Alla inlägg den 7 augusti 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 7 augusti 2008 15:31



Regeringens ekonomiska politik lever farligt var heading = 'Regeringens%20ekonomiska%20politik%20lever%20farligt';

2008-08-06 23:59
var summary = '';

KRÖNIKAN. Riksbanken står inför ett mardrömsscenario. Om inte löneavtal skall lösas ut med omförhandlingar och inflationen skena iväg krävs att riksbanken stramar upp marknaden.


Krisfenomen. Skall inflationsmålet 2 procent nås krävs det kraftiga prisfall på fastigheter och minskad privat konsumtion framför allt inom detaljhandel och sällanköpshandel. Men en höjd ränta slår därmed också hårt mot mot sysselsättningen och tillväxten i svensk industri och konsumtionssektorn.
Sveriges ekonomi lever farligt eftersom vi inte själva kan styra utvecklingen. De ökande energipriserna och stigande priserna på jordbrukets råvaror späder på inflationen på ett sätt som vi inte själva kan kontrollera.
Den internationella bankrisen kryper allt närmare Sverige. Krisen i de amerikanska bostadsinstituten är allvarlig och mycket talar för att den senare också drabbar Europa och Sverige.
De som köpt värdepapper i de båda största bottenlåneinstituten i USA kan inte klandras för det var väl ingen som kunde förutse att även de skulle dras in i krisen.
De riskpapper som ligger i potten motsvarar kanske 30 biljoner kronor men skulle instituten kollapsa då rör det sig om närmare 180 biljoner. Det är ofattbart mycket pengar.
Krisen märks just nu genom att bostadsobligationer från den amerikanska marknaden är osäljbara. Effekten blir att även obligationer från de svenska bostadsföretagen säljer dåligt. Bankernas upplåning hos varandra viai riksbanksclearingen går trögt eller fungerar inte alls.
Den svenska finansmarknaden kommer att påverkas i tredje vågen av denna kris när ett stort anta Europiska banker fått ta ned skylten. Framförallt riskerar det att ske när priserna på bostäder börjar sjunka. Ingen vågar säga det men priset på bostäder kan sjunka med 30 procent. Då sitter bankerna inte med fullgoda säkerheter och kreditkrisen har nått även Sverige. Fastighetspriserna har hållits uppe med konstgjord andning genom att bankerna varit för generösa i sin utlåning.
Ovanpå detta kommer sysselsättningen att vika. Den senaste SCB undersökningen ger en hint om att arbetslösheten kommer att accelerera under hösten. Till bilden hör dessutom att närmare 500.000 människor inte har något skydd vid arbetslöshet. Trycket på kommunernas socialbyråer kommer att hårdna under hösten, något Kommunförbundet varnade för senast i går.
Vad som krävs nu är en hård satsning på småföretagssektorn. Det är där förutsättningarna finns att ta oss ur den allvarliga kris vi befinner oss i. Sänkta arbetsgivaravgifter, förändringar av anställningsskyddet och väsentligt minskad byråkrati krävs. Problemet är att plocka fram pur statskassan eftersom jobbavdraget har slukat allt.
Arbetsmarknadspolitiken måste förändras i grundenmed återinförande av en arbetsmarknadsutbildning i samarbete med högskolorna. Arbetsförmedlingarna behöver konkurrensutsättas så att kunden kan välja den förmedling som är bäst på att förmedla jobb. De som varit arbetslösa länge bör få arbetslöshetsersättningen som ett lönebidrag, vilket gör att man kan köpa ett nytt jobb med denna ersättning. Ersättningen kan trappas ned med 20 % årligen under fem år
Regeringen måste våga ompröva jobbavdraget nu eftersom det inte behövs några stimulanser att ta jobb. Istället måste pengarna användas till att stimulera nya jobb i småföretagssektorn generellt.
Om politiken att begränsa utanförskapet skall ha någon trovärdighet då handlar det om att ge de 500. 000 som står oförsäkrade trygghet. Återställ därför arbetslöshetsförsäkringen till 80 % och gör avgiften avdragsgill. Det måste vara ordning och reda i systemen. Resultatet av den politik som nu förs blir ju att löntagare som inte har jobb säljer sig till arbetsmarknaden via lönedumning och att svartjobben ökar. Klandra inte dem som måste betala räntor och amorteringar och mat på bordet. Det är regeringen som tvingat dem till detta förfarande.
Ekonomisk politik och arbetsmarknadspolitik är inte luftiga ekonomiska teorier, det är hantverk. Skapa jobb och minska tron till de ekonomiska teorierna och generella effekterna.
Lars Håkan Halldin
Samhällsdebattör, centerpolitiker och tidigare verksam inom Sparbanksrörelsen centralt

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards