Alla inlägg den 26 juli 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 26 juli 2010 13:17


MIN SYN PÅ DETTA

När det kulnar lite och kvällarna blir svalare sitter en krämig tomatsoppa rätt.


Ett gott glas vitt vin till soppan är alltid rätt Vinet skall ha den mognade kvinnans grace lagrad med skönet och värme. Det skall ha fruktighet och tydlighetet. Vinet skall göra den idoge tomatodlaren rättvisa. Räta den böjda ryggen tacka för gärningen.


Ett vin som har själ man känner den nedåtgående solen i dess boké. Värmen från lagrad solenergi fuktar strupen och du gläds till kropp och själ. Ett vin med begynnade ljusgul saffranslyster. Dess lukt är majestätisk men inte övertydlig eller oartig. Vinet skall vara ett lockande frieri när lukt och smaklökar känner vinets godhet mot gommen och det förlovar sig med själen. Det skall inbjuda till djupa relationer och fler möten.


Finns bara ett ord Chablis


Lars-Håkan


Krämig tomatsoppa

 

Krämig tomatsoppa



   port.

 ca  45

Ingredienser

2 st  gul lök(ar)
3 msk  olivolja
2 msk  smör
0,5 msk  basilika
0,5 msk  timjan
3 burk(ar)  krossade tomater
1,5 dl  vitt vin, torrt
3 dl  vatten
2,5 tärning(ar)  hönsbuljong
1 st  vitlöksklyfta(or)
4 msk  strösocker
1 st  lagerblad
2,5 dl  vispgrädde
 svartpeppar, hel


Häll

------------------------------------------------------------------------------

Tillagning

Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund. Så gör spanjorerna, det blir jättegott, smaken kommer fram mer då

Häll i vinet så att det fräser till i grytan, i med tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad. Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter. Fiska upp lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.

Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter. Ta några tag med pepparkvarnen och klipp gärna i rejält med färsk basilika innan soppan serveras. Smula dessutom i mer torkade örtkryddor om du tycker att det behövs.



Receptet är skapat av:

Bild


Av Lars-Håkan Halldin - 26 juli 2010 09:04

PUBLICERAD

Höglandsnytt den 26 juli 2010 (ob )


NÄR TÅGEN INTE LÄNGRE STANNAR (När lammen tystnat)

Det var inte många månader sedan som politikerna talade med emfas vi måste rädda miljön och ta hand om växthusgaser. Det är inte ord på ett papper, det är ett hot mot hela mänskligheten. Men nu är det glömt och nu lallar politikerna vidare i centralismens spår.


Menar vi allvar med miljö och klimathoten är det utmed länets järnvägar som bostäder, industrier och övrig infrastruktur skall lokaliseras. Det är järnvägen med ett tätt stationsnät som är framtiden, inte tvärt om.


Varje kommun skall i lag åläggas göra en översiktsplan för den framtida lokaliseringen av infrastruktur utmed våra järnvägar. I vårt län har vi unika möjligheter till detta med ett mycket tätt järnvägsnät.


Den som sist tillämpade länstrafikens metodik var gamle generaldirektören Lars Pettersson på SJ. Han förhindrade alla tågstopp som sammanföll med busstrafik och annan matartrafik för att få lägga ned järnvägen.


Ett annat exempel som skall ha diskuterats är att våra fina nya tåg inte skulle få trafikera banan Nässjö - Jönköping därför de körs på diesel. Tanka då biogas, biodiesel eller bygg om till etanoldrift! Självklart var det inte det verkliga motivet utan trafiken Jönköping - Östergötland skulle prioriteras. Ett klart centralistiskt projekt. Dessutom har man förstatligat tågtrafiken i länet. Danska Staten  ska köra tågen. Ja, man tror inte det är sant, vi som gick till val på att minska det statliga ägandet.


Snabbjärnvägarna kommer att bli spiken i likkistan på landsbygden. Stora järnvägskorridorer där tågen svischar genom landskapet. Ett stopp i Jönköpings län, nämligen i Jönköping. Våra politiker ser ut som barn i en godisbutik när de uttalar ordet snabbtåg. Läs i utredningen om snabbtågen: de är till för att förbinda storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm. Merparten av tågen kommer gå direkt mellan dessa regioner och inte stanna på mellanliggande stationer.  Den ende som kan glädjas är Birger Jarl i Varnhems kyrka. Han slipper åtminstone se eländet.


Centraliseringen av färdtjänsten är ett annat exempel. Jag brukar kalla den ”på spaning efter äldre på landsbygden”. Det är till och med så illa att taxichaufförerna inte vågar ge sig ut till en kund en snöig vinterdag.


Centralismen följer ett känt mönster: man lägger ned järnvägsstationer, drar in bussar, lägger ned skolor, post, postgången försämras så det blir långt till postlådan, bensinmackar läggs ned, elavgifter höjs, telenätet rustas ned, mobiltäckning obefintlig, bredbanden dras inte ända fram, vägar underhålls inte, motsträvigt att bevilja byggnadstillstånd på landsbygden, tjurigt med VA, lanthandeln läggs ned, reseavdragen försämras, nya lagar för jordbrukets bedrivande som gör att vi köper utländsk mat och nu sist inga tåg till landsbygden.  


Det kommer, sanna mina ord, inte att dröja länge förän något geni på landstinget kommer med förslaget att sjukhus som Värnamo och Eksjö kan ersättas med en flotta av s.k vårdambulanser.  Går vi samman med Östergötland vet vi att Eksjöklinikerna utarmas, högskolan i Jönköping blir en filial till Östgöta universitetet osv.


Det är biomassan på landsbygden som tar hand om växthusgaserna som produceras i städerna. Vad vi får som tack är hot om fis- och rapskatt, att kossan är en miljömarodör varför det inte är klimatsmart äta kött. Jag bara frågar, var finns förståndet…


Valet i höst står mellan centralismens politiker eller decentralismens politiker som jag. Landsbygdens törnekrona är smärtsam att bära men jag bär den med stolthet.


LARS-HÅKAN HALLDIN (C)

Seniorkandidat till Riksdagen


Av: Redaktionen

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29 30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards