Alla inlägg den 12 februari 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 12 februari 2010 14:39



Till

Dig som vill kryssa Halldin till riksdagen

nr 8 på centerns valsedel i länet

 

MEDBORGARNYTT

Brännelund den 15 februari 2010




SVERIGE SKALL INTE GÅ MED I DET EUROPEISKA VALUTASAMARBETET


Kraven reses från olika politiska aktörer Sverige skall gå med i Eurosamarbetet. Jag vill höja en kraftfullt varnande finger för detta med två utgångspunkter hela valutaprojektet är svajigt och det skulle kunna leda till att välfärden i Sverige fick skrotas ännu mer.


Grekland går mot statsbankrutt, Baltikum är under isen, Spanien  balanserar sin ekonomi med höga arbetslöshetssiffror, Belgien går en allt djupare kris tillmötes och Irland är på väg mot samma håll som Grekland. Detta är ett facit efter finanskrisen men också ett facit av att  valutasamarbetets regelverk inte har fungerat. Hur djup krisen i Italien är det vet ingen men alla vet att siffrorna som Italiens ekonomi vilar på inte överenstämmer med verklighetn. Till bilden skall fogas stater som Ungern, Rumänien, Bulgarien med flera som har ekonomi som är under isen.


Det som har hänt är att  finanskrisen som drabbat oss visar på att marknadsekoniomin och kapitalismen inte av egen kraft kan blansera krafter som vill manipulera systemen. Det krävs styrning och ramplanering. Det innebär att marknadens aktörer måste lära sig lyda, respektera lagar och gå i takt. Delvis är detta mot min övertygelse att en markansdekonomi inte kan fungera utan starka politiska drivkrafter. Det handlar inte om det ekonomiska systemet utan om ansvarslösa enskilda personer.'


I Sverige har vi sett det genom  krisen I Baltikum där 400 miljarder svenska kronor sätts på spel av svenska banker. Men framförallt den ansvarslöshet marknadens aktörer uppvisar. Nuvaranade belöningssystem har satt hela Europas ekonomi i gugning.


Man fortsätter kräva bonusar annars fungerar inte de sk treasureavdelningarna. rent skitsnack de tror de står över samhällts värderingar. Bonusar måste vi beskatta med


90%. Vi har ett föredöme Oktagonen i Handelsbanken där alla får belöning  hög som låg och kan bara tas ut vid pension. Sådana system kan vi till och med skattebelöna. Ja stimulera ett sådant system det ökar personalägandet i den egna banken och ansvarstagandet.


De fagra löften som man ställde upp när valautan infördes om ömsesidig solidaritet och respekt för budgetunderskott och finansiell ömsesidighet har totalt runnit ut i sanden. Nu står ett antal stater i Europa något så när starka medan en hel del av de uppräknade staterna sakta men säkert driver mot statskonkurs.


Då är frågan skall Europas andra stater ställa ut borgen och rädda dem. Ja solidariteten inom EU borde kräva detta. Men konsekvensen är fasanfull borgar vi för Grekland ja då innebär det att Greklands finanser sköts av EU. En borgen utan motprstation är otänkbar.


Låt oss anta att tio av EU:s medlemsstater ställs under förmyndare vad blir konsekvenserna. Nästa fråga finns det så mycket pengar att låna ut så vi kan förhindra statskonkurs. Eller rättare sagt kan EU ta sig an Grekland, Spanien med flera stater eller måste krisen värka ut med oöverblickbara konskekvenser. Social misär, fattigdom ond och bråd död.


Att staterna fått låna upp fantsibelopp beror naturligtvis till stor del att de inte skött sin ekonomi men också att de ställt upp och räddat det finansiella systemet via sina FilialRiksbanker eller Riksgäldskontor. När den utarmade finansindustrin skall börja stå på egna ben då är den ett korthus. Som nu drar staternas ekonomi i djupet och sedan medborgarnas ekonomi. Greklands räddning ligger i att man devalverar men det kan man inte för man har ingen valuta att devalvera. De står inför ekonomins moment 22.


Ge Grekland en egen valuta är kanske möjligt i ekonomins värld är allt möjligt. Men ett sådant förfarande innebär att EU är grundligt vingklippt och gör man om operationen ja då rasar hela EU.


Jag kommer som seniorkadidat till riksdagen driva att Sverige avstår att gå in i det Europeiska valutasamarbetet. Detta kommer bli en av mina första motioner i Riksdagen.



Brännelund - Eksjö


Lars-Håkan Halldin

Seniorkandidat ©


 


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards