Alla inlägg den 9 augusti 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 9 augusti 2008 16:01




KRÄFTSKIVA I AUGUSTIKVÄLLEN

Lördagen den 9 augusti gissa varför

Kräft- och surströmmingsskivan är en av de mer mytomspunna tillställningar i vårt land och som skapar myterna om Sverige


Myt med lite sanning

Det påstås att ett av våra större svenska företag skulle ha gäster inför att man skulle sluta kontrakt. Personalen på PR-avdelningen la sina pannor i djupa veck och skulle verkligen visa företaget och Sweden:s bästa sida.

Man tog mot gästerna på Copenhagens Airport Nordens nav ut i världen. Åkte sedan till Skåne och anrika Grand Hotell i Lund. Där bjöds på SOS plus lite nödvändig mat. Dagen efter bjöds på Hyttsill på anrika Orrefors Glasbruk. Dagen efter besåg man huvudkontoret och på kvällen bjöds på kräftskiva ute i Stockholms Skärgård. Besöket avslutades med surströmming i Norrland. Bara flygturen över oändliga skogar gjorde att man misstänkte att man var på väg till Sovjetunionen.


Efteråt var det inbjudna bolaget tveksamt till om man verkligen skulle ha kontakter med ett land som åt rå fisk och asätande kräftdjur. Surströmmingen var liksom bekräftelsen på att det exotiska landet i norr inte heller var så noga med sin hygien… Dessutom hade landet där solen aldrig behagade att gå ned väckt deras misstänksamhet. Kunde detta folk verkligen tillverka högteknologiska produkter.


Ja så kan det gå om man möter vårt lands mystikomspunnena gastronomi.,


Lite historiska tankar

Om Jag läst rätt i statarromaner och en del historiska novelletter har kräftskivan anknytning till att man firade skördens avslutning bland herrgårdarnas statare. Det var då man åt fattigmaten som naturen och gården bjöd på. Det var lax, Kräftor och ostkaka.


Det var överflöd och skräp som de hårt arbetande staterna fick hålla till goda med. Vattendragen var ju rikta på dessa skräpfiskar.

Om detta är helt sant garanterar jag inte.


Min kräftskiva fattigmans mat

Min kräftskiva bygger på iden ät dig mätt njut sedan kräftor som kräver vissa drycker…

Jag förslår


1. Starter.

Roulader på Schwarzwaldskinka och drink på svalt mousserande vin.

2. Gubbröra på kavring

3. Lax med ris

4. Blandade kräftor

5. Ostkaka

6. Kaffe med avec

Kräftpremiären den 8 augusti är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest denna dag är inte fel det är en plikt.

Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör en trevlig kräftskiva


Vett och etikett som jag alltid framhåller!

Och några moralkakor

När gästerna kommer har du i förväg preparerat en gammal kakburk med rosa omslagspapper. När du hälsar välkommen får de lägga sin mobiltelefon i burken. Du har i förväg köpt lite sigillack och som du försluter burken med. Låt mor i huset sätta sitt vapen i sigillet fingeravtryck eller skriva sitt namn.


Käre läsare finns det något mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i den andra handen pladdrar med någon annan. ”Oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu drinken” Sådana gäster skall gå hem. När festen är över bryter du sigillet. Dessutom är just att bryta sigillet en markering nu är festen slut. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl.


En genomtänkt placeringslista på en kräftskiva är ett obligatorium där gästerna till sätt och kynne underhåller och balanserar varandra. Kräftskiva är inte liktydigt med snaps som aldrig tar slut.


Kräftskivan är inte den dag då man löser problem i familjen eller säger ett sanningens ord till svärmor. Inte heller tittar på eller ned i dekoltaget på grannens fru. Chefen skall inte sättas på plats denna dag.

Kräftskivan är inte den dag då snapsen flödar fritt. Man dansar heller inte små grodorna i olämpligt tillstånd.


Klädsel: Folkdräkt om man orkar eller annars snygga sommarkläder med lite höst känsla kvällen kan bli kall. Dock inte kortbyxor det är som att spela dragspel för Sten Broman.


Detta med fåniga hattar är korkat och pinsamt det liksom legitimerar att dricka för mycket av det goda. Arrangera serveringsrummet med lyktor och bordet vackert dukat med tända ljus. Kandelaber gör sig i augustinatten.


Snapsvisor hör till kräftskivan. Gör ett sött allsångshäfte på de visor som alla kan sjunga. Välj visor som alla kan melodin och takten till. Sjung upp dig och var försångare! Var noga när och hur man framför dessa visor de är inte en ursäkt för en sup till!


Kräftsupé


Ca kl 20.00 med ankomst kl 19.00 Fram till 20.00 pågår socialisering och mingel. Vill man bjuda på en extra stater bjud på roulader av Schwarztwaldskinkamed hackad gurka. Och ett gott torrt mousserande vin. Dock inte mitt hatobjekt champagne.


Starter


Recept 4 pers


6 skivor Schwartzwaldskinka

1 msk Bostongurka eller hackad rå gurka till varje rollad.


Gör vackra roulader av skinkan med gurkan inuti rouladen. Beräkna 2 roulader per person. Serveras på en liten assiett. Till detta dricker man ett torrt mousserande vin hjärna något Spanskt eldigt. Om det finns en viss sötma i vinet är det ett plus.


Gubbröra på Kavrings


Recept 4 personer


4 skivor mörk kavring

6 hårkokta ägg

2 råa äggulor

2 rejäla msk hackad gräslök

2 hackad rödlök

3 msk hackad dill

6 st. hackade ansjovisfiléer

Lite vitpeppar

1 msk Cream Fraiche

Ev. 1 msk majonnäs


Blanda ingredienserna tills du fått en jämn och fin gubbröra. Lägg upp gubbröran på en skiva kavring. Vill man göra det extra festligt kan man anbringa en rå äggula på rörans topp som ett solöga. Ej nödvändigt


Till detta dricker man en kall pilsner och en Isad sexa Skåne.


Lax i Teriyakisås


Recept 4 personer


1 liten flaska 2,5 dl Teriyakisås

2,5 dl vitt vin

4 laxbitar

Knippe med spenatblad

4 port kokt ris


Blanda Teriyakisås och vitt vin koka upp det hastigt tills alkholen är borta. Sjud laxbitarna i såsen till de enligt din mening är genom sjudna. Högst tio minuter. Woka spenaten i såsen


Servera laxen med spenat och kokt ris. Använd japansk soya att krydda riset med efter behag hos var och en av gästerna.

Till detta dricker vi en god Riesling


Blandade kräftor


Recept 4 personer


½ kg svenska kräftor

½ svenska signalkräftor

½ Amerikanska sydstatskräftor

½ kg kinesiska jumbokräftor

1 kg Västerbottensost från Byske

Hårt bröd och gott riktigt smör.

3 liter kräftspad

Dillkronor


Börja med att dagen före tina de kräftor du behöver. Skölj bort alt det spad de varit inlagda i. Låt dem dra sig någon timma i vatten. Det som djupfrysta kräftor är kokade i är en besk vidrig soppa som förstör vilken kräftkännares gom som helst. Smörjan är i det närmaste giftig.


Eget kräftspad


3 l vatten

1 dl salt

3 – 5 sockerbitar

Dillkronor

2 dl porter noga med detta.


Koka upp lagen så den får karaktär. Låt sedan lagen svalna och lägg därefter dina kräftor i denna lag. Ett knep lägg vare sort kräftor i en plastpåse med en liten dillkrona häll på lag och sug bort överflödig luft. Låt anrättningen ligga i kylskåp en hel natt och dag.


Vill du experimentera ta undan en halv liter lag och tillsätt Sambal Oelek tills lagen bits riktigt i munnen och låt de Amerikanska kräftorna ligga i detta. Överkurs.


Till detta dricker man en god men svag och kall starköl. Under resans gång föräras gästerna med snaps av Beska droppar, Leutens, Linjeakvaid och Herrgårds.


Kräftorna serveras på fat sortvis och med dillkronor.


Eftersom kräftskivan är en rituell och kulinarisk upplevelse så skall snapsarna vara små och kalla och isade ca 3 cl.


OSTKAKA


Recept 4 personer


1 kg ostkaka från Wrigstad mejeri

1 burk fin hjortronsylt

¾ liter vispgrädde


Ostkaka gör sig självt. Värm den först i elektronugn så den doftar himmelskt men på medelhög värme några minuter. Om du riktigt vill förhöja stämningen värm hjortronsylten också.


Vad dricker man till detta inget? Man låter den goda smaken tysta mun. Om man vill göra ostkakan rättvisa med dryck så köp en god Ungersk Tokayér.


Kaffe med Avec


Recept


Brygg svart kaffe från Gevalia var noga med detta inget annat kaffe duger. Du måste vara noga med att din bryggare brygger hett kaffe annars köp en ny.


Varje gäst får en sexa varm konjak där du förvärmt till du upp till i Konjakskupan känner stark kittlande sötaktig konjaks boké. Dessutom föräras varje gäst en smal cigarill. När natten lägger sig till ro och cigarröken söker sig upp mot himlen då är nirvana… nära.


Notera

Ingen får eller ens överväga att ta i en bilratt efter en kväll som denna. Det är viktigt att du gör upp med något transportföretag som ser till att gästerna kommer hem. Eller har du utrymma låt dem sova över.

Ha en gudomlig kräftskiva!


VAD HÄNDE I HISTORIEN DEN 9 AUGUSTI

Två viktiga händelser jag föddes denna dag och Richard Nixon avgick denna dag

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards