Direktlänk till inlägg 18 juli 2008

GÖR BO PELLNÄS TILL FÖRSVARSMINISTER

Av Lars-Håkan Halldin - 18 juli 2008 09:43

SVERIGE BEHÖVER EN NY FÖRSVARSDOKTRIN


Vi måste ställa oss frågan kan konflikter uppstå som ändrar på utvecklingen i vårt närområde. Frågan som ska ställas: är NATO och Europa villiga att riskera ett världskrig för att skydda Baltikum och Sverige! Har NATO resurser att i tid rädda Baltikum i ett läge där världsbilden har drastiskt förändrats.


I Sverige måste vi låta göra genomgripande studier i det långa perspektivet av vad vår försvarsdoktrin innebär Alliansfrihet i fred och neutralitet i krig. Dessa frågor skall en förstärkt försvarsberedning titta på och belysa.


Säkerhetspolitiken måste studera två frågeställningar


1. Hur stor uthållighet har vi med ett invasionsförsvar innan vi förväntar oss hjälp från NATO


2. Hur stor uthållighet har vi med det försvar vi har idag innan vi förväntar oss NATO-hjälp.


Jag menar att den försvarsstruktur vi har idag inte är sådan att vi hinner växla upp till ett läge där vi måste med vapenmakt visa om vår doktrin har bärighet. Jag tror att risken för en väpnad konflikt i vårt närområde inte är trolig inom överskådlig framtid. Men jag vill att vi noggrannare än nu studerar vad en självgående konflikt i vårt närområde innebär där politiska värderingar och strategiska överväganden i grunden ändras.


I vårt område finns kanske ett av världens mest strategiska områden nämligen Östersjöutloppen. Strategiskt lika viktiga som Hormuzsundet, Suezkanalen eller Svartahavsutloppen. Öresund är en av världens mest trafikerade sjöfartsleder.


När Ryssland nu aviserar att man skall rusta sitt försvar med närmare 2 biljoner kronor kan man tycka att det är från ett försvar i förfall till normalt underhåll av material mm. Bakom den aviserade rustningen ligger naturligtvis långtgående säkerhetspolitiska överväganden.


I den vidgade bilden ingår även att vi som politiker skapat en försvarsstruktur som ger det svenska försvaret sådan ekonomi att man kan ge de operativa enheterna sådana resurser att försvar inte är meningslöst. Svenska soldater blir kanonmat!


I denna långsiktiga krisbild påverkas Sverige. Nämligen att göra troligt att stabiliteten i det Skandinaviska området upprätthålls och att alla parter är villiga att även med militära medel upprätthålla denna balans. Enkelt utryckt att Östersjön förblir ett fritt hav och att nordkalotten inte är ett genommarschområde. Även om Sverige var medlemmar i NATO måste vi kunna markera vår vilja att friheten upprätthålls vid en konflikt.


Jag anser vidare att vi skall studera ett NATO-medlemskap vilka politiska och ekonomiska konsekvenser det har och vilka försvarsorganisatoriska konsekvenser det får. Vi måste redovisa ärligt för svenska folket vad det kostar och politiska konsekvenser av detta.


Svenska folket måste få en klar bild av vad vår nuvarande försvarsdoktrin innebär i ett svårt alternativ. Jag tror att i inväntan på dessa analyser är det viktigt att den struktur försvaret har bibehålls och att vi under de kommande åren tillskjuter de medel som krävs för att omvärlden skall uppfatta vår doktrin som trovärdig.


Alliansfrihet i fred och neutralitet i krig har krävt uppoffringar tidigare i historien. Det är den linje jag tror håller bäst i ett perspektiv som sträcker sig långt över tiden.


1. Vi måste också säga att med ett invasionsförsvar är vår uthållighet i ett skarpt läge högst tio dagar innan vi förväntar oss hjälp från NATO


2. Med det försvar som vi har idag innebär det att vi förväntar oss NATO-hjälp redan när krisen i vårt närområde byggs upp.


Försvarspolitik innebär att vi till de kommande generationerna, när min politiska gärning är över, kan överlämna ett Sverige i frihet som inte behöver förödmjuka sig inför omvärlden.


Min slutsats är att vi politiker förklarar att en ytterligare halvering av försvaret inte är önskvärt. Vi bibehåller strukturen inga förbandsnedläggningar och initialt tillskjuter 1, 5 miljarder kronor. FRA-lagen var en miss den skrotas. Dessutom bör vi göra Bo Pellnäs till opolitisk försvarsminister efter den Moderata försvarsröran.


Lars-Håkan Halldin

Centerpartist av gott märke


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards