Alla inlägg den 7 april 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 7 april 2008 11:37

Folkomröstning om kärnkraft

 


En hörnsten i ett lands välstånd är tillgången på billig och miljövänlig energi. Av miljöskäl men också av ekonomiska anledningar skall vi orientera oss bort från Fossila bränslen. Den största utmaningen står transportsektorn inför. Hitta ett billigt och miljövänligt bränsle som kan användas istället för olja i bilar båtar och flygplan mm.

 

Jag anser att marknadsekonomin är den bästa formen att distribuera varor och tjänster. Men det som har hänt med elförsörjningen visar att den avreglerade marknad lett till felprioriteringar från kraftbolagen.


Det är upprörande när kraftbolagen använder sina pengar till att köpa upp nya kraftbolag utomlands och dessutom köper kolkraft och annat som är bannlyst i vårt land. (Vattenfall köpte mer koldioxidutsläpp i Tyskland än vad hela Sverige släpper ut!!!!!)


Energifrågan är stor och viktig varför vi med facit i hand efter prisbildning och underhåll av elens infrastruktur efter bla Gudrun och Pär måste ta oss en funderare på om prissättningen på el är rätt. En översyn av  prisstrukturen med skatter och andra pålagor bör göras.


Energiförsörjningen i vårt land måste stå på fyra kraftfulla ben det är bioenergi, vattenkraft, kärnkraft samt sol och vind.


Även om det sker en kraftig utbyggnad av dessa energislag måste det till kraftfulla åtgärder i bebyggelse och infrastruktur för att spara energi. Trots ett ringa antal soltimmar i Sverige  kommer denna  energiform betyda mycket genom att värma bostäder med passiv energi.


Kommersiella fastigheter och bostadssektorn med flera måste underkastas strikta villkor där energiförbrukning och minskade utsläpp av fossilgaser är högprioriterat.


Folkpartiet lade nyligen fram en rapport som visar att vi behöver bygga fyra ytterligare reaktorer i Sverige. Jag delar den synen. Troligen behövs ytterligare två reaktorer.  De gamla reaktorerna måste moderniseras och på sikt ersättas.

  

De statliga myndigheterna bör inleda en förstudie av hur en utbyggnad av kärnkraften med  nya reaktorer vid Ringhals Forsmark och Oskarshamn skall gestaltas. I ett första skede bör fyra nya reaktorer byggas och ev. fler i framtiden.


Genom att återvinna energi ur kylvattnet så kan man troligen fördubbla de befintliga kärnkraftverkens kapcitet. Tekniken genom värmepumpar är känd. 

  

Kärnkraftteknologin är idag en miljövänligaste och säker energikällan. Avfallet kommer vi med ny kunskap att kunna hantera  genom att vi med ny teknik bringar ned halveringstiderna för avfallet.


När välutbildade civilingenjörer vågar gå in och köra verken är det ett kvitto på teknikens möjligheter och höga säkerhet. (Det är inga hembränningsapparater).


Kärnkraften kommer att bli en viktig komponent i det globala samhällets kamp för att nedbringa koldioxidhalten i vår atmosfär och den miljöförstöring som detta åstadkommer.


Det är på tiden att vi inom Centern nu sliter oss från kärnkraftsfrågan genom en ny folkomröstning. Vi måste lägga låsningen i kärnkraftsfrågan bakom oss.


För tillfället är den folkliga opinionen för kärnkraft och landet står i behov av billig energi. Visst skulle en folkomröstning som opinionsläget nu ser ut leda till att folket beslöt om mer kärnkraft.


Självklart vill inte kärnkraftsmotståndarna lägga beslutet i folkets händer. De vet själva bäst. Den attityden tycker jag är feg och hör inte hemma i vårt parti.


Brännelund  den 16 februari 2008

 

  

Lars-Håkan Halldin


undereken@hotmail.com

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards