ett revolutionerande förslag bryt upp länsindelning bilda storregioner. Ett önskeprojekt och politisk lekstuga för nya politiker. Nu skall vi få regionparlament med säker etthundrafemtio till tvåhundra ledamöter som på heltid ansvarfullt skall handlägga vår levnad som sjukvård, resor, utbildning och regional administration. Framförallt skall det nya regionparlamentet bli ett eget skattesubjekt som uttaxerar sköna skattekronor av oss medborgare.


Jag brukar hylla principen om ”makten till folket”. Denna gamla socialistiska slagdänga kan idag tillämpas genom decentralisering av beslut till medborgarna inte ta beslutsrätt från medborgarna.


Jag har haft förmånen att på nära håll följa Stockholms länds landsting den första riktiga storregionen och erfarenheten förskräcker. Parlamentets dåliga ekonomi, höga skatter, dålig kollektivtrafik och sjukvården var under all kritik. En regionplanering som byggde på alla parametrar utan den parametern som folk ville ha.


Vi vet ju hur illa trafiken in och ut i Stockholm fungerar. Ekonomer räknar med att köer, flaskhalsar, trafikstopp med mera kostar upp mot tre miljarder kronor i förluster för nationen som helhet.


Götalands region är en pinsam historia ett län och en region där varken politik, organisation eller ekonomi har fungerat särskilt bra. Kollektivtrafiken i väst är inte särskilt vass. Skulle regionparlamentet får ökade befogenheter så kommer man misslyckas på fler politikerområden.


Region Skåne har inte fungerat bra. Regionhuvudstaden Kristianstad en ort utkastad på bystan utan varken folklig eller regional förankring. Skattehöjningar organisatoriska missar och politiska motsättningar har präglat parlamentet. Den allra viktigaste frågan integration med Danmark har helt lyst med sin frånvaro.


I vårt län kan vi ju se hur klåfingriga länspolitiker misslyckats med mycket som färdtjänst för de gamla. Obemannade vårdcentraler, och kollektivtrafik som är sådär. Men landstingets politiker tittar självfallet upp med rosiga kinder nu skall det bli region Småland.


Dessutom pekar vännen Marie Louise Ekholm (M) på att i en storregion skulle sjukhuset i Eksjö bli en stor vårdcentral med utvidgad kompetens.


Marie Louise redan finns en icke officiell utredning på landstingskansliet som pekar på att Eksjö sjukhus redan med vårt landsting skall kunna omvandlas till en större vårdcentral. I analysen menar man att det är bättre och billigare att samordna tunga kompetenser som röntgen, cancervård, hjärtvård, urologi och inläggningar av sjuka till Ryhov.


En utbyggd ambulanstransport med utvidgad vårdkompetens och bekvämlighet skulle kunna sköta transporter till Jönköping. OM tio år finns nog inte sjukhuset i Eksjö. Det vill jag förhindra.


Istället för regionparlament och andra tokigheter skall vi gå andra vägen lägga ut sjukhusen hela eller delar på kommuner, nya vårdgivare, entreprenörer och personaldrivna intraprenader.


Patienten väljer vård på den plats han tycker är bäst. Sjukhusen skall konkurrera om patienterna. Då kommer JLLC Ryhov att få kämpa för sin överlevnad. Troligen ställa av lokaler hyra ut dem för andra ändamål än sjukvård.


Decentralisera färdtjänsten för de gamla och i kommunförbund driva beställningscentral i samverkan med de lokala taxiföretagen. Inför ett färdtjänstkort där priset per taximil är T.ex 175: - De gamla betalar med sitt färdtjänstkort.


Ingen upphandling eller annan administrativ tokighet de gamla vet och taxiföretagen vet. De som anser att priset är rätt kör.


Övrig kollektivtrafik kan organiseras via ett länskort. Taxan per bussmil ligger fast 110: - kr milen för operatör som bedriver linjetrafik. Den som accepterar priset kör busstrafik på linjen. Även kollektivtrafiken kan skötas i kommunförbund.


Länets sjukvård kommer inom en femårsperiod se annorlunda ut med konkurrensutsättning och personalengagemang. Landstingets roll minimeras. För OM Gud är god läggs landstingen ned inom en icke allt för avlägsen framtid. Frågan är om inte sjukvården bäst finansieras genom en statlig sjukförsäkring som garanterade betalning till dem som är godkända sjukvårdsoperatörer. Landsting är en jättelik och dyr sjukförsäkring.


Sverige är ett mycket litet land i utkanten av Europa och ett så litet land skall hålla sig med naturliga beslutsnivåer nämligen stat och kommun. De regionerna kan vi överblicka och demokratisk förankra genom val till riksdag och kommunfullmäktige.


Jag tänker personligen inför valet 2010 uppmana politiker i alla kommuner förenen eder kasta ansvarskommittén förslag i papperskorgen.

KOMMENTERA GÄRNA

(UE), Brännelund Eksjö


Lars Håkan Halldin

undereken@hotmail.com

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards