Direktlänk till inlägg 10 september 2008

MAN SNYLTAR INTE I FARFARS PLÅNBOK

Av Lars-Håkan Halldin - 10 september 2008 11:33



DET SKALL INTE KOSTA ATT BLI PENSIONÄR

Det är dyrt att gå från anställning till pensionärsliv i Sverige. Skatten ökar med femhundra kronor i månaden i genomsnitt. I Sverige har vi haft några gyllen principer för hur skatten skall utformas. En grundläggande tanke är att svenska folket äger rätten att sig själva beskatta. Detta sker genom valda ombud i olika demokratiska församlingar.


Den andra regeln har varit att skatten skall tas ut efterbärkraft. De med små inkomster får låg skatt och man ger dessutom inkomststöd för att kompensera  små löner. Högre inkomst betalar lite mer i skatt.


Inkomster beskattas lika man skiljer i huvudsak på inkomst av arbete och inkomst av Kapital. Intäkter från kapital beskattas i huvudsak efter principen en platt skatt det vill säga en procentsats lika oavsett inkomstens storlek.


I och med att den statliga inkomstskatten spelar en allt mindre roll i finansieringen av statens affärer har diskussionen om en platt skatt börjat föras. Argumenteringen har stupat på att man har en kommunal beskattning i botten och att det i folkhushållet rått en uppfattning att en viss progressivitet skall råda i skattesystemet. Den med stora inkomster skall betala lite mer.


Däremot har man från höger till vänster värjt sig för tanken att ta ut högre skatter av låginkomsttagarna och lägre från höginkomsttagarna. Den principen har den sittande regeringen nu sakta börjat tumma på.

Resonemanget är ungefär följande den som är sjuk, arbetslös, eller pensionär har ju inga större utgifter för inkomstens förvärvande. Man kan lugnt sitta hemma och rulla tummarna i väntan på att betalningen kommer från det allmänna.


Dessutom börjar man föra en debatt att pensionärernas inkomster är så stora att de gott kan betala lite mer till det allmänna. De har ju höga pensioner, pensionsförsäkringar och slutbetalda villor. Den gruppen går det ingen nöd på.


Fredrik Reinfeldt försökte under den gångna våren knäsätta principen att privata sjukförsäkringar skulle räknas av från sjukersättningen. Förslaget var inte bara urbota dumt det hade inte ens förankring i hans egen riksdagsgrupp.


Men tanken hade varit i säck innan den kom i påse. Självklart ville Moderaterna att privata pensionsförsäkringar skulle räknas av från den allmänna pensionen. Nu går inte detta.


Men jobbavdragsprincipen är ju samma system man beskattar människor olika. De som har jobb får lägre skatt medan de som är arbetslösa får högre skatt. Det är mycket obehagligt resonemang.


Jag anser de som har tunga bördor att bära arbetslöshet, sjukdom eller låg pension skall gynnas med lite lägre skatt medan vi i arbetskraften får ngt högre skatt. Detta har varit ett gott kännemärke för svensk skattepolitik.

Det är inga små effekter det rör sig om vid lika inkomst betalar


Tabell: Så dyrt är det att bli pensionär i Sverige ökad skatt per månad

Månadslön                    skatt på inkomst av    

                                     Anställning    Pension

  8.000                          1.486              1.959           + 473

10.000                           2.092              2.533          +441

15 000                           3.810              4.400          +590

20 000                           5.528              6.277           +749

25.000                           7.247              8.162           +915


Nu skall regeringen lägga fram förslag på ytterligare jobbskatteavdrag med 250 kronor i månaden och fattigpensionärerna skall få en skattelättnad med 130 kr i månaden . Differensen mellan löntagare och pensionär växer genom denna reform ytterligare.


Har du en månadslön på 25 000 kr i månaden och du har under ett långt yrkesverksamt liv sparat i pensionsförsäkring jämte dina tjänstepensioner så får du med lite tur kanske behålla din inkomstnivå. Då har du under det yrkesverksamma livet kanske avstått 1500 kronor i månaden till din framtida pension i form av avgift till pensionsförsäkringen.


När du går i pension får du mer än 10 000 kronor högre skatt per år tack vare jobbskatteavdraget. Detta är inte rimligt. Regeringen plockar till sig av det som livsinkomsten skapat.


Som gammal Centerdebattör med fyrtio år i både partiarbete och yrkesliv  kan jag aldrig acceptera sådana orättvisor. Vi måste  medverka till att jobbskatteavdraget blir en skatt som kommer alla till del. Gjordes en skattereform där man la ut jobbskatteavdraget som en skattesänkning för alla inkomstgrupper då skulle man kunna lyfta pensionärernas inkomstnivå nästan 400 kr i månaden. Jag kan mot bakgrund av en omarbetning av jobbskatteavdraget tänka mig ta bort värnskatten.


Beklagligtvis värjer sig regeringen mot detta jag kan bara beklaga men vi är många som tror på rättvisa och att hut går alltid hem.


Lars-Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

undereken@hotmail.com


Kommentera eller skriv mail.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards