Alla inlägg den 12 juli 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 12 juli 2008 14:50

Carl B Hamilton (FP) Professorn som sköt sig i foten



FOKPARTIETSBIOENERGIRAPPORT ÄR INTE VERKLIGHETSFÖRANKRAD

Grundorsaken till svälten är att vi under 25 år minskat jordbruksproduktionen där den goda ambitionen varit att minska subventioner och överskott. Mark har tagits ur produktion. Dessutom vill EU genom handelskommissionären Madelsson minska jordbrukskapaciteten i EU med ytterligaren miljon ha. Tyvärr är det ju så att Folkpartiet ivrigt hejat på denna utveckling och är delaktig i orsaken till svält. Att nu skylla på bilbränslen från jordbruket är försöka smita från det politiska ansvar som är följden av den jordbrukspolitik man fört inom EU och WTO


Om man producerar 1 kbm etanol ger den energi enligt följande tabell

2 300 kg vetekärna

0,8 ton etanol/1 kbm ger 6 700 kwh

0.7 ton Foder som bildas ger 2 300 kwh

800 kg halm ger ca 3 800 kwh

Totalt finns energi i råvaran till 1kbm etanol ca 13 000 kwh vilket fördelar sig på (etanol, halm och foder.) vilket skall jämföras med endast 9 700 kwh i1 kubikmeter bensin.

Fördelen med denna process är att man använder recirkulerande koldioxid. Genom att säden växer snabbt och skördas en gång om året sker återvinningen av koldioxid snabbare än när man använder biomassa ur skog mm.

Den andra generationens etanolproduktion har en liknande helhetslösning där man utvinner bilbränsle, el och fjärrvärme ur halm, Salix, skogsbiprodukter mm samt biogas ur gödseln. Denna process är vida överlägsen sockerrörsproduktion som idag sker med primitiva metoder där man bränner av sockerfälten och förlora stora energimängder.

Genom att vetet produceras i en femårig växtföljd tillgodoses den biologiska mångfalden på ett bättre sätt än vid sockerrörsproduktion som är en typisk monokultur. Dessutom är energiförlusterna lägre i processen att göra kött via etanoldranken än direkt ur spannmålskärna. Stärkelsen utvinnes i denna process tillfullo medan den går förlorad till stora delar om den omsätts som humanfoder.

Fodret som bildas är drank som är ett koncentrerat foder. Vid en export av kärnan vete till U-land skulle troligen energiförlusten blivit större än genom jäsning till etanol och foder där fodret omvandlas till kött i både gris och nöt. Genom att dranken från spannmålsetanolprocessen ersätter stora volymer importerat sojaprotein minskat exploateringstrycket på de brasilianska regnskogarna.

Folkpartigruppens resonemang om etanolens dåliga verkningsgrad vilar inte på vetenskaplig grund. Det är ett löst antagande som har mer politisk bäring än verklighet.

Styrkan i etanol som bränsle är att hela processen med halm och kärna ger ett större utbyte av energi. Undernäring handlar främst om proteinbrist . Med spannmålsetanol kan vi utfodra våra djur med etanoldrank och minska importen av protein från u-länderna. Därför är det fel att hävda att etanolen bidrar till svält.

Koldioxiden i processen ärmiljö neutral vilket innebär att den Co2 som bildas återvinns i fotosyntesen.

Enligt min bedömning är spannmål, sockerbetor och biogas från rötningen en mycket viktig komponent till Sveriges energiförsörjning och som bränsle i bilar. I Sverige kan vi i dagsläget utnyttja i varje fall närmare 1 milj. ha för detta ändamål.

Andra tekniska processer metanol gas från biomassa mm ligger i sin linda och kan inte hitta finansiärer. För att utveckla dessa goda men osäkra processer krävs subventioner och stöd av olika slag.

Etanolen kan bära sina egna kostnader. Men skattelättnaden som finns bör kvarstå därför att det påskyndar en helt nödvändig utfasning av den allt dyrare och klimatförstörande fossila energin Av samma skäl bör miljöbilspremien på bilar kvarstå. Att kunna välja ett bränsle som är ekonomiskt är en klassfråga inte minst för oss i glesbygd. Vi behöver mer etanol och biogas inte mindre. För oss är det inget alternativ att låta bilen stå. Vid 20: - litern för bensin och ca 12: - kr för etanol är etanolen mycket konkurrenskraftig trots högre spannmålspriser.

Folkpartiets bioenergirapport är att skjuta sig själv i foten. När jag kriarättat rapporten inser jag att arbetsgruppens ledamöter inte läst på till tentamina. Återigen icke godkänt.

Lars- Håkan Halldin

Obroende jordbruksanalytiker

undereken@hotmail.com

Oljepriet är fn 148 dollar fatet läs om priset i realtid 

http://oljepris.se/brent

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards