Alla inlägg den 1 juni 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 1 juni 2008 12:44



C stämmer in i kritik av försvarspolitiken
Försvarspolitiske talesmannen för centerpartiet, Staffan Danielsson. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Staffan Danielsson (c)
Inte bara inom moderaterna finns stark kritik mot regeringens försvarspolitik, som har lett till omfattande nedläggningsförslag från försvaret. Det kommer även kritik från centerpartiet. Den försvarspolitiske talesmannen Staffan Danielsson tycker att det var fel att pressa fram besparingsförslag så snabbt.
 Centerns försvarspolitiske talesman Staffan Danielsson
 Debatt om försvarskrisen (P1-morgon)
Intern kritik mot moderat försvarspolitik (21 maj)
– Jag tycker en månad är en väldigt kort period, så man måste ta de förslagen för vad de är. Det är väl det jag egentligen säger och att jag ser fram mot mer genomarbetade förslag i september och slutligen i regeringens proposition, säger Staffan Danielsson.
Staffan Danielsson menar att det är orimligt kort tid som överbefälhavaren, ÖB, Håkan Syrén fick på sig att komma med omfattande besparingar.
Försvarsminister Sten Tolgfors hårda ekonomiska krav på försvaret, som har lett till nedläggningsförslag, har orsakat oro och turbulens i stora delar av försvaret, säger Staffan Danielsson.
Han sitter i riksdagens försvarsutskott och är också med i försvarsberedningen, som har till uppgift att ta fram underlag för de långsiktiga politiska besluten om försvaret.
Enligt Staffan Danielsson borde det kortsiktiga ekonomiska underskottet i försvaret borde lösas separat. De långsiktiga besparingar som måste göras borde diskuteras i lugn och ro. Nu är risken att neddragningar görs på verksamhet som egentligen borde vara kvar, säger Staffan Danielsson.
– Vi bör veta försvarets inriktning innan vi kan bestämma om nuvarande förbandsvolym är riktig eller hur det ska sparas. Det som man kan spara på i första hand, tycker jag, är försvarsmaterial, byråkrati, myndigheter, högkvarteret.
Centerpartisten Staffan Danielsson är också orolig för Sveriges försvarskapacitet i jämförelse med våra grannländer.
Tidigare hade Sverige störst kapacitet. Nu riskerar vi att hamna sist bakom Norge, Danmark och Finland.
– Det är möjligt att vi ska ligga där, men jag tycker att det är en viktig fråga för oss alla att fundera på. Vi vill ta vårt ansvar för fred och säkerhet här hemma och i världen. Vill vi ligga i samma härad som våra nordiska grannländer, vilket är min spontana synpunkt egentligen att det känns väl bra, eller kan vi ligga lite lägre? Vi är ju militärt alliansfria och det får vi också väga in i det hela, säger centerpartiets försvarspolitiske talesman Staffan Danielsson.


Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
<<< Juni 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards