Alla inlägg den 18 mars 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 18 mars 2008 10:43

VAD VAR DET JAG SA








VAD VAR DET JAG SA

Översänder min artikel från dec angående bostadskrisen i USA. Den tål att läsas en gång till. Det som är det sorgerliga är att svenska bankekonomer krattar manegen för om den skulle komma hit.

Man vågar inte ta ordet idiotisk kreditgivning imunnen det är orsaken till krisen i  USA. Man har tillverkat samhällsfarliga bankprodukter subprimelånen. Men vad som är värre man har lyckats med att sälja de kreditinstrument som finansierar de vansinniga lånen.

Ekonomerna utrycker sig med svävande ordalag om orsak och verkan. Det beror på att de inte kan läsa en balansräkning. Man behöver inte vara snille för att förstå att om inte kunderna betalar sina lån blir det hål i balansräkningen. Dessutom uppstår problem att betala de skulder man har till obligationsköparna  Dubbelverkan. Sedan är frågan hur skall man finansiera detta jo genom minskning av eget kapital. Det är där akilleshälen sitter. Det egna kapitalet räcker inte till att finansiera bostadskrisen. Bankerna går under.

Bankekonomerna står där fjuniga och fånigt leende och tror att staten skall betala.?????

Frågan kommer krisen till Sverige. Det vet vi ännu inte men mina underättelsekällor hävdar att subprimepapper finns i det svenska finansiella systemet både i kanten och i centrala dispositioner.

Det finns tillräcklig med skräp för att upplåningen mellan bankerna via riksbanksclearingen skall kollapsa.

Till bilden hör att de svenska bostäderna är för högt belånade. Varje husaffär som finansierats med mer än 75% av marknadsvärdet är en potensiell kreditrisk. Man behöver inte vara geni för att räkna ut att svensk bankmarknad tål max 300 miljarder i kreditförluster sedan är man nere i kaptialtäckningsreglerna.

Ja det är bara att lägga fingrarna i kors och be till högre makter att riksbanskclearingen tål framtida påfrestningar. Läs tidigare artiekl på min blogg

GLAD PÅSK
 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards