Alla inlägg den 18 juli 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 18 juli 2008 09:43

SVERIGE BEHÖVER EN NY FÖRSVARSDOKTRIN


Vi måste ställa oss frågan kan konflikter uppstå som ändrar på utvecklingen i vårt närområde. Frågan som ska ställas: är NATO och Europa villiga att riskera ett världskrig för att skydda Baltikum och Sverige! Har NATO resurser att i tid rädda Baltikum i ett läge där världsbilden har drastiskt förändrats.


I Sverige måste vi låta göra genomgripande studier i det långa perspektivet av vad vår försvarsdoktrin innebär Alliansfrihet i fred och neutralitet i krig. Dessa frågor skall en förstärkt försvarsberedning titta på och belysa.


Säkerhetspolitiken måste studera två frågeställningar


1. Hur stor uthållighet har vi med ett invasionsförsvar innan vi förväntar oss hjälp från NATO


2. Hur stor uthållighet har vi med det försvar vi har idag innan vi förväntar oss NATO-hjälp.


Jag menar att den försvarsstruktur vi har idag inte är sådan att vi hinner växla upp till ett läge där vi måste med vapenmakt visa om vår doktrin har bärighet. Jag tror att risken för en väpnad konflikt i vårt närområde inte är trolig inom överskådlig framtid. Men jag vill att vi noggrannare än nu studerar vad en självgående konflikt i vårt närområde innebär där politiska värderingar och strategiska överväganden i grunden ändras.


I vårt område finns kanske ett av världens mest strategiska områden nämligen Östersjöutloppen. Strategiskt lika viktiga som Hormuzsundet, Suezkanalen eller Svartahavsutloppen. Öresund är en av världens mest trafikerade sjöfartsleder.


När Ryssland nu aviserar att man skall rusta sitt försvar med närmare 2 biljoner kronor kan man tycka att det är från ett försvar i förfall till normalt underhåll av material mm. Bakom den aviserade rustningen ligger naturligtvis långtgående säkerhetspolitiska överväganden.


I den vidgade bilden ingår även att vi som politiker skapat en försvarsstruktur som ger det svenska försvaret sådan ekonomi att man kan ge de operativa enheterna sådana resurser att försvar inte är meningslöst. Svenska soldater blir kanonmat!


I denna långsiktiga krisbild påverkas Sverige. Nämligen att göra troligt att stabiliteten i det Skandinaviska området upprätthålls och att alla parter är villiga att även med militära medel upprätthålla denna balans. Enkelt utryckt att Östersjön förblir ett fritt hav och att nordkalotten inte är ett genommarschområde. Även om Sverige var medlemmar i NATO måste vi kunna markera vår vilja att friheten upprätthålls vid en konflikt.


Jag anser vidare att vi skall studera ett NATO-medlemskap vilka politiska och ekonomiska konsekvenser det har och vilka försvarsorganisatoriska konsekvenser det får. Vi måste redovisa ärligt för svenska folket vad det kostar och politiska konsekvenser av detta.


Svenska folket måste få en klar bild av vad vår nuvarande försvarsdoktrin innebär i ett svårt alternativ. Jag tror att i inväntan på dessa analyser är det viktigt att den struktur försvaret har bibehålls och att vi under de kommande åren tillskjuter de medel som krävs för att omvärlden skall uppfatta vår doktrin som trovärdig.


Alliansfrihet i fred och neutralitet i krig har krävt uppoffringar tidigare i historien. Det är den linje jag tror håller bäst i ett perspektiv som sträcker sig långt över tiden.


1. Vi måste också säga att med ett invasionsförsvar är vår uthållighet i ett skarpt läge högst tio dagar innan vi förväntar oss hjälp från NATO


2. Med det försvar som vi har idag innebär det att vi förväntar oss NATO-hjälp redan när krisen i vårt närområde byggs upp.


Försvarspolitik innebär att vi till de kommande generationerna, när min politiska gärning är över, kan överlämna ett Sverige i frihet som inte behöver förödmjuka sig inför omvärlden.


Min slutsats är att vi politiker förklarar att en ytterligare halvering av försvaret inte är önskvärt. Vi bibehåller strukturen inga förbandsnedläggningar och initialt tillskjuter 1, 5 miljarder kronor. FRA-lagen var en miss den skrotas. Dessutom bör vi göra Bo Pellnäs till opolitisk försvarsminister efter den Moderata försvarsröran.


Lars-Håkan Halldin

Centerpartist av gott märke


Av Lars-Håkan Halldin - 18 juli 2008 09:16




BUDSKAP TILL KLOKA CENTERPARTISTER

FRA EN DEL AV VÅR FÖRSVARSDOKTRIN

Problemen med FRA-lagen handlar till syvende och sist om att Sverige för närvarande inte har någon försvarsdoktrin. När partiledare och viktiga opinionsbildare säger att FRA-lagen är fel då måste regeringen lyssna och framförallt byta ändra i sin doktrin hur försvaret skall utformas. Förslaget att det krävs brottsmisstanke innan man läser e-post eller avlyssnar en enskild person i vårt land är rimligt.


Vi håller på att förstöra FRA den organisation som byggts upp under snart sjuttio år. Alla vet att FRA:s huvuduppgift är att vara en del i vår säkerhetspolitik. Samla in information som stärker rikets säkerhet.


Nu står FRA med byxorna nere, skamfilas och föraktas för den skall göra något som redan görs men i mer genomtänkta och demokratiskt förankrade former. Nämligen lyssnar på subversiv utrikes och inrikes verksamhet som är riktad mot vårt lands säkerhet. Det finns fyra organisationer som är vida överlägsna FRA-lagen nämligen polisen, SÄPO och den militära underrättelseverksamheten och FRA som det är nu. Dessa enheter klarar FRA-lagen mål med råge utan att läsa privatpersoners e-post vilket jag tycker är en skam. Man skall nämligen fokusera på det som är farligt för Sverige.


Försvarsminister Sten Tolgfors blandar samman FRA:s nuvarande uppgifter med det som den nya lagen skall ge möjlighet till. FRA bedriver i dag signalspaning på presumtiva fiender. Till den uppgiften behövs inga nya lagar. Den nya s.k FRA-lagen täcker heller inte in FRA:s uppgift att signalspana på främmande makt. FRA:s spionverksamhet är en viktig del i utformandet av försvaret och säkerhetspolitiken.


Den nya FRA-lagen är ett instrument att kontrollera E-posttrafik som går över våra gränser vilket innebär att storebror smygläser din privata E-post.

Redan nu har det ju läckt ut listor på de som man spanat på av säkerhetsskäl där man velat ta reda på om vederbörande är inblandad i subversiv verksamhet. Det dröjer inte länga innan ”ÖVERSKOTTS” information från FRA kommer att läcka till våra skvallertidningar. Vi får läsa vad kändisen den och den skrivit till sin älskarinna.


Tyvärr är ju Sten Tolgfors vilja förstå att Sverige behöver ett försvar begränsade. Han och Fredrik Reinfeldt är ju hjärnorna bakom den nya försvarsdoktrinen "Patron ur".  FRA i deras tappning skall pyssla med att kontrollera om folk har utrikes älskarinnor. Det är inte säkerhetspolitik det är dumhet.


Skrota FRA-lagen det ligger i linje med Centerns decentralistiska uppfattning. Att ge partistyrelsen, riksdagsgruppen, och statsrådskretsen en knäpp på näsan känns inte helt fel. Pisk på ryggen stärker skinnet när man varit politiskt olydig.


Lars-Håkan Halldin

Centerpartist av gott märke

maktentillfolket.bloggagratis.se


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards