Direktlänk till inlägg 5 april 2008

VI SKALL INTE DELTA I PEKING OS

Av Lars-Håkan Halldin - 5 april 2008 10:14

VI SKALL INTE DELTA I PEKING OS

Kina är en rå diktatur det har de visat med all tydlighet dessa dagar. Övergreppen i Tibet och andra platser inom landet mot civilbefolkningen är mycket obehagligt.


Nu har man fängslat en journalist som gett några harmlösa intervjuer. Brott mot staten ger tre och ett halvt års fängelse. Hans hustru sätts i husarrest. Man häpnar


Journalister måste ha ackreditering för att kunna resa i Kina. Bara det är så osmakligt att det skulle leda till en bojkott.


Utvecklingen av AIDS i Kina hemligstämplas. Avslöjasjukdomens riktiga utbredning är ett brott mot staten.


Summariska rättegångar, dödstraff och ett politiskt förråat system. Jag upplever att nu är gränsen nådd.


Kina försöker putsa upp sin fasad och låtsas vara ett framtidsinriktat samhälle tyvärr ger de putsade fasaderna obehagliga associationer. OS i Berlin skedde under samma inramning. Obehagligt mycket obehagligt.


Men idrottsvärlden uppträder som barnsliga sårade oskulder vi är idrottsmän tar inte ställning politiskt. Det är tyvärr att smutsa ned idrotten till något mycket obehagligt. Kom ihåg att idrottsrörelsens organisation växte fram parallellt med andra stora folkrörelser som arbetarrörelsen och bonderörelsen. Idrott var inte något förbehållit överklassen.


Men svenska idrottsledare skelar med ögonen och verkar oskuldsfulla.


Jag brukar få argumentet att Jessie Owens vann i Berlin och att det var en kraftfull manifestation för mänskliga rättigheter och ett slag i ansiktet på Hitlers rasläror.


Tyvärr är jag rätt övertygad om att hade idrottsvärlden vetat hur chikanerad Hitler hade blivit hade han inte fått sätta sin fot på någon löparbana än mindre på prispallen. Han hade dessutom USA i ryggen. Annars hade inte idrottens påvar vågat chikanera vilddjuret Hitler.


Jag mins en dag i Stockholm då idrottens företrädare inför Sveriges kandidatur till Vinter OS skulle besöka kanslihuset. Jag trodde inte mina ögon. Varje företrädare kom i en egen limousin. Inte var det idrottsklädda atleter nej det var den yppersta överklassen som företrädde idrottsvärlden. Jag insåg då att idrottsrörelsen går mot sin egen undergång med ett ledarskap som inte bryr sig vitten om idrottens verksamhet längst ut i denna stora organisation.


Idrott är broderskap och jämlikhet det är idrottens yttersta mening. De som leder internationella Olympiska kommittén är överklass som inget har med breddidrott att göra.


Inget skall störa dessa nobla herrar och damer de säljer idrotten till varje pris. Diktaturer och andra osmakligheter ser Olympiska kommittén mellan fingran på.


Vi ser övergrepp i realtid, människor dödas, avrättas fängslas, och sätts i husarest. Olympiska kommittén ser inget hör inget. Jag är rätt övertygad om inte idrottsrörelsen sättar ned foten nu och säger flytta OS till Athen där det hör hemma då tappar idrottens sin breda folkliga förankring. Det blir gladiatorspel utan folkets förtroende.


Inte kan en samhällsmedveten småbarnsförälder sätta sina barn i en idrottsrörelse som blundar för övergrepp mot mänskligheten. Om man har tolerans mot politiska hemskheter vilken tolerans har man då inte för hemskheter inom den egna organisationen jag frågar bara??????

 

KOMMENTERA GÄRNA


Brännelund – Eksjö


 Lars Håkan Halldin

Oberoende Centerpolitisk debattör.

undereken@hotmail.se

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards