Alla inlägg under september 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 30 september 2008 17:07

SVAR PÅ MITT BREV TILL CENTERNS LANDSTINGSGRUPP ANGÅENDE KULTURHUS I JÖNKÖPING 


Tack Lars Håkan för ditt brev.Vi vill ge dej ett svar och en bild av vad som är grunden till vårt ställningstagande i Centergruppen. Vi har enhälligt tillstyrkt förslaget.Även om vi tycker att kostnaderna har stigit till smärtgränsen så tror vi att det är en viktig regional satsning.


Det har i media förekommit många olika siffror på vad det skulle kosta. Tyvärr har de flesta varit felaktiga och man har blandat ihop investeringskostnader med driftskostnader.Vad kommer huset att kosta?Utgiftsramen (genomförandepris) inklusive nedlagda utgifter för planering och projektering som man tog beslut om på fullmäktige är 348 miljoner kronor.Jönköpings kommun medverkar med en finansiering på ca 110 mnkr och dessutom har projektet tillförts en gåva på 25 milj från två privatpersoner.


Varför ska då landstinget syssla med kultur?Riksdagen har beslutat att länsteater och länsmusik skall vara landstingets ansvar. Eller så hade frågan hanterats av ett regionförbund och då hade kopplingen till sjukvård varit otydligare. Men samtidigt så hade man fått föra över motsvarande pengar till denna "någon annan". Så några mera pengar till sjukvården hade det inte blivit.Lokalerna som finns på Tändstickan är utsynta av arbetsmiljöverket och då åligger det oss att skaffa nya.De ökade driftskostnaderna beräknas till 20 milj men i det ligger också ökad verksamhet. Att den ska vara till för hela länet har beslutats i en kulturpolitisk handlingsplan.


Blir inte vården lidande?Även med en något högre driftskostnad så är det "småttigheter" om man ser på relationerna. Idag utgör kulturens (Smot) kostnad ca 0,4 % av landstingets budget. Med den ökning av driften som nybygnationen innebär kan det öka till 0,5 % . Ökningen motsvarar två (2) öre av de 10.67 kronor medborgarna i länet betalar i landstingskatt. Risken att detta skulle innebära skattehöjning eller att sjukvården får stå tillbaka p.g.a denna investering ser vi som obefintlig.


Däremot tror vi att detta kommer att öka attraktiviteten i hela länet men kanske framförallt i Jönköping och därför är det lite märkligt att de mest högljudda protesterna kommer från detta håll. Detta är som vi ser det ett viktigt strategiskt beslut likväl som byggnationen av högskola, A 6, flygplats och Ryhov var det i dåtid men som vi nu vet har haft stor betydelse för vårt län.Mvh  Centerpartiets Landstigsgruppgm/


Helena Stålhammar

Förtroendevald (C)

Landstigets Kansli
Box 1024
551 11 Jönköping
mobil 070-5381808
hem   0383-84030
kansli 036-324016

Av Lars-Håkan Halldin - 29 september 2008 09:55



Erling Johansson (C) kommunfullmäktigeledmot  i Eksjö skriver....



Skatten på pensionen.


Många ifrågasätter om det är rätt att ta ut mer i skatt av en pensionär än av en löntagare.

Pensionärsorganisationerna tycker det inte och jag håller fullständigt med dem.

Det är djupt orättvist eftersom en pensionär har samma utgifter för livets nödtorft.

Detta visar sig särskilt klart när någon blir pensionär, då man ser att man får betala 500-1000 kr mer i skatt per månad.

Så här dyrt är det att bli pensionär i Sverige idag i ökad skatt i olika inkomstlägen:


Månadslön                                Skatt på inkomst av

                                                  Anställning              Pension

8.000                                          1.486    
                   1.959                 + 473

10.000                                        2.092                  
     2.533                  +441

15.000                                        3.810                       4.400                  +590

20.000                                        5.528                       6.277                  +749

25.000                                        7.227                       8.162                  +915


I Sverige har vi haft en del principer hur skatten skall utformas.

En grundläggande tanke är att svenska folket äger rätten att sig själv beskatta, vilket sker genom valda ombud i olika demokratiska församlingar.

Den andra regeln är att skatten skall tas ut efter bärkraft. De med små inkomster och pensioner får låg skatt och de med högre inkomst betalar lite mer i skatt.

Däremot har man från alla politiska läger värjt sig för tanken att ta ut högre skatter av låginkomsttagare och lägre från höginkomsttagare. Den principen har man nu från regeringen börjat tumma på. Detta är djupt beklagligt och det kan ingen som är vän av ordning gå med på. Med jobbavdragningsprincipen så beskattar människor olika. De som har arbete får lägre skatt medan de som är arbetslösa får högre skatt. Detta anser jag är helt felaktigt.

Sen är det så att jobbavdraget ger inga jobb utan det är att företagen bättre förutsättningar att anställa. Nu kommer det läggas förslag om ytterligare jobbavdrag vilket gör att klyftan ökar ytterligare

Som gammal Centerpartist har jag mycket svårt  att acceptera sådana här orättvisor.

Alliansen har gjort många bra saker under de första två åren, men det här att pensionärerna skall betala mer skatt än löntagarna är ett riktigt bottennapp och måste rättas till om alliansen skall få förnyat förtroende efter nästa val.


Erling Johansson (C) Eksjö

Kommunfullmäktigeledmot

   

 

Av Lars-Håkan Halldin - 28 september 2008 10:02





OTACK ÄR VÄRLDENS LÖN

Svar på ATL:s ledare den 26 sept.

Den sittande regeringen har genomfört mycket bra under sina två år som den suttit.  Det är ordning och reda i statens affärer, sänkta skatter, borttagande av förmögenhetsskatten. Sysselsättningen har ökat. Småföretagarfrågorna har fått en skjuts framåt. Men tyvärr självmålen är för många.


Jobbavdraget innebär ju att skatteunderlaget för kommuner och landsting sjunker och dessa får allt svårare att få ekonomin att gå ihop. Jobbavdraget finansieras i stort av kommunala skatten och den kommunala verksamheten. Staten har inte betalat utan några kompensationer för detta. Jobbavdraget betalar vi med kommunalskatten detta drabbar de jordbrukartäta landsbygdskommunerna särskilt hårt.


Det allvarligaste misstaget var när man inför olika skatt på inkomster i Sverige. N är du går i pension stiger din skatt med 500 kr i månaden du betalar närmare 8000 kronor mer än löntagaren som arbetar. Sådant tolererar inte pensionärskollektivet eller svenska folket.


Det är dyrt att bli pensionär i Sverige!

Tabell: Så dyrt är det att bli pensionär i Sverige ökad skatt per månad

Månadslön skatt på inkomst av    

               Anställning Pension

  8 000      1 486      1 959      + 473

10 000      2 092      2 533      +441

15 000      3 810      4 400      +590

20 000      5 528      6 277      +749

25 000      7 247      8 162      +915


Påståendet att det blir fler jobb tack vare jobbavdraget är befängt. Om en indistri har 100 personer anställda och du sänker skatten för dessa och indirekt höjer skatten för dem som är arbetslösa och påstår att detta skapar fler jobb då har du inte ens läst på grundkursen i nationalekonomi.

Förändringen av arbetslöshetsförsäkringen har inte politiskt gynnat regeringen utan skadat dess förtroende i grunden. Sjukförsäkringen likaså.

När arbetslösheten minskar då minskar även kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen. Folk blir inte friskare av att sjukförsäkringen försämras. Pensionerarna blir inte gladare av att se sina små pensioner naggas i kanten av höjd skatt.


I årets budget agerar man politiskt okänsligt ökat jobbavdrag med ett par hundralappa. Löntagarna får, femtio kronor i sänkt avgift till a-kassan. Pensionärerna knapp hundralapp i månaden. Detta föder misstroendet och vreden mot regeringen.


FRA-frågan visar också den på bristande politisk fingerfärdighet. Att riskera regeringen på en fråga som borde utretts en gång till var förlåt korkat.

Det goda regeringen genomfört och som de skall ha allt beröm för överskyles av de politiska misstag man gjort med pensioner, arbetslöshetsersättning och sjukpenning. Den goda ambitionen att bringa fler i arbete kan inte innebära att de som har det svårt arbetslösa sjuka och pensionärer skall betala detta.


Sanningen är tyvärr den enkla att det saknas politisk mognad hos dem som leder Sverige. De vägleds av det goda men inser inte att åtgärderna dit fram kan bli det godas fiende. De saknar politiskt fingerfärdighet.

Hade man låtit bli reformerna på arbetsmarknads- och sjukförsäkringsområdet och istället satsat på åtgärder som en grundläggande reform av arbetsförmedlingen med en arbetslöshetspeng som följer den arbetslöse och fri etablering av privata arbetsförmedlingar, sänkta arbetsgivaravgifter och jobbstimulanser då hade opinion varit den motsatta.


Jag kan försvara den goda regeringen gjort men dumheten går aldrig att försvara. Sanningen är att enfalden är Sveriges största parti detta borde inte min regering varit en del av!


Lars-Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

 

Av Lars-Håkan Halldin - 23 september 2008 11:18


MIN KRÖNIKA I SMÅLANDSTIDNINGEN 08 09 23



KAN VI LITA PÅ BANKERNA?

Det kan inte vara skattebetalarnas skyldighet att hjälpa en finanssektor i kris orsakad av ren och skär dumhet. Det första steget i en vändning är att analysera dumheten i finanssystemet och ersätta den med begåvning. Det är inte de skarpaste hjärnorna som sköter våra banker. Möjligen är det de bästa hästhandlarna. Hårt att skriva men så är det. En viktig symbolgärning vore att de svenska bankerna gick ut och drog in bonusprogrammen till bankernas ledningar och styrelser mm.


Krisen på den amerikanska bostadsmarknaden är långt allvarligare än vad det finansiella systemet vågar erkänna. Det som hänt senast när Lehmans Brothers gick i konkurs är ofattbart. Denna bank var en välskött investmentbank lika kassaskåpssäker som den Amerikanska Riksbanken. Troligen är dess undergång en indirekt följd av bostadskrisen man har ägnat sig åt att paketera om dåliga bostadskrediter till glättiga men värdelösa certifikat och andra värdepapper.


De bostadsobligationer som utgör grunden för bankens värdepapper är värdelösa. Lehmans Brothers kan inte betala dem som köpt deras värdepapper för inflödet av pengar från värdepapper som bankem köpt på den amerikanska bostadsmarknaden har stannat deras investeringar är noll och inget värda.


Världen drog en djup suck av lättnad när amerikanska staten tog över Fannie Mea och Freddie Mack. Men varje sansad iakttagare konstaterar bara att övertagandet är konstgjord andning. Bankernas balansräkningar omsluter 35 biljoner svenska kronor en ofattbart stor summa pengar.

Problemet finns ju trots allt kvar! Bostadskonsumenterna kan inte betala sina krediter. Priserna på bostäder och kommersiella fastigheter faller som en sten. Inte ens amerikanska staten kan klippa håret på en flintskallig. Notabelt är för den iakttagande ekonomen att värdet av övertagandet av de båda bostadsföretagen är nästan lika stort som om staten i Sverige köpt hela det svenska näringslivet. Tala om förstatligande.


Den fråga som är fruktansvärt obehaglig att ställa är hur mycket är aktier och obligationerna i de båda bostadsinstituten värda och vad är portföljen av värdepapper i Lehman Brothers värd. Naturligtvis du kan göras som strutsen köra ned huvudet i sanden och säga jag ser inget vill inget se. Eller göra som en del bankchefer dels skrika i högan sky och dels fördela skulden nedåt i banksystemet.


Problemet är så hemskt att avskeda ledningarna i banker och finansinstitut hjälper inte det har ett stort symbolvärde men löser inte ett enda problem.


Ekonomerna säger att det goda i detta är att räntorna sjunker. Investerare söker sig till räntebärande papper istället för riskpapper. Men hela den räntebärande sektorn det är ju den som är i gungning bostadsobligationer, certifikat som kanske inte är värda papperet de är tryckta på. Det finns ingen trygghet att placera i räntebärande papper heller!


Naturligtvis sneglar bankerna på att det är de statliga statsobligationerna som är lösningen på problemet. Den naive bankekonomen tror väl att man kan lura Riksbankerna att köpa värdelösa bostadsobligationer i utbyte mot kassaskåpssäkra statsobligationer. Tyvärr det är det Indiska reptricket som aldrig har fungerat.


Dessutom är väl risken stor att många Riksbanker sitter på en rejäl portfölj av amerikanska bostadsobligationer. Vilket gör att Riksbankerna eller staterna s lust att ikläda sig mer risk är minimerad.

Krisen måste värka ut och det är aktieägarna, byggindustrin, bankernas kapitaltäckning som måste ta smällen.


Bankerna har mycket att lära av den omstrukturering jordbruket genomgått under tjugofem år. Alla inom marknaden måste sänka sina priser. Sänkta priser med kanske mer än trettio procent på kommersiella fastigheter och bostäder. Sänkta priser hos alla leverantörer till byggindustrin. Borttagande av bonusar till företagsledningar. Jobbarna inom byggindustrin måste dra sitt strå till stacken där lönerna kommer att utvecklas mycket lite.


Krisen kommer till Sverige det börjar med styv kuling svagt fallande priser på bostadsrätter och villor för att sluta med storm. Spåren av denna kris lär oss att  investera i områden med stabil finansmarknad och en redan billig infrastruktur. Det blir orter som Hässleholm, Nässjö, Vimmerby som vinner i det långa loppet tack vare de har haft förståndet i behåll och inte bränt fingrarna på finansvalparnas guldkalv. Jag tror att finansvalparna på Wall-Street som försökte sätta Göran Persson på plats idag ångrar sina tilltag.


Brännelund – Eksjö

Lars Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

undereken@hotmail.com






Av Lars-Håkan Halldin - 21 september 2008 12:02


RIKSBANKEN GÖR RÄTT?

Riksbanken beslöt att höja räntan vid sitt senaste möte och uttalar underförstått att nu tar man itu med inflationen den måste bringas tillbaka till målet om två procent. Denna höjning är inte den sista om vi skall nå inflationsmålet två procent.


Den fråga som måste ställas långsiktigt vad händer med råvaror som metaller, virke pappersmassa och energi. Dessa prisstegringar anammar från att vi överanvänder dessa råvaror. Metaller, olja och åkermark tillverkas inte längre utan vi måste använda dessa resurser smartare.


Nu måste banken ta itu med den svenska inflationen och skapa utrymme för prishöjningar på råvaror och då måste andra priser sjunka. Riksbanken har god timing på sin räntehöjning dollarn stiger, oljepriserna faller och matpriserna har stabiliserats. Statsfinanserna är i god kondition.


Det är bostadsmarknaden, konsumentkrediter och krediter till finansiella instrument som måste få känna av att det svider när räntan går upp.


Den stora risken är att inflationsnivån stiger över löneklausulerna i avtalen och att dessa löser ut då är vi inne i en svår inflationsspiral. Det är bättre stämma i bäcken än i floden.


En myt som alla Riksbankschefer upprätthåller och för vidare är att det råder ett samband mellan inflation och räntans nivå. Detta är fel


En myt är att bankernas  upplåningskostnad i Riksbanken styrs av reproräntan det är inte sant. Bankernas upplåning i Riksbanken är mycket marginell tjugo miljarder netto efter inlåning i Riksbanken gör  reproräntans styreffekt försumbar. Det vet alla med insikt i hur finansiella marknader fungerar.


Det finns tre parametrar som styr räntans nivåer den ena är hur mycket tillgängligt kapital det finns i banksystemet som går att låna ut med en medelhög risk. Den andra är TCW index. Enkelt uttryckt den bedömning våra handelspartners ute i världen gör av hur vår ekonomi går.

Ökar index då försvagas köpkraften i kronan och då stiger räntan. Minskar index då stiger köpkraften i kronan och då sjunker räntan. Dessa är de grundläggande parmetrarna.


Vi måste inse att värderingen av svenska fastigheter är mycket hög i relation till ekonomins köpkraft. Börjar det fallera med betalningarna i tex. Stockholm på övervärderade kommersiella fastigheter utlöses lavinen med ej överblickbara konsekvenser.  


Den tredje faktorn är om bankerna vågar låna av varandra utan säkerheter. I dessa dagar litar inte bankerna på varandra varför räntorna pressas uppåt. Priset på obligationer som bolåneinstituten ger ut pressas uppåt därför bankerna inte släpper till pengar. Det råder kapitalbrist då stiger räntan.


Den fråga Riksbankschefen bör ställa sig och till sin direktion varför ligger inte fastighetsmarknaden inom inflationsmålet. Hur kan vi stimulera bankerna till att göra upplåningen till fastigheter dyrare. Nu har kapitalmarknaden justerat räntorna uppåt av egen kraft varför riksbanken vid nästa möte kan bortse från det problemet. Kan vi få fastighetspriserna inom inflationsmålet då blir verkningarna av den amerikanska finanskrisen mindre i Sverige.


Låt oss anta att fastighetsmarknaden är tjugo procent övervärderad och priset på bostäder sjunker med tjugo procent under en tvåårsperiod det innebär att en fastighet som ideg kostat två miljoner tappar fyra hundra tusen i värde. Det blir när bankerna kräver extraamorteringar som snöbollen börjar rulla, då fallerar också konsumtionskrediter och krediter till värdepapper. Luften går helt enkelt ur bubblan.

 

Då är frågan vart går räntan? Eftersom förmögenhetsskatten har sänkts  och  svenska statsskuldväxlar säljer som smör i solsken på den internationella marknaden får vi en inströmning av kapital från utlandet. Inströmningen kommer att bidra till att likviditeten på kapitalmarknaden ökar och räntorna pressas nedåt.


Med den räntehöjnin som Riksbanken genomförde senast och de räntehöjningar  bankerna genomfört av egen kraft kommer fastighetsmarknaden att  kylas ned. Troligen mot bakgrund av det som skett kan Riksbanken vid nästa möte låta räntan ligga still eller sänka 0,25 %.


Brännelund – Eksjö


 Lars Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

undereken@hotmail.com


 





Av Lars-Håkan Halldin - 17 september 2008 15:14




ANKA PÅ MITT VIS

From Oak Lake County



Vi Smålänningar är ju Sveriges Japaner flitiga sparsamma och rättvisa. Nydanare på alla områden det är vi som bygger framtiden ur det karga men vackra landskapet.


Vi har satt salt Sill, Isterband, Köttbullar, Kräftor, Lax och Krösamos mm på den kulinariska agendan. Hela världen äter isterband, krösamos och köttbullar. Vi tackar världsmedborgaren och Smålänningen Ingvar Kamprad för detta.


Nu tänker jag skriva om anka på mitt vis. Säkert något inte alla kockar gillar men jag gillar den anrättningen det räcker. Dessutom anka är inte speciellt dyrt. En djupfryst anka hittar du hos ICA Maxi för 195 kr ca 2,5 kilo.


ANKMIDDAG


ENTREDRINK

Kall Spansk mousserande vin i vackra glas.


FÖRRÄTT

Mitt förslag är ostron naturelle med citronskivor och ett gott vitt vin


RECEPT

 6 personer


Köp ett tjugotal ostron från din fiskhandlare. Låt han öppna dem åt dig. Ok inte billigt men gott.


Gör så här

Lägg ut tre ostronhalvor till varje person några citronklyftor och ett glas gott vitt vin sedan löser sig resten självt. Vill du göra det lite extra fastligt dra ut något serveringstips på internet som du lägga på varje tallrik med en servettring runt.,


VARMRÄTT


RECEPT

6 personer


2,5 kg anka


MARINAD

Ankan blir jätteläcker om du lägger den i marinad några dagar före anrättningen. Tina först den i kylskåpet. Gnid in den med salt och peppar marinera därefter.


2 dl Oystersås

2 dl Teri Yakisås

0,5 liter gott torrt vin.

1 st. god söt apelsin


Blanda marinaden väl! Tag ut påsen med krås och sprätt upp den. Lägg den fint uppskurna apelsinen inuti ankan. Lägg ankan tillsamman med kråset i en femliters plastpåse häll på marinaden. Sug ut luften i påsen och förslut den väl och låt den ligga i kylskåpet två dygn.


När du sedan tar ut ankan från påsen spara marinaden.

Sätt ankan i en eldfast form form salta och peppra ngt. och ugnsstek den på ca 85 grader under 6 – 7 timmar. Ös ankan med jämna mellanrum.


Marinaden kokar du upp med en till två tärningar av mörk köttbuljong några lagerblad och en fint skuren vitlök. Du låter anrättningen sjuda svagt under några timmar. När den är färdigkokt så låter du såsen dra sig till en halvtimma innan du är klar med ankan. Sjud en halv liter grädde och späd grädden med grundsåsen till den fått angenäm smak. Red såsen lätt med majsenamjöl.


Tranchera ankan vackert i skivor. Detta moment kräver en del övning men med tålamod går det bra.


Ca 5 dl marinad

2 st. tärningar av mörk oxbuljong

2 st. lagerblad

0,5 liter grädde

1 – 2 klyftor fin vitlök

Salt och peppar

1 – 2 msk lättlösligt majsenamjöl.

Ris till sex personer helst japanris eller jasminris.

 

 

GRÖNSAKSSALLAD

Gör en sallad på blandande grönsaker.

Salladskål

Tomater

Gurka

Lök

oliver

1 påse fransk dressing uppvispad i olivolja och ngt vatten.

 

VIN

Anka är en sprallig och lite ovanlig rätt i det svenska köket men mycket god.

Jag föreslår att vi dricker två viner till denna anrättning. Börjar med en Beaujolais Nouveau ett ungdomligt vin som är som tonåringen men kan aldrig vara riktigt säker vad den hittar på. Smaken är olydig från rent himmelsk till att det är något väldigt spetsigt och strävt i munnen. Men vinet har charm och luktar ofta himmelskt.


Sedan går vi över till Beaujolais Patriark. Vinet är som namnet säger vinsortens patriark. Den har ädelhet och mognad och släpper från sig smaker och dofter på ett värdigt sätt som förädlar ankans smak och gör middagen till något minnesvärt.


EFTERÄTT

Har kvällen avlöpt lyckat kan man anstränga sig lite ytterligare och göra lite ungnsbakade persikor.


Köp konserverade goda persikohalvor. Gör en god vaniljsås använd gärna lite av den goda persikosaften till såsen. Häll smeten i en ugnsfast form och lägg ned persikorna i blandningen. Övergjut dem med marängsmet och ugnsbaka tills marängen fått vacker färg och form. Till detta dricker vi ett glas god Sherry som gifter sig väl med efterrätten.

 

KAFFE MED AVEC

Ja bara svart kaffe med en god konjak sitter inte fel som avrundning på kvällen. Ha gärna tunna cigariller i beredskap som avnjutes utomhus


VEM BJUDER MAN TILL ANKMIDDAG

Ja det borde ju vara den ypperliga måltiden för den som är lagd åt det vegetariska hållet. Ankan är förädlad spannmål och gräs av rikaste kvalité. Beteendet att föda upp anka i stora farmer där djuren far illa har ännu inte nått denna produktionsgren.


Middagen har lite av Österlandets mystik över sig

jag tror att en middag av denna typ kräver gäster som är lite nyfikna på tillvaron i stort som tar det främmande köket som en utveckling av det egna jaget.


Placeringslista är alltid bra.


Dukning skall vara på Österländskt vis stramt men gästfritt inget bjäfs utan en trevlig kandelaber till vita dukar och servetter. 


 

KONVERSATIONEN

I och med att maten är okänd för de flesta löser sig samtalet självt. Anka kräver lite rikligt med vin så Ramlösa som bordsvatten är inte helt fel. Ramlösan är de alkoholfria dryckernas kung och drottning gifter sig väl med de flesta förrätter och varmrätter.


Men den strama inramningen på Österländskt vis innebär att man har ett värdigt uppförande det är hjärtat hjärna och själen som styr samtalet inte vinet.


Gäster som jag skulle vilja bjuda och ära som goda Smålänningar

Ingvar Kamprad och Ikea, Caroline Klyft, Joe Labero, Kalmar FF, WMS Elit, Hv71, Lotti Knutsson, Dag hammarskjöld, Wilhelm Moberg och Carl Von Linné



Ha en lyckad kväll


Smaklig måltid

 

Av Lars-Håkan Halldin - 10 september 2008 11:33



DET SKALL INTE KOSTA ATT BLI PENSIONÄR

Det är dyrt att gå från anställning till pensionärsliv i Sverige. Skatten ökar med femhundra kronor i månaden i genomsnitt. I Sverige har vi haft några gyllen principer för hur skatten skall utformas. En grundläggande tanke är att svenska folket äger rätten att sig själva beskatta. Detta sker genom valda ombud i olika demokratiska församlingar.


Den andra regeln har varit att skatten skall tas ut efterbärkraft. De med små inkomster får låg skatt och man ger dessutom inkomststöd för att kompensera  små löner. Högre inkomst betalar lite mer i skatt.


Inkomster beskattas lika man skiljer i huvudsak på inkomst av arbete och inkomst av Kapital. Intäkter från kapital beskattas i huvudsak efter principen en platt skatt det vill säga en procentsats lika oavsett inkomstens storlek.


I och med att den statliga inkomstskatten spelar en allt mindre roll i finansieringen av statens affärer har diskussionen om en platt skatt börjat föras. Argumenteringen har stupat på att man har en kommunal beskattning i botten och att det i folkhushållet rått en uppfattning att en viss progressivitet skall råda i skattesystemet. Den med stora inkomster skall betala lite mer.


Däremot har man från höger till vänster värjt sig för tanken att ta ut högre skatter av låginkomsttagarna och lägre från höginkomsttagarna. Den principen har den sittande regeringen nu sakta börjat tumma på.

Resonemanget är ungefär följande den som är sjuk, arbetslös, eller pensionär har ju inga större utgifter för inkomstens förvärvande. Man kan lugnt sitta hemma och rulla tummarna i väntan på att betalningen kommer från det allmänna.


Dessutom börjar man föra en debatt att pensionärernas inkomster är så stora att de gott kan betala lite mer till det allmänna. De har ju höga pensioner, pensionsförsäkringar och slutbetalda villor. Den gruppen går det ingen nöd på.


Fredrik Reinfeldt försökte under den gångna våren knäsätta principen att privata sjukförsäkringar skulle räknas av från sjukersättningen. Förslaget var inte bara urbota dumt det hade inte ens förankring i hans egen riksdagsgrupp.


Men tanken hade varit i säck innan den kom i påse. Självklart ville Moderaterna att privata pensionsförsäkringar skulle räknas av från den allmänna pensionen. Nu går inte detta.


Men jobbavdragsprincipen är ju samma system man beskattar människor olika. De som har jobb får lägre skatt medan de som är arbetslösa får högre skatt. Det är mycket obehagligt resonemang.


Jag anser de som har tunga bördor att bära arbetslöshet, sjukdom eller låg pension skall gynnas med lite lägre skatt medan vi i arbetskraften får ngt högre skatt. Detta har varit ett gott kännemärke för svensk skattepolitik.

Det är inga små effekter det rör sig om vid lika inkomst betalar


Tabell: Så dyrt är det att bli pensionär i Sverige ökad skatt per månad

Månadslön                    skatt på inkomst av    

                                     Anställning    Pension

  8.000                          1.486              1.959           + 473

10.000                           2.092              2.533          +441

15 000                           3.810              4.400          +590

20 000                           5.528              6.277           +749

25.000                           7.247              8.162           +915


Nu skall regeringen lägga fram förslag på ytterligare jobbskatteavdrag med 250 kronor i månaden och fattigpensionärerna skall få en skattelättnad med 130 kr i månaden . Differensen mellan löntagare och pensionär växer genom denna reform ytterligare.


Har du en månadslön på 25 000 kr i månaden och du har under ett långt yrkesverksamt liv sparat i pensionsförsäkring jämte dina tjänstepensioner så får du med lite tur kanske behålla din inkomstnivå. Då har du under det yrkesverksamma livet kanske avstått 1500 kronor i månaden till din framtida pension i form av avgift till pensionsförsäkringen.


När du går i pension får du mer än 10 000 kronor högre skatt per år tack vare jobbskatteavdraget. Detta är inte rimligt. Regeringen plockar till sig av det som livsinkomsten skapat.


Som gammal Centerdebattör med fyrtio år i både partiarbete och yrkesliv  kan jag aldrig acceptera sådana orättvisor. Vi måste  medverka till att jobbskatteavdraget blir en skatt som kommer alla till del. Gjordes en skattereform där man la ut jobbskatteavdraget som en skattesänkning för alla inkomstgrupper då skulle man kunna lyfta pensionärernas inkomstnivå nästan 400 kr i månaden. Jag kan mot bakgrund av en omarbetning av jobbskatteavdraget tänka mig ta bort värnskatten.


Beklagligtvis värjer sig regeringen mot detta jag kan bara beklaga men vi är många som tror på rättvisa och att hut går alltid hem.


Lars-Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

undereken@hotmail.com


Kommentera eller skriv mail.


Av Lars-Håkan Halldin - 9 september 2008 13:32




Brev till Jordbruksminister Eskil Erlandsson överlämnat till honom personligen igår den 8 sept. 2008





BUDSKAP FRÅN VÄLUPPFOSTRADE CENTERPARTISTER

1.    En bred diskussion inom Centern om jordbrukets    

     avreglering

 

2.    En småföretagarpolitik värd namnet. Det är tröttsamt  

 att fylla i blanketter nattetid.

 

3.   Ström till alla på landsbygden även när det blåser

regnar och åskar.

 

4.   Installation av el på landsbygden skall inte vara  

förenat med en förmögenhetsinvestering

 

5.   Telefonförsörjningen på landsbygden är undermålig    

Underhållet av näten fungerar inte.

 

6.   Kopparnät till nya fastigheter svindyrt. Fast mobil  

Måste fungera innan de ersätter kopparnätet.

 

7.   Mobilnäten täcker inte landsbygden särskilt bra

 

 8.   3 – 12 reglerna i skattelagstiftningen skall ses över

 

9.   Se över anställningsskydd för anställda i  

entreprenerörsföretag på landsbygden.

 

10. Dieselskatten skall lösas en gång för alla.

 

11. Lika skatt på pensioner och förvärvsarbete.

 

12. Närodlad energi på Svenska åkrar som etanol och 

biogas är en kärnpunkt i Centerns jordbrukspolitik

 

13. Återställ arbetslöshetsförsäkringen

 

14. Återställ sjukförsäkringen

 

15. Skrota FRA lagen och komplettera övriga lagar  

Som reglerar dessa frågor.

 

 Brännelund – Eksjö


 Lars Håkan Halldin

 maktentillfolket.bloggagratis.se

 undereken@hotmail.com

 Ps

 Jag tackar er bloggläsare för värdefulla synpunkter via mail och telefon

 Ds


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards