Direktlänk till inlägg 13 januari 2011

REGERINGENS ARBETSLINJE TUSEN OCH ÅTER TUSEN I LÅTSASJOBB

Av Lars-Håkan Halldin - 13 januari 2011 20:28


Johannes Forssberg: Alliansens låtsasjobb

Moderaterna brukar vara bra med orden. Men ändstationen i "jobbgarantin" har de inte lyckats döpa till något trevligare än "Fas3". 
Och att hamna där är lika hopplöst som det låter.

JOBB
Tanken är att de flesta arbetslösa ska ha sipprat ut ur den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, och in i arbete efter fas 2, alltså 450 dagar. Det har blivit tvärtom. Den stora majoriteten är kvar i garantin till det bittra slutet, det vill säga fas 3.
Vid det laget finns inte längre några möjligheter till utbildning och yrkespraktik. I stället placeras man hos en arbetsgivare, för att på heltid utföra uppgifter som inte får motsvara ett jobb men ändå ska ge jobberfarenhet.
Arbetsgivarna betalar ingen lön, men tjänar 5000 kronor i månaden för varje person de lyckas inhysa. De arbetslösa får betalt av försäkringskassan, om de är med i a-kassan, annars socialbidrag. För en som arbetar i fas 3 är 8000 kronor en ovanligt hög månadsinkomst.
I dag befinner sig 25 000 svenskar i fas 3 och enligt arbetsförmedlingens prognos kommer de att vara mer än dubbelt så många 2013. Om utvecklingen fortsätter kan snart en väsentlig del av den svenska arbetskraften vara gratis sysselsatt i låtsasjobb.

Åtgärden skapar inte
jobb eftersom den, som Finanspolitiska rådet påpekat, bygger på ett olösligt dilemma.
För att fas 3-jobben ska vara meriterande måste de likna vanliga arbeten. Men om de arbetslösa utförde samma jobb som andra skulle reguljära arbetstillfällen trängas undan. 
Därför är det tänkt att arbetet inom fas 3 ska ha karaktären av låtsasjobb. Så fungerar det inte nödvändigtvis. Bestämmelserna är så oklara att de även öppnar för arbetsinsatser som är orimliga att kräva av någon som inte får lön. Riksrevision har skarpt kritiserat att fas 3-arbetet är så vagt definierat.
Men de flesta som gör fas 3-praktik utför antagligen uppgifter som är lätta eller rentav meningslösa. Det för dem inte närmare ett arbete. De som jobbar hårt har sannolikt inte större chanser. 
Varför skulle arbetsgivare börja betala för något de kan få betalt för?
Regeringen menar att fas 3-praktik åtminstone innebär "färska referenser". Det är ett skämt för alla som vet hur dagens intoleranta arbetsgivare tänker. I ett cv är fas 3 en skamstämpel. Har man varit arbetslös så länge framstår man snarast som ett hot.

De flesta
 långtidsarbetslösa har inget val och ingen större makt över sitt öde. Ändå måste de reglera sin skuld som varandes arbetslösa, genom meningslöst arbete som inte leder någonstans.
2006 vann Alliansen valet delvis på att kritisera Göran Perssons plusjobb som något icke människovärdigt.
Skillnaden mellan plusjobben och regeringens egen variant är att de förra gav betydligt bättre betalt och var färre.
En regering som haft så hög svansföring i fråga om långtidsarbetslöshet har mycket att leva upp till. Den moderna ekonomin sorterar ut stora grupper av människor från arbetsmarknaden i alla västländer. Det är ingen lätt uppgift att komma tillrätta med utslagningen. Men att lägga all skuld och allt ansvar på de drabbade är inhumant. På så sätt göder man farliga ressentiment.
Jobb- och utvecklingsgarantin måste ses över. Om något som kallas så inte ger arbete är det inte de arbetslösa som ska bestraffas. Ska man nu ha en slutstation med påtvingat arbete måste de som hamnar där åtminstone få skäligt betalt. 
Kristdemokraterna ska ha en eloge för att de nu kräver det.


Av Johannes Forssberg 
ledare@expressen.se

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards