Alla inlägg den 18 februari 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 18 februari 2010 09:50


Brännelund den 19 februari 2010


GE PENSIONÄRERNA SÄNKT SKATT

 

Ge nu oss pensionärer en rejäl skattesänkning så skall vi visa hur man får fart på sverige. Vi kan köpa rätt så Sverige mår bra. Framförallt får vi sänkt skatt knuffar vi inte ut fler människor i arbetslöshet utan knuffar in genom att vi konsumerar rätt. Visst är vi pensionärer fantstiska.


Det råder massarbetslöshet i sverige närmare 500.000 människor är arbetslösa. Det får man inte skoja om eller göra till en fråga hur man läser statestik.


Gå igenom sysselsättningsstatestiken årtionden tillbaka och dra rätt slutsatser på vetenskaplig grund av detta. Det första vi kan fastslå är att arbetsmarknaden förmåga att över konjunkturcyklarna skapa  nya jobb är 25000 per år. Det har sedan 1970 skapats knappt 1 milj nya jobb. Varken mer eller mindre.


Årskullarna har under denna tid växt i något snabbare takt varför arbetslösheten ökat något. Arbetslöshet går inte att skylla på varken EU, Riksbank eller Reinfldt.


En ekonomi av Sveriges storlek förmår att skapa statistiskt ett visst antal jobb det är så. Därför måste ekonomin växa om det skall bli fler jobb. Konjunkturen 2007 och fram till 2008 var extremt god och sveriges utriksehandel växte kraftigt vilket fick till följd att närmare 165.000 nya jobb bildades under några år. Finanskrisen tog tillbaka dem alla. 


Det är tillväxt i ekonomin som får småföretagen att bli fler och växa inte hokus pokus. Att sköta ekonomin så den växer är ett grannlaga jobb som kräver fingerfärdiga politiker. Det har Sverige för få av eller inga alls.


Vi kan  konstatera att från det regeringen tillträde har det skapts ca 95.000 nya jobb men samtidigt har vi tappat mer än 475000 jobb om vi mäter till årskullarnas storlek och sysselsättningsnedgången på arbetsmarknaden i sin helhet.. Hade det  inte  kommit ut nya människor på arbetsmakarknaden utan det varit status quo ja då hade sysselsättningen varit mycket god krisen till trots.


Att stora kullar går i pension gör att arbetslösheten kommer mildras  men det tar sin tid innan det vänder.


Man bör som iaktagare svara på frågan har jobbavdraget gett några nya jobb nej det har det inte. Men på vetenskaplig grund är ju inte avdraget till för att stimulera till nya jobb utan att arbetskraften skall vilja ta de jobb som finns på arbetsmarknaden. Där kan jag ge regeringen rätt 50.000 människor har stimulerts till att ta jobb på grund av avdraget men samtidigt i en svikande konjunktur skuffat ut lika måmga till långtidsarbetslöshet. Åtgärden känns inte fräsch s.om bidrager till att fler blir långtidsarbetslösa. Det vill inte jag.


Men vad gör vi när nästa lågkonjunktur kommer den har vi inom fem år. Den kan bli minst lika allvarlig som finanskrisen.


Brännelund - Eksjö


Lars-Håkan Halldin

Seniorkandidat ©

 

 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards