Alla inlägg den 23 september 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 23 september 2008 11:18


MIN KRÖNIKA I SMÅLANDSTIDNINGEN 08 09 23



KAN VI LITA PÅ BANKERNA?

Det kan inte vara skattebetalarnas skyldighet att hjälpa en finanssektor i kris orsakad av ren och skär dumhet. Det första steget i en vändning är att analysera dumheten i finanssystemet och ersätta den med begåvning. Det är inte de skarpaste hjärnorna som sköter våra banker. Möjligen är det de bästa hästhandlarna. Hårt att skriva men så är det. En viktig symbolgärning vore att de svenska bankerna gick ut och drog in bonusprogrammen till bankernas ledningar och styrelser mm.


Krisen på den amerikanska bostadsmarknaden är långt allvarligare än vad det finansiella systemet vågar erkänna. Det som hänt senast när Lehmans Brothers gick i konkurs är ofattbart. Denna bank var en välskött investmentbank lika kassaskåpssäker som den Amerikanska Riksbanken. Troligen är dess undergång en indirekt följd av bostadskrisen man har ägnat sig åt att paketera om dåliga bostadskrediter till glättiga men värdelösa certifikat och andra värdepapper.


De bostadsobligationer som utgör grunden för bankens värdepapper är värdelösa. Lehmans Brothers kan inte betala dem som köpt deras värdepapper för inflödet av pengar från värdepapper som bankem köpt på den amerikanska bostadsmarknaden har stannat deras investeringar är noll och inget värda.


Världen drog en djup suck av lättnad när amerikanska staten tog över Fannie Mea och Freddie Mack. Men varje sansad iakttagare konstaterar bara att övertagandet är konstgjord andning. Bankernas balansräkningar omsluter 35 biljoner svenska kronor en ofattbart stor summa pengar.

Problemet finns ju trots allt kvar! Bostadskonsumenterna kan inte betala sina krediter. Priserna på bostäder och kommersiella fastigheter faller som en sten. Inte ens amerikanska staten kan klippa håret på en flintskallig. Notabelt är för den iakttagande ekonomen att värdet av övertagandet av de båda bostadsföretagen är nästan lika stort som om staten i Sverige köpt hela det svenska näringslivet. Tala om förstatligande.


Den fråga som är fruktansvärt obehaglig att ställa är hur mycket är aktier och obligationerna i de båda bostadsinstituten värda och vad är portföljen av värdepapper i Lehman Brothers värd. Naturligtvis du kan göras som strutsen köra ned huvudet i sanden och säga jag ser inget vill inget se. Eller göra som en del bankchefer dels skrika i högan sky och dels fördela skulden nedåt i banksystemet.


Problemet är så hemskt att avskeda ledningarna i banker och finansinstitut hjälper inte det har ett stort symbolvärde men löser inte ett enda problem.


Ekonomerna säger att det goda i detta är att räntorna sjunker. Investerare söker sig till räntebärande papper istället för riskpapper. Men hela den räntebärande sektorn det är ju den som är i gungning bostadsobligationer, certifikat som kanske inte är värda papperet de är tryckta på. Det finns ingen trygghet att placera i räntebärande papper heller!


Naturligtvis sneglar bankerna på att det är de statliga statsobligationerna som är lösningen på problemet. Den naive bankekonomen tror väl att man kan lura Riksbankerna att köpa värdelösa bostadsobligationer i utbyte mot kassaskåpssäkra statsobligationer. Tyvärr det är det Indiska reptricket som aldrig har fungerat.


Dessutom är väl risken stor att många Riksbanker sitter på en rejäl portfölj av amerikanska bostadsobligationer. Vilket gör att Riksbankerna eller staterna s lust att ikläda sig mer risk är minimerad.

Krisen måste värka ut och det är aktieägarna, byggindustrin, bankernas kapitaltäckning som måste ta smällen.


Bankerna har mycket att lära av den omstrukturering jordbruket genomgått under tjugofem år. Alla inom marknaden måste sänka sina priser. Sänkta priser med kanske mer än trettio procent på kommersiella fastigheter och bostäder. Sänkta priser hos alla leverantörer till byggindustrin. Borttagande av bonusar till företagsledningar. Jobbarna inom byggindustrin måste dra sitt strå till stacken där lönerna kommer att utvecklas mycket lite.


Krisen kommer till Sverige det börjar med styv kuling svagt fallande priser på bostadsrätter och villor för att sluta med storm. Spåren av denna kris lär oss att  investera i områden med stabil finansmarknad och en redan billig infrastruktur. Det blir orter som Hässleholm, Nässjö, Vimmerby som vinner i det långa loppet tack vare de har haft förståndet i behåll och inte bränt fingrarna på finansvalparnas guldkalv. Jag tror att finansvalparna på Wall-Street som försökte sätta Göran Persson på plats idag ångrar sina tilltag.


Brännelund – Eksjö

Lars Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

undereken@hotmail.com






Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards