Direktlänk till inlägg 8 april 2008

MARKNADSEKONOMIN GRISPRODUKTIONENS RÄDDNING

Av Lars-Håkan Halldin - 8 april 2008 09:42

Här omvandlas spannmål till läckert griskött




Ny beslutsstruktur ger framgångsrik produktion


Nu är läget inte bra för Sveriges grisproducenter. Det finns ett glädjeämne det råder ett rent förhållande mellan grisproducent och slakt. Det handlar om att göra affärer. Bonden behöver inte fundera en sekund om slakteriet är föreningspolitiskt rätt. Det är bara bondens relation till slakteriet som gäller han är underleverantör och tillverkar bra produkter.

Det andra som hänt idag har alla föreningsbossar förpassats bort från näringen. Det som ingen orkade säga men som var ett faktum slakterierna har ju letts av i många fall fel personer deras ambition har sträckt sig till omval vart annat år. Vad tror du alla hatkampanjer mot och mellan enskilda förtroendemän inte kostat näringen trots att ingen av kontrahenterna var kompetenta att leda verksamheten allt är borta nu. Dessutom kommer ingen slakteridirektör åka land och rike runt hota och skrika på bönder om de levererar fel.

Idag är det kliniskt affärsförhållandet som råder.

Näringen är i nedan men med klara affärsroller kan du räkna med att den reser sig igen. Nu är det den enskilde bondens väl och ve som gäller. Inga föreningar som har andra syften än att priset skall sättas i stalldörren.


Den billigaste grisen sätter priset när det råder överskottproduktion. När det råder underskottproduktion är det den dyraste grisen som sätter priset. Inga svulstiga diskussioner utan marknaden/ börserna avgör din lönsamhet.

Börserna gör det som hela EU-systemet och lantbrukskooperationen försökt i åratal sätta ett rättvist pris. Det gör ett litet fåtal handlare som begriper hur handel med kött i finansledet skall gestalta sig. Idag görs många affärer på börserna de är transaktionstäta ingen spekulatör har råd eller möjlighet manipulera systemet. Bonden kan i realtid följa priset och slakteriet måste följa priset. Inga sura företrädare som med lock och pock tvingar medlemmarna till något orationellt.

Det är skamligt det är fler byråkrater som lever på näringen än det finns aktiva brukare. Detta måste åtgärdas. Tror ni det blir färre byråkrater i Jönköping när trädan avskaffas? Tycker du att jordbruksverkets ledning är rätt att leda ett jordbruk som är på väg upp. Är LRF:s struktur rätt mot bakgrund av vad som skett i slakterinäringen osv. LRF måste sätta ned foten hur skall grisproduktionen hanteras inim ramen för denna organisation. Massor av frågor som måste ställas.


När vi har en balanserad och lönsam näring kommer djurvälfärden öka och det kommer se helt annorlunda ut än i djurinspektörernas önskebilder eller protokoll. Lönsamma grisar mår bra. Lönsamhet och djurvälfärd hänger samman.

Inse om bönderna skulle burit kvarnstenarna KLS och Swedish Meats på sina axlar hade det idag varit tal om stora inbetalningar av insatskapital som dödat näringen!!!!! Det som förvånar mig är att trots att det finns ekonomiska problem vill ledande potentater bilda nya marknadsbolag. När ni nu är fria likvidera bolaget och dela ut aktieposten till medlemmarna. Den gör mer nytta i den lokala produktionen än i ett marknadsbolag med diffusa uppgifter. Kom ihåg det förslagna bolaget kommer kräva nya ekonomiska insatser från medlemmarna det har ni inte råd med.

Trots att det råder problem i näringen är vattnet från källan nu rent och klart. Marknaden kommer att höja priset och det blir bra att vara grisbonde igen. Den mentala miljön blir liksom källans vatten friskt och du kommer att se glada grisproducenter. De gamla slaktbossarna tillhör historieböckerna där gör de sig bäst som avskräckande exempel.

Hälsningar från Vännen

Lars Håkan Halldin

undereken@hotmail.com

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards