Direktlänk till inlägg 26 januari 2010

Slow Food - Fisksoppa

Av Lars-Håkan Halldin - 26 januari 2010 15:00


Slow Food

Slow Food är inte bara en matlagningsform utan speglar mitt sätt att organisera samhället. Vi gör det gemensamt i lugn takt. Då blir människor mindre sjuka och vi får mer att dela på.


Dumheten att ha en fulltecknad almanacka kasta sig från bostad till dagis, klämma in så många möten om dagen som möjligt och visa sig vara duktig sådant tycker jag är urbota korkat sätt att organisera det samhälle vi lever i. Jag vänder mig med detta också mot dumheten att individen kan göra allt själv.


De små kollektiven är viktiga det är familj, barn, vänner släkt  arbetskamrater och småföretagande. Egoismen är min samhällsbilds motsats.


Maten, barnen, mannen och frun blir en restpost som är lika dålig och enfaldig som snabbmat.Flåsande människor fattar alltid dumma beslut. Kärleken blir en snabbis utan eftertanke ett måste i prestationsdumheten!


Vänner är bara ett sätt och visa upp att man är en i gänget som flåsar sig till sin första hjärtinfarkt eller magsår.


Den finanskris vi nu går igenom handlar om människor med fulltecknande almanackor som fattat dåliga beslut på grund av tidsbrist som nedsatt omdömet.                                      


Nej nu äter vi, älskar, arbetar och tänker efter i Slow Motion då blir vi lyckliga och kan ta mot andliga värden.

 

Fisksoppa



Recept.


3 liter fiskfond

Fiskrens huvud mm som du köpt hos din fiskhandlare

2 st tärningar fiskbuljong

1 l Vitt vin
2 l vatten

3 dl finhackad purjolök

3 dl finhackad gul lök

4 st. krossade vitlöksklyftor

1 dl olivolja med karaktär

6 st. Persiljekvistar

2 st. lagerblad

1/2 tsk timjan

1/2 tsk fänkål

2 st kuvert saffran

1 stort apelsinskal

½ lite passerade tomater

1 msk salt

½ tsk vitpeppar

Några nejlikor

1 l musselspad

1 st. potatis

½ röd paprika



Vitlöksbröd och en god ost


Olika sorters fisk

2, 5 hg Alaskapollok

2,5  hg Lax

2,5  hg Hajmal

2,5  hg abborre eller liknade

0,5  kg räkor


GÖR SÅ HÄR

 

Grunden för denna fisksoppa skall bli lyckad och få karaktär det tar tid

 

Koka upp vattnet.  Rensa räkorna. Stek räkskalen med cayennepeppar i smör. Tillsätt 2 st. fiskbuljongtärningar, 1 liter vin fiskrens några huvuden fenor mm dock ej inälvor. Fiskrens ber du att få av din fiskhandlare. Säg fiskrens till fisksoppa vet han. Tillsätt lagerblad, persiljekvistar, musselspad, apelsinbit och kryddor. Låt fonden koka obs i tre timmar. Tillsätt saffran och passerade tomater efter ca 1,5 timmar. Lägg i potatisen och paprikan som du lagt i ett tygknyte. Potatis och paprikan mjukkokas och utgör grunden till Rouille


Låt soppan koka in till en volym av ca 2,5 liter. Klipp ned en skida  Fefferoni i koket. Ja det skall bitas lite Efter tre timmar silar du av soppan och fortsätter koka på låg värme en liten stund. Kör en mixer genom soppspadet och homogenisera.


Stek/ koka löken i olivolja.

När du kokat soppan till angenäm styrka och smak så tillsätter du skivade tomater, tunt skivade morötter, löken, fisk, musslor och räkor

Fisken den skall vara skuren i munsbitar. När du tillsätter fisken och övriga ingredienserna skall soppan stormkoka. Vrid ner värmen lägg på ett lock låt stå i femton minuter då är soppan klar.



Rouille

1 st mjukkokt medelstor potatis

½ dl paprika

3 st krossade vitlöksklyftor

1 tsk basilika

1 skida Fefferoni

0,5 – 1 dl god olivolja


Gör så här

Mixa ingredienser tills det blir en seg pasta droppa i oljan under mixning som när du gör majonnäs.


Rouille tillsättar man i soppan teskedsvis ger en himmelsk smak


Fisksoppa skall serveras i soppskålar. Då denna soppa är av allra yppersta klass så dricker vi ett ypperligt vin en god Chardoney eller  Chablis. Var noga med temperingen av vinet. Sval karaktär som immar glasen gärna höga smala vitvinsglas.

 

Vad gör man under tiden soppan kokar


Man dricker eftermiddagskaffe och sedan samlas man med gäster i köket hjälps åt att göra alla råvarorna sedan slår man sig ned dricker gott vin och pratar med varandra under bildade former.


Ett sådant här kalas tar tid det skall gå i njutningen och saktmodets tecken.


Smaklig spis!



 
 
Ingen bild

ingridcarlsson

28 januari 2010 00:18

Ummmhh!! Fisksoppa och minst 3 timmars umgänge! Vem skulle tacka nej till det? Rackarns att allt detta är så långt bort, så man skulle bli hungrig längs vägen hem ...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards