Alla inlägg den 20 juni 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 20 juni 2008 12:52





Detta sade riksdagsman Staffan danielsson i Riksdagen med anledning av FRA-lagen



Herr Talman

Riksdagen fattar viktiga beslut i många olika frågor. Den mycket allvarliga fråga som vi nu ska besluta om – signalspaning för försvarsunderrättelseändamål – handlar dels om Sveriges säkerhet, dvs rätten och skyldigheten för en nation att skydda medborgarna från allvarliga yttre hot som t ex militära konflikter, internationell terrorism och kvalificerade IT-relaterade hot mot samhällets viktiga infrastrukturer.

Samtidigt handlar denna fråga också om hur mycket av inskränkningar i den personliga integriteten som vi kan acceptera i vårt demokratiska samhälle.

Detta är som alla förstår en mycket svår avvägning att göra och ett sätt vore givetvis att av integritetsskäl avveckla all signalspaning.
Att göra så vore en mycket radikal åtgärd så som världen tyvärr har sett ut och ser ut idag. Sex av riksdagens 7 partier liksom länderna i vår omvärld har alla gjort bedömningen att signalspaning är ett nödvändigt ont för att kunna skydda medborgarnas säkerhet.

För oss i centerpartiet är denna fråga svår och påfrestande eftersom vi brinner för den personliga integriteten och driver den på alla områden. Samtidigt har vi också alltid stått upp för att värna Sveriges säkerhet.

Vi stod därför bakom den proposition som regeringen lämnade till riksdagen våren 2007. Signalspaning ska få utföras under strängt reglerade former för att skydda landet mot allvarliga yttre hot. I förslaget hade ett antal åtgärder till skydd för den personliga integriteten byggts in, mycket genom centerpartiets påverkan. Under riksdagsbehandlingen förra året tillfördes flera åtgärder, bl a ska en kontrollstation redan år 2011 utvärdera den nya lagen och mot bakgrund av erfarenheterna kunna föreslå förändringar (vårt förslag).

Den senaste tiden har debatten kring den nya lagen ökat i intensitet, både på internet och i media. Det har varit en kraft och ett engagemang i diskussionen, och detta är värt all respekt. Debatten har satt spår in i riksdagen, som det ska vara i en demokrati, och de senaste dagarna har vi i centerpartiet och våra allianskamrater haft en intensiv och levande diskussion kring de starka önskemålen från enskilda riksdagsledamöter att tillfoga ytterligare förstärkningar för den personliga integriteten i det beslut som vi snart ska fatta.

I centerpartiets riksdagsgrupp – och i dialog med många medlemmar – har vi varit beredda att redan nu ta vara på några av de goda förslag som förts fram sedan en tid i den livliga debatten. Denna öppenhet har funnits i alla alliansens partier och vi har enats om att tillföra ett antal nya instrument som redan vid lagens ikraftträdande kan vara på plats.

Viktiga förstärkningar är att en ny myndighet bildas som ska ge tillstånd till den signalspaning som får bedrivas, att datainspektionen med landets främsta integritetsexperter får ett särskilt uppdrag att följa verksamheten vid Försvarets Radioanstalt och att en kommitté av parlamentariker också ska följa FRAs verksamhet och överväga ytterligare integritetsskyddande åtgärder inför kontrollstationen. Vi understryker också genom tillkännagivanden till regeringen vikten av dessa och de förra året tillförda förslagen. Eftersom oppositionens partier talat för ytterligare åtgärder i betänkandet och för tillkännagivanden borde de välkomna dessa.

Jag vill än en gång understryka att detta är en allvarlig och svår fråga där regering och riksdag måste göra en avvägning mellan sitt ansvar för att skydda landet och medborgarna från allvarliga yttre hot, och allas vår rätt till så lite intrång som möjligt i vår frihet och personliga integritet.
Jag har stor respekt för de engagerade medborgare och ledarsidor som främst fokuserar på integriteten och vill att Sverige helt ska avstå från signalspaning.

Allians för Sverige och en bred riksdagsmajoritet är överens om att den här lagen tyvärr behövs, som vår värld ser ut.
Signalspaningen behöver regleras och utsträckas till tråd, men vi har under resans gång byggt in många instrument till skydd för integriteten.


Staffan


Hej Lars Håkan!!

Här mitt svar på de ca 900 mail – som säkert blir fler - som jag tänker besvara (förutom de som är rent förolämpande och som uttalar direkta hot), med stor respekt för Era synpunkter och Ert engagemang. Detta även inlagt på min blogg (www.staffandanielsson.blogspot.com), där jag fortsätter debatten.

Det har varit mycket intensiva dagar och nätter de två senaste dygnen (16-18 juni). Diskussioner med vår riksdagsgrupp, med enskilda ledamöter, mellan allianspartierna. Några väl kända riksdagskollegor som slåss för integriteten och de liberala idéerna med stor glöd och kraft - Fredrick och Annie - lyckades under denna avgörande tid nå förståelse hos vår riksdagsgrupp och denna sedan hos alliansen för att redan nu få igenom ytterligare förbättringar till skydd för integriteten i den signalspaningslag som klubbades den18 juni. Jag tycker det är så orättvist och trist att de i många epost och bloginlägg nu drabbas av okvädingsord och ändå värre. (eftersom en del tycker att endast en helt avvecklad signalspaning är godtagbar). Jag uppskattar en frisk och livlig debatt, men jag tar avstånd från hotelser och kränkande personangrepp och där hoppas jag att vi är överens.

Jag arbetade igenom mitt inlägg i den sista avgörande riksdagsdebatten och försökte med stor respekt för den intensiva debatten och det starka engagemanget i bloggvärlden (800 epost på de senaste två dagarna) summera varför jag och centerpartiet ändå accepterar signalspaning med de starka åtgärder till skydd för integriteten som vi lyckats bygga in.


L-H Halldins kommentar



FRA-LAGEN

Frågan om att införa en avlyssningslag är mycket kontroversiell och jag har respekt för alla som hyser tveksamhet till denna lag. Vad det handlar om är att man bryter den elektroniska posthemligheten. Man läser andra människors post. Det förekommer inte ens i det goda hemmet. Man öppnar aldrig en anhörigs brev. Där går etikgränsen.


Vi lever i en tid med motsättningar och problem av olika slag. Terroristgrupper är väl det man närmast är ute efter med den nya lagen, men också subeversiv ekonomisk verksamhet och sabotageförsök mot tex internet och datakommunikation.


Vi försöker härleda de olika problemen till underliggande faktorer. Tyvärr kan jag inte se mycket ädelt i terrorristorganisationer som kidnappat en religion och spränger sin omgivning i bitar för att nå världslig uppmärksamhet och makt. Karl den tolfte och George Bush stred i guds namn och på gudsuppdrag. Det är ju så gud har aldrig bett någon av de här herrna kriga. Krig är en världslig företelese.


Då är frågan kan ett demokratiskt samhälle tillåta övervakning av det slag som FRA-lagen ger utrymme till. Har vi i Sverige tillräckligt starka demokratiska institutioner för att klara detta. Svaret på den frågan är ja. Sverige har starka demokratiska instutitioner.


Vi kommer att få räkna med ett antal klavertramp och läckage från FRA


Men den springande frågan är skall ett gott demokratisk samhälle kosta på sig detta. Kan vi bekämpa de subversiva krafter vi är ute efter på ett annat sätt. Jag tror ju fortfarande på gott polisarbet som får utökade resurser. Den svenska militära underättelsetjänsten som jag av olika anledningar känner väl utför ett gott arbete på detta område.


Både SÄPO och MUST eller rättare sagt den ännu hemligare delen av denna verksanhet vet att de måste upprätthålla demokratisk anständighet och en demokratisk insyn som i värsta fall kan genom riksdags beslut fördjupas.


Jag tycker man skulle uppdragit åt SÄPO-chefen att genomlysa denna fråga en gång til. Dessutom skall ju FRA ägna sig åt viktigare uppgifter än att läsa  svenskarnas e-post. Men återigenär detta en del i den Moderata Försvarsdoktrinen Patron ur. Försvaret skall ägna sig åt allt annat än att försvara Sverige.


Om denna lag aldrig genomförts hade det varit det bästa. MUST och SÄPO kunde löst dess problem ännu effektivare och mer demokratiskt och kontrollerat.


Att kringgå FRA är lätt som en plätt. Man behöver inte vara varken terrorist eller spion för detta. FRA-verksamheten blir ju ett intellektuellt eldorado för hackare och dem som vill driva med lagen. Det blir pinsamt och hitta FRA med byxorna nere gång efter gång


Lars Håkan Halldin

Centerpartist av gott märke


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
<<< Juni 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards