Direktlänk till inlägg 13 januari 2011

Sjötunga Walewska - godis för magen och själen

Av Lars-Håkan Halldin - 13 januari 2011 20:37


Sjötunga Walewska

Många har frågat efter receptet på Sjötunga Walewska. Här är ett perfekt recept. Vill ni göra anrättningen lite billigare så köp hajmal istället för sjötunga.Köp djupfryst hummer från Canada eller USA. Jänkarnas hummer brukar vara rätt vass och god.
Lars-Håkan Halldin
Oberoende matskribent





Ingredienser

2 portioner


  • 6 filéer av sjötunga (Eller Hajmal den är nästan bättre än sjötunga och rödtunga)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ca 2 msk fiskfond (från flaska)
  • 2 krm salt
  • Hummersås:
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1-2 msk hummerfond (från flaska)
  • fiskkokspad
  • 1-2 msk konjak
  • Garnityr:
  • 1 kokt färsk (eller djupfryst) hummer, 250-300 g
  • några skivor tryffel eller skivade, lätt stekta färska champinjoner
  • Pommes duchesse (potatismos):
  • 4-5 medelstora potatisar av mjölig sort, t.ex King Edward
  • 1 äggula
  • 1-2 msk smör eller margarin
  • ca 1/2 tsk salt
  • nymalen vitpeppar

Gör så här

  • Skala, koka och mosa (med elvisp eller potatisstöt) eller pressa potatisen. Rör i äggulan och smöret. Smaka av med salt och peppar. Skölj fiskfiléerna helt kort och låt dem rinna av. Koka upp vatten, vin, fond och salt i en låg vid kastrull. Rulla ihop filéerna och lägg dem i det varma spadet med skarven ner. 
  •  Sjud rullarna sakta på svag värme cirka 8 minuter, eller tills de precis bara vitnat rakt igenom. Ett knep som du skall följa koka upp fonden och lägg i rolladerna, lyft bort pannan från spisen lägg på ett lock och låt det sjuda den angivna tiden ta sedan omedelbart upp rolladerna efter angiven tid. Överkokta rollader förstör hela anrättningen. Ta upp fiskrullarna och låt dem rinna av.
  •  Spara kokspadet och koka ihop det till hälften. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat eller två ugnståliga tallrikar. Spritsa eller klicka potatismoset runt om, eller vid sidan av fisken. Såsen: Koka upp vin, vatten, 2 dl av grädden, hummerfond och det sparade fiskkokspadet. Låt det hela koka ihop till ungefär hälften. Smaka av med konjak. Vispa 1/2 dl kvarvarande grädde och blanda i såsen. Häll såsen över fisken på fatet eller tallrikarna. Gratinera snabbt i 275 grader, i mitten av ugnen, så att potatismoset blir lite brunt överst. Klyv hummern, knäck klorna

Till detta dricker vi en god chablis eller en budget chardoney i 80:- klassen. Starta måltiden gärna med något Spanskt bubbel.


SMAKLIG SPIES!!!


Not

Skall man ha äkta sjötunga och svensk hummer då blir faktiskt anrättningen rätt dyr. Gör man då lite fel under tillredningen då bannar man sig själv hela kvällen.  


Äkta Walwska på resturang på fina gatan med vin och lite annat är dyrt riktigt dyrt. Under 1500 per kuvert är nog inte att räkna med. Jag kan trösta dig med att din egen hemgjorda om du tar den tid som krävs är både godare och gemtyligare. Du blir om du lyckas som kock kvällens centrum och succe!!!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards