Alla inlägg den 9 juli 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 9 juli 2010 15:47

Min kommentar

Jag är rätt övertygad om att EU-parlamentet gör sig till tolk för den Europeiska uppfattningen. Det enda sättet att ändra jordbrukspolitiken är att komma överens i WTO. Konkurrensfrågorna måste lyftas fram tydligare lika konkurrens inom EU vad det gäller djurskydd och livsmedelssäkerhet. Ska vi ha en levande landsbygd får vi inte lägga på jordbruekt fler konkurrensnackdelar utan gå i takt med övriga Europa. Sverige skall vara med på banan som en trovärdig aktör i den Jordbrukspolitiska debatten då får vi inte mäla ut oss.


Ronald Regan fd president i USA bad i sin kvällsbön till vår herre på följande sätt "Gode Gud när får jag se EU:s jordbrukspolitk nedlagd? Vår Herre svarade Ronald inte i din tid och heller inte i min tid"


Lars-Håkan



KLIPP UR ATL


Fredag 9 juli 2010

EU-parlamentet röstade om jordbrukspolitik

EU-parlamentet vill ha en stor jordbruksbudget och bibehållna gårdsstöd. Svenska parlamentariker tycker annorlunda.

När EU-parlamentet uttryckte sin åsikt om jordbrukspolitiken efter 2013 förra veckan så höll svenskarna i församlingen inte med. Resolutionen röstades igenom med 411 röster för och 85 emot. Av de 13 svenska ledamöter som röstade var 12 emot. Bara Piratpartiets Christian Engström röstade för. Han följde linjen i den partigrupp Piratpartiet tillhör, något han lovat att göra i alla ärenden som inte berör Piratpartiets hjärtefrågor.


Som ATL skrivit tidigare kräver resolutionen att jordbruksbudgeten åtminstone inte minskas nästa budgetperiod, som börjar 2014. Gårdsstöden ska finnas kvar, men vara rättvisare fördelade mellan gamla och nya medlemsländer. Stöden ska inte baseras på tidigare produktion, men inte heller grundas på enbart areal. Hänsyn ska tas till regionala villkor. Dessutom bör kopplade stöd användas för att stötta jordbruk som är extra sårbara, på grund av geografi, miljö eller produktion.


Parlamentet lyfter fram mjölkproduktionen som en av flera sektorer där det behövs nya metoder för att förvalta utbudet, men går inte in på detaljer om vilka metoder som behövs. 
EU bör ställa samma krav vad det gäller till exempel djurskydd och livsmedelssäkerhet på importerade produkter som ställs på de inhemska, enligt resolutionen. Men det får inte innebära att reglerna för världshandeln bryts.


EU-parlamentets resolution är ett inlägg i den pågående debatten om hur jordbrukspolitiken ska se ut och hur mycket den ska få kosta under nästa budgetperiod.


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29 30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards