Alla inlägg den 17 september 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 17 september 2010 12:05

PUBLICERAT


Höglandsnytt, (2010 09 10)



VISION VETLANDA.......

Tänk tanken när vi om trettio år har en stor snabbtågstation i Vetlanda. där snabbtågen Stockholm-/Kastrup drejar bi – och från Vetlanda också ett snabbspår till Göteborg via Axamo. Det skulle vara en lysande lösning för östra Sverige. Resandeunderlaget där är större än det från Jönköpingsregionen. Västra Sverige åker inte till Jönköping för att ta tåget till Göteborg.


Vi kan inför framtiden anta att det blir ett snabbspår till Göteborg som tågen kör kanske 250 km på eller mer. En sådan station kan naturligtvis inte ligga i centrum av staden och inte nere vid vattnet. Jönköpings järnvägar liksom Stockholms är en irriterande getingmidja.


Vad Jönköping nu skall göra är att lägga ned resurser på att analysera var och hur en ev. station för snabbtåg skall byggas. Det är många faktorer som skall vägas in förbindelserna mot Värnamo, Nässjö vidare mot Östergötland mm.


Det mest vettlösa vore att i nuläget flytta stationen och sedan komma underfund med att banverket bygger ännu en ny station när snabbspåret kommer.


Till bilden hör att snabbspåret borde dras så det anknyter till Axamo flygplats. Jag tror till skillnad från andra att flyget har en klar framtid. Flygindustrin blir de första att gå över till ett ekologiskt bränsle. Då har flyget bara en kritiker kvar, Miljöpartiet de gröna, som tycker det är farligt att flyga även om planen går på miljöbränslen.


Jag anser att inom en tjugoårsperiod är stationen vid Vätterns strand ett minne blott. Lokalstationen för Jönköping ligger kanske vid A6 medan snabbspåret ligger en bit utanför Jönköping. En möjlig lokalisering för snabbtågstationen kan vara Axamo flygplats då knyter man ihop flyget och tågen.


Som boende i Östra länsdelen så tycker jag man öka kapaciteten på stambanan med ett tredje spår och höja farten till 250 km timman. Nässjö järnvägsstation skall vara Köpenhamn/Kastrup norra. Vi skall checka in på flyget redan i Nässjö.


Det nya stora snabbspåret tycker jag skall byggas så billigt som möjligt: dra det från Linköping ner genom skogen mot Ydre förbi Vetlanda ner mot Malmö/Köpenhamn. Skall spåret ha någon som helst bärighet måste tågen gå via Kastrup/Köpenhamn.


Snälla politiker i Jönköping, ni slipper spåren vid Vätterstranden men det tar lite tid.


LARS-HÅKAN HALLDIN (C)

Seniorkandidat till Riksdagen

Eksjö

Av: Redaktionen

Av Lars-Håkan Halldin - 17 september 2010 12:02

PUBLICERAT

ATL, (LRF) 2010 09 17

Höglandsnytt (ob) 2010 09 12


Skapa rättvisa och konkurrenskraft för jordbruket

Jordbruket i Sverige behandlas inte rättvist man försämrar dess konkurrenskraft medvetet för att minska matkostnaderna och öka importen av skräpmat. Det är denna prispress som är grundorsaken till utsugningen av landsbygden. Socialdemokraterna driver denna linje men miljöpartiet håller med.


De stora internationella jordbruksöverenskommelserna i WTO skall vara normgivande för hur EU:s och Sveriges jordbrukspolitik skall utformas. Lagstiftning som diskriminerar svenskt jordbruk i förhållande till övrigt jordbruk i EU skall inte vara tillåten.


EU har antagit en resolution om gemensam djurskyddslag en s.k minimistandard. Svenskt djurskydd skall anpassas till denna nya lagstiftning så långt det är möjligt.


Mat som säljs i Sverige skall vara ursprungsmärkt och spårbar. Leverantörer som inte uppfyller detta krav skall nekas verka på den svenska marknaden. En speciell regel skall införas, att mat som har GMO-produkter i sig eller att kött och mjölk har haft foder som är GMO- modifierat, skall detta anges på förpackningens ursprung.


Jag vill vidare skapa ett generellt märkesskydd för begreppet närodlat/närproducerat. Skall den devisen ha hög trovärdighet så får det inte kallas närodlat om det säljs längre bort än 100 km. Vill man marknadsföra sig längre bort är det ursprungsmärkningen som gäller.


En god förebild hur ursprungsmärkning fungerar är Emå-mejeriets ursprungsmärkning av sina varor. Det är viktigt att framhålla att varor som inte är ursprungsmärkta får säljas men det skall klart framgå på förpackningen att denna vara saknar ursprungsmärkning.


För att klara målet att få all åkermark i produktion bör vi använda lite mer åkermark till biomassa, biodiesel och etanol. Framtidens infrastruktur som bebyggelse, järnvägar mm skall i görligaste mån inte byggas på åkermark.


Kor och nötdjur har idisslat och gödslat i alla tider, det skall inte beskattas (fis- och rapskatt)


Gödseln skall tas till vara som gödning och råvara till biogas


Skog och grödor är de viktigaste koldioxidsänkorna och ett arealstöd bör utgå för detta.


Det innebär att skolor, bensinmackar och annan kommersiell och offentlig service skall utvecklas och finnas kvar. Elledningar, telefonledningar, täckning för mobiltelefoner, bredband, och vägar skall hållas i samma skick som i tätorter. Om så behövs, måste man via kommunernas energibolag garantera detta. Klarar inte bolagen täckning, då övergår rätten till energibolaget som tvångsförvaltar deras brister och låter drakarna betala.


Nya pålagor på jordbruket skall villkoras till att de ger samma lagliga villkor som gäller övriga lantbrukare i EU. Kväveskatten skall inte återinföras.


LARS-HÅKAN HALLDIN (C)                 

Seniorkandidat till Riksdagen

Av Lars-Håkan Halldin - 17 september 2010 11:57


PUBLICERAT


Höglandsnytt (OB) (201 09 16)

Expressen 2010 09 17



Skolan är ingen handelsvara

Adelövs friskola är ett lysande exempel där föräldrarnas engagemang skapat denna skola och man bedriver högklassig undervisning med ett litet antal elever. Detta till skolpolitikernas förtret.


Nu har nya fenomen börjat dyka upp på skolvärldens himmel som upprör mig. Jag kommer som riksdagsman sätta in åtgärder för att komma åt problemen med finansiell spekulation med våra barns arbetsplats skolan.


Det första är att kommuner ger bort skolor och lokaler för en sportstyver eller gratis till skolkoncerner.  Skall lokaler mm tas över skall ett marknadsvärde som speglar investeringen som sådan betalas. Jag är dessutom tveksam att sälja kärnan i infrastrukturen våra skolor.


Att friskolor går med vinst är en förutsättning för att kunna bedriva verksamheten. Men skolkooperativet i t.ex Adelöv skulle inte tänka tanken att stoppa delar av skolpengen i egen ficka som vinst. Pengarna skall gå till barnen och deras skola. Jag menar att man måste lagreglera så att en obligatorisk investeringsfond upprättas samt en kapitaltäckningsfond som reglerar framtid förluster. Fonderna skall vara en del av eget kapital och avsättningen obligatorisk. Värdet av fonderna skall aldrig vara lägre än något års drift av skolan. De pengar som kan gå tillbaka till aktieägarna är skälig ränta på insatt kapital i skolan. Det vill säga fn 3 – 5 % på aktiekapitalet.


Det som nu börjar dyka upp att skolor köps upp av skolkoncerner, som sedan säljs vidare till riskkapitalbolag, som tjänar pengar på våra skattepengar, som de facto skolpengen är, ska inte i framtiden vara  tillåtit. Kommunen skall ha kommunalt veto vid en eventuell försäljning och förköpsrätt av verksamheten om man anser det sker rena finansiella transaktioner med skolans verksamhet.


Skolan må ha problem av olika slag men en handelsvara är den icke där aktieägare berikar sig på barnens arbete och skattebetalarnas skolpeng.


Jag säger som i min syn på finansindustrin, det krävs kraftiga elstängsel runt hagen, innan man släpper ut kalvarna på grönbete, särskilt om de är av rasen finanskalvar.


LARS-HÅKAN HALLDIN (C)

Seniorkandidat till riksdagen

Brännelund, Eksjö

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards