Direktlänk till inlägg 17 september 2008

ANKA PÅ MITT VIS

Av Lars-Håkan Halldin - 17 september 2008 15:14




ANKA PÅ MITT VIS

From Oak Lake County



Vi Smålänningar är ju Sveriges Japaner flitiga sparsamma och rättvisa. Nydanare på alla områden det är vi som bygger framtiden ur det karga men vackra landskapet.


Vi har satt salt Sill, Isterband, Köttbullar, Kräftor, Lax och Krösamos mm på den kulinariska agendan. Hela världen äter isterband, krösamos och köttbullar. Vi tackar världsmedborgaren och Smålänningen Ingvar Kamprad för detta.


Nu tänker jag skriva om anka på mitt vis. Säkert något inte alla kockar gillar men jag gillar den anrättningen det räcker. Dessutom anka är inte speciellt dyrt. En djupfryst anka hittar du hos ICA Maxi för 195 kr ca 2,5 kilo.


ANKMIDDAG


ENTREDRINK

Kall Spansk mousserande vin i vackra glas.


FÖRRÄTT

Mitt förslag är ostron naturelle med citronskivor och ett gott vitt vin


RECEPT

 6 personer


Köp ett tjugotal ostron från din fiskhandlare. Låt han öppna dem åt dig. Ok inte billigt men gott.


Gör så här

Lägg ut tre ostronhalvor till varje person några citronklyftor och ett glas gott vitt vin sedan löser sig resten självt. Vill du göra det lite extra fastligt dra ut något serveringstips på internet som du lägga på varje tallrik med en servettring runt.,


VARMRÄTT


RECEPT

6 personer


2,5 kg anka


MARINAD

Ankan blir jätteläcker om du lägger den i marinad några dagar före anrättningen. Tina först den i kylskåpet. Gnid in den med salt och peppar marinera därefter.


2 dl Oystersås

2 dl Teri Yakisås

0,5 liter gott torrt vin.

1 st. god söt apelsin


Blanda marinaden väl! Tag ut påsen med krås och sprätt upp den. Lägg den fint uppskurna apelsinen inuti ankan. Lägg ankan tillsamman med kråset i en femliters plastpåse häll på marinaden. Sug ut luften i påsen och förslut den väl och låt den ligga i kylskåpet två dygn.


När du sedan tar ut ankan från påsen spara marinaden.

Sätt ankan i en eldfast form form salta och peppra ngt. och ugnsstek den på ca 85 grader under 6 – 7 timmar. Ös ankan med jämna mellanrum.


Marinaden kokar du upp med en till två tärningar av mörk köttbuljong några lagerblad och en fint skuren vitlök. Du låter anrättningen sjuda svagt under några timmar. När den är färdigkokt så låter du såsen dra sig till en halvtimma innan du är klar med ankan. Sjud en halv liter grädde och späd grädden med grundsåsen till den fått angenäm smak. Red såsen lätt med majsenamjöl.


Tranchera ankan vackert i skivor. Detta moment kräver en del övning men med tålamod går det bra.


Ca 5 dl marinad

2 st. tärningar av mörk oxbuljong

2 st. lagerblad

0,5 liter grädde

1 – 2 klyftor fin vitlök

Salt och peppar

1 – 2 msk lättlösligt majsenamjöl.

Ris till sex personer helst japanris eller jasminris.

 

 

GRÖNSAKSSALLAD

Gör en sallad på blandande grönsaker.

Salladskål

Tomater

Gurka

Lök

oliver

1 påse fransk dressing uppvispad i olivolja och ngt vatten.

 

VIN

Anka är en sprallig och lite ovanlig rätt i det svenska köket men mycket god.

Jag föreslår att vi dricker två viner till denna anrättning. Börjar med en Beaujolais Nouveau ett ungdomligt vin som är som tonåringen men kan aldrig vara riktigt säker vad den hittar på. Smaken är olydig från rent himmelsk till att det är något väldigt spetsigt och strävt i munnen. Men vinet har charm och luktar ofta himmelskt.


Sedan går vi över till Beaujolais Patriark. Vinet är som namnet säger vinsortens patriark. Den har ädelhet och mognad och släpper från sig smaker och dofter på ett värdigt sätt som förädlar ankans smak och gör middagen till något minnesvärt.


EFTERÄTT

Har kvällen avlöpt lyckat kan man anstränga sig lite ytterligare och göra lite ungnsbakade persikor.


Köp konserverade goda persikohalvor. Gör en god vaniljsås använd gärna lite av den goda persikosaften till såsen. Häll smeten i en ugnsfast form och lägg ned persikorna i blandningen. Övergjut dem med marängsmet och ugnsbaka tills marängen fått vacker färg och form. Till detta dricker vi ett glas god Sherry som gifter sig väl med efterrätten.

 

KAFFE MED AVEC

Ja bara svart kaffe med en god konjak sitter inte fel som avrundning på kvällen. Ha gärna tunna cigariller i beredskap som avnjutes utomhus


VEM BJUDER MAN TILL ANKMIDDAG

Ja det borde ju vara den ypperliga måltiden för den som är lagd åt det vegetariska hållet. Ankan är förädlad spannmål och gräs av rikaste kvalité. Beteendet att föda upp anka i stora farmer där djuren far illa har ännu inte nått denna produktionsgren.


Middagen har lite av Österlandets mystik över sig

jag tror att en middag av denna typ kräver gäster som är lite nyfikna på tillvaron i stort som tar det främmande köket som en utveckling av det egna jaget.


Placeringslista är alltid bra.


Dukning skall vara på Österländskt vis stramt men gästfritt inget bjäfs utan en trevlig kandelaber till vita dukar och servetter. 


 

KONVERSATIONEN

I och med att maten är okänd för de flesta löser sig samtalet självt. Anka kräver lite rikligt med vin så Ramlösa som bordsvatten är inte helt fel. Ramlösan är de alkoholfria dryckernas kung och drottning gifter sig väl med de flesta förrätter och varmrätter.


Men den strama inramningen på Österländskt vis innebär att man har ett värdigt uppförande det är hjärtat hjärna och själen som styr samtalet inte vinet.


Gäster som jag skulle vilja bjuda och ära som goda Smålänningar

Ingvar Kamprad och Ikea, Caroline Klyft, Joe Labero, Kalmar FF, WMS Elit, Hv71, Lotti Knutsson, Dag hammarskjöld, Wilhelm Moberg och Carl Von Linné



Ha en lyckad kväll


Smaklig måltid

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards