Alla inlägg den 27 juni 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 27 juni 2008 12:04

Olja en ändlig resurs när vaknar politikrna upp!


UE- Brännelund

VAD HÄNDER PÅ OLJEMARKNADEN!

Oljepriset skenar

(: Oljepriset verkar skena. Analytikerna kommer med olika förklaringar. De flesta bygger på att det blivit kris på någon plats där det utvinns olja eller förtäckta hot mot pöroduktionen. Om logiken stämde så när oljeplattformar är reparerade och kriser är över borde oljepriset sjunka. Istället tycks det bita sig fast vid de rekordhöga nivårena

För något år sedan gick ett stort antal av råvaruanalytiker ut och blåste faran över nu kommer priset att sjunka. Därför att pump- och raffineringskapacitet skulle höjas. Inom en femton månadersperioder skulle vi ha ett pris under femtio dollar fatet förutspådde de. Den analysen var inte värd papperet den var tryckt på. Analytikerna utgjordes av ett stort antal av professorer och andra lärda män som troligen inte hade läst på till tentamina.

Det är bara en vecka sedan Saudiarabien och andra oljeproducerande länder håll krismöte kring priset på olja och lovade pumpa mer. Västvärlden skulle i lugn och ro få se en stabilisering av prisnivån. Man menade framförallt att om det rådde samsyn mellan köpare och säljare skulle priset först stabiliseras och sedan sjunka.

Oljeanalytikerna kastar fram än den ena och än den andra tokiga teorin varför priset höjs. Alla säger underförstått det kommer att sjunka det är bara en tidsfråga. Men likväl tycks det stiga uppåt timma för timma.

I dag varnade några ledande oljeanalytiker att priset skulle gå över 150 dollar fatet inom kort kanske redan till slutet av augusti. OPEC:s generalsekreterare varnar för ett oljpris på 170 dollar fatet under detta år.

Gazproms chefsanalytiker varnar för att oljan kan stiga ända upp till 250 dollar fatet redan till nyår. Orsaken är i grunden den våldsamt ökade efterfrågan på olja.

Den fundamentala orsaken är trots allt att oljan är en ändlig resurs som kommer att ta slut en vacker dag om vi förbrukar i samma takt som idag. Självklart oljan tar aldrig slut det är den för värdefull för att tillåtas göra. I en fungerande marknadsekonomi där tillgång och efterfrågan styr priset kommer prisinstrumentet vara det som begränsar tillgången.

Jag vill i nedanstående tabell visa på hur oändligt farligt vi lever.

Antagande med dagens och framtidens växande oljekonsumtion

1. Vi har idag förbruket 15 % av alla jordens totala oljeresurser kända och okända – den återstående oljan räcker då till 2185:)

2. Vi har idag förbruket 25 % av alla jordens totala oljeresurser kända och okända – den återstående oljan räcker då till 2135

3. Vi har idag förbruket 50 % av alla jordens totala oljeresurser kända och okända – den återstående oljan räcker då till 2080

Inget av dessa scenarior kommer bli verklighet priset kommer att skena. Redan i scenario ett så hamnar priset rätt snabbt på 500 dollar fatet i de andra scenariorna är det frågan om över 1000 dollar fatet Orsaken till oljeprishöjningen är att marknaden försöker begränsa konsumtionen av olja.

Vi kan antaga att priset på bensin och diesel följer efter och att ett bensinpris på över 20: - litern kan vara verklighet till nyår och att vi inom en femårsperiod får vänja oss vid ett bensinpris på över 50: - litern.

Det är i denna problembild som de alternativa energikällorna stärker sin konkurrenskraft.

Idag kostar 1 kbm bensin 14 000 kr och ger 9700 kwh

Idag kostar 1 kbm etanol 8 500 kr och ger 6 700 kwh

Växlar du upp etanolen till samma energimäng som bensinen blir prisbilden

1,3 kbm etanol kostar 11 000 kr och ger samma energimäng som bensinen när den förbränns i en bilmotor.

Bilden är otvetydig etanolens konkurrenskraft stärks timma för timma som oljepriset stiger. Inget kan idag hindra att spannmål och majs kommer att användas till bilbränsle. Det blir troligen en press upplåt på spannmålspriserna men framförallt ökade arealer som tas i anspråk.

Köpkraftskrisen för de som inte har råd med mat idag förvärras. Vi får vänja oss vid att fattiga folk inte har råd att köpa mat. Det mest felaktiga påståendet är att det inte finns livsmedel! Det finns men tillverkas bara till dem som har råd att betala.

Länder med subventionerade bränslen kommer att få prischocker då folk inte kommer acceptera att oljan blir dyrare. Oljans tillgång speglas även den av en köpkraftskris.

Vem är vinnare ja det är självfallet de som producerar råvaran till alternativa bränslen. Förloraren är samhället i stort högre inflation och dyrare mat osv. Jag ber bara EN STILLA BÖN POLITIKER VAKNA UPP . Ni har inte år utan månader på er att hantera ett skenande oljepris.

Fakta

Läs om oljepriset i realtid http://oljepris.se/brent

.)

Lars- Håkan Halldin

Iaktagande medborgare

undereken@hotmail.com

Av Lars-Håkan Halldin - 27 juni 2008 07:21

Asterix hade sagt nej till Romersk övervakning


FRA-LAGEN



Jag anser att det finns viktigare åtgärder än att läsa Svenskarnas E-post för att förebygga terrorism. FRA-lagen skulle aldrig lagts fram. Riksdagens ledamöter skulle vågat visa civilkurge och gått mot regeringen. Nu när det börjar blåsa snålt då säger man att man tvingades eller missförstod frågan. Sådant är hyckleri och feghet. Men återigenär detta en del i den Moderata Försvarsdoktrinen Patron ur. Försvaret skall ägna sig åt allt annat än att försvara Sverige.


Frågan om att införa en avlyssningslag är mycket kontroversiell och jag har respekt för alla som hyser tveksamhet till denna lag. Vad det handlar om är att man bryter den elektroniska posthemligheten. Man läser andra människors post. Det förekommer inte i det goda folkhemmet. Man öppnar aldrig en anhörigs brev. Där går etikgränsen.


Vi lever i en tid med motsättningar och problem av olika slag. Terroristgrupper är väl det man närmast är ute efter med den nya lagen, men också subversiv ekonomisk verksamhet och sabotageförsök mot tex internet och datakommunikation.


Vi försöker härleda de olika problemen till underliggande faktorer. Tyvärr kan jag inte se mycket ädelt i terrorristorganisationer som kidnappat en religion och spränger sin omgivning i bitar för att nå världslig uppmärksamhet och makt. Karl den tolfte och George Bush stred i guds namn och påstod båda att de hade guds uppdrag. Det är ju så gud har aldrig bett någon av de här herrna kriga. Krig är en världslig företelse.


Då är frågan kan ett demokratiskt samhälle tillåta övervakning av det slag som FRA-lagen ger utrymme till. Har vi i Sverige tillräckligt starka demokratiska institutioner för att klara detta? Sverige har starka demokratiska instutitioner som klarar detta men  likväl skall vi inte införa den nya lagstiftningen.


Men den springande frågan är skall ett gott demokratisk samhälle kosta på sig detta. Kan vi bekämpa de subversiva krafter vi är ute efter på ett annat sätt. Jag tror ju fortfarande på gott polisarbet som får utökade resurser. Den svenska militära underättelsetjänsten som jag av olika anledningar känner väl utför ett gott arbete på detta område.

Både SÄPO och MUST eller rättare sagt den ännu hemligare delen av denna verksamhet klara denna övervakning och vet att de måste upprätthålla demokratisk anständighet och en demokratisk insyn som i värsta fall kan genom riksdags beslut fördjupas.


Jag tycker man skulle uppdragit åt SÄPO-chefen att genomlysa denna fråga en gång till. Dessutom skall ju FRA ägna sig åt viktigare uppgifter än att läsa svenskarnas e-post.


Om denna lag aldrig genomförts hade det varit det bästa. MUST och SÄPO kunde löst dess problem ännu effektivare och mer demokratiskt och kontrollerat.


Att kringgå FRA är lätt som en plätt. Man behöver inte vara varken terrorist eller spion för detta. Vi kommer att få räkna med ett antal klavertramp och läckage från FRA. Verksamheten blir ju ett intellektuellt eldorado för hackare och dem som vill driva med lagen. Det blir pinsamt och hitta FRA med byxorna nere gång efter gång. Min röst hade blivit NEJ till FRA


Lars Håkan Halldin

Centerpartist av gott märke

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
<<< Juni 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards