Direktlänk till inlägg 5 april 2008

LANDSBYGDSUTVECKLING

Av Lars-Håkan Halldin - 5 april 2008 12:22


LANDSBYGDSUTVECKLING

Under de sista tjugo åren har varje Länsstyrelse och Hushållningssällskap hållet sig med en landsbygdsutvecklare. Gedigna män och kvinnor som brunnit för landsbygden. Åtgärdsprogrammen har handlat om att koka sylt, landsbygdsturism och snickerifabriker.


Jag har tittat igenom ett stort antal landsbygdsutvecklingsprogram hos länsstyrelser, hushållningssällskap, kommuner, och politiska partier. Jag blir förfärad när jag läser dessa program. De goda ambitionerna och de fina visionerna bygger ju på en jordbrukspolitik som danades under 1980-talet.


Jordbruket var en näring som var överflödig. Maten skulle tillverkas någon annan plats i världen där konkurrensförhållandena var bättre än i Sverige. Lantbruksutbildningen på gymnasier universitet minskades. Professorerna på SLU bytte sida och motarbetade de uppdragsgivare de levde på.


Vem minns inte professor Bohlins dödsruna över svenskt jordbruk?


De mest förråade landsbygdsutvecklarna förordade plantera skog på eländet. Andra gick sitt värv till mötes med mer genomtänkta ambitioner. Bygden skulle leva när man inte längre kunde leva på jordbruk.


Nu är tiderna annorlunda. Jordbruket tjänar pengar. Varje kvadratmeter mark behövs. Nu går min gamla politiska devis i uppfyllelse all åkermark skall brukas. Jag känner mig faktiskt lycklig när jag läser de orden. Lika fantastiskt är det nu på våren när de stora ”skitkärrorna” rullar förbi. Det luktar gödsel då vet man nu lever landsbygden.


Men alla de storslagna landsbygdsutvecklingsprojekten. Ja ingen bonde har tid med det nu. Nu skall jorden brukas, företaget utvecklas, maskiner underhållas och lagerrationalisering i ladugården. Lite fler kor. Man ser hur det växer.


Bönderna

ÅKER TILL DEN GAMLA MASKINHALLEN OCH PUTSAR UPP SINA GAMAL TRÖSKOR. 15 FOT FYRTIO ÅR PÅ NACKEN.

Spannmål är alldeles för värdefull för att inte sås och kördas.


Men ve och fasa landsbygdsutvecklingsprogrammen de konkurrerar ju med ett jordbruk som tjänar pengar. Kvar blir några hyllmeter pärmar. Någon liten våtmark. Jo en sak landsbygdsturismen lever kvar. Bo på landet under semestern och Bed and Breakfast. Det har kommit för att stanna.


Nu återgår till bonden till det jag trycker de alltid varit bäst på spannmål, sockerbetor, oljeväxter, vall, kossor kött och grisar. Kärnverksamheten.


En viktig del i satsningen på kärnverksamheten man åker på färre bondepolitiska möten och får lära sig vad man skall tycka är rätt och fel i bondevärlden. Ny tycker man en sak det som växer bäst på åkern, det som mjölkar bäst i stallen och ger mest kött per kilo insatt foder det är rätt bondepolitik.


Arronderingen blir viktig nu. Här i Småland är det klart lönsamt att slå samman några åkerlappar. En och annan stenmur får offras. Schakta bort någon åkerholme. Kossorna ut i hagen som förr.


Jag brukar njuta vid tanken på att man tagit bort trädan. Vet ni hur mycket syre trädan producerar oändliga mängder. Andas in njut av vad ert odlande arbete bidragit till. En ordinär spannmålsåker binder i varje fall 20 ton/ha CO2. Odla marken är ett viktigt miljöarbete. Det kallar jag landsbygdsutveckling.


Vet ni att ni sitter på energiguld, halm, vall, och gödsel allt detta behövs när vi skall utvinna framtidens bränslen.

Fundera redan nu hur du skall bli framtidens energileverantör. Det kallas landsbygdsutveckling.


Ja allt detta ingick ju inte i landsbygdskonsulenternas arbetsbeskrivning. Ok en hel del av landsbygdsutvecklingen har kommit för att stanna. Främst de åtgärder som bildar synergier med ett jordbruk som satsar på kärnverksamheten.


Landsbygdsutvecklarna och solitärträdskonsulenten tackar vi för gott jobb de har gjort sittpermittera dem ge dem avgångsvederlag. Nu behövs det framtidsinriktade jordbrukare.

KOMMENTERA GÄRNA


Brännelund – Eksjö


Lars Håkan Halldin

Oberoende Centerpolitisk debattör.

undereken@hotmail.com

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards