Senaste inläggen

Av Lars-Håkan Halldin - 28 oktober 2010 00:03

MIN KOMMENTAR


Länspolismästaren i Jönköping har fått sparken. Jag har länge krävt detta då karlen inte är kompetent för sin uppgift. Nu skall han ingå i en grupp som skall inspektera polisen. Det är att sätta bocken till trädgårdsmästare. Nu blir det troligen fritt fram för all handa skit inom polisen. Den förre länspolismästaren fick också sparken jobbar nu på rikspolisstyrelsen. Det skall vara faen att vara Rikspolischef i detta land.


Värre är att radio TV och hela Hallspressen inte vågar syna skiten i fogarna. I kommunerna delar enskilda släktingar på den politska makten och politikers älskarinnor befodras till höga politiska uppdrag. När skall eländet ta slut.


Lars-Håkan


__________________________


Lindelöw lämnar polisledningen i länet


”Rikspolischefen och jag har sedan början av året resonerat om mina arbetsuppgifter sedan mitt sexåriga förordnande löper ut den sista september nästa år”, säger Gunnar Lindelöw i pressmeddelandet som gått ut.


Han fortsätter i detta:


”Nyligen satte vi en ny och tidigare tidpunkt, då jag går över till mitt nya arbetsfält och lämnar chefsstolen i Jönköpings län. Redan före sommarsemestern tackade jag med glädje ja till ett erbjudande från rikspolischefen.”


Han betonar att det är han själv som valt tidpunkten för det här offentliggörandet.


Det nya jobbet hänger samman med att regeringen har gett rikspolisstyrelsen i uppdrag att utveckla/utöka tillsynen och inspektionerna av landets polismyndigheter. I detta skall Gunnar Lindelöw vara en del.


Han säger vidare:


”Jag har tidigare lett ett antal inspektionsgrupper och det är ett område, som jag känner mycket starkt för.”


När Gunnar Lindelöw slutar i Jönköping den 31 december slutar han också en 30-årig tid inom polisen.


Det har under senare blåst kring länspolismästaren. Personalorganisationerna har haft stark kritik mot honom och också från allmänheten har kritiska röster höjts – centralisering har gett sämre polisarbete i perifera kommuner, menar man.


Av: Redaktionen

Av Lars-Håkan Halldin - 24 oktober 2010 15:06


SACO SR:s syn på A-kassan

Ytterligare ett argument mot ett förstatligande av a-kassorna är att staten redan i dag har höga kostnader för socialförsäkringarna, kostnader som vi alla skattebetalare bär via arbetsgivaravgifterna. Samtidigt finns det stora behov av kvalitetsförstärkningar inom utbildning, forskning, vård, rättsväsende och många andra offentligt finansierade verksamheter.

Ett obligatorium skulle med dagens socialförsäkringssystem innebära att det finns ett tak för hur hög ersättning man får när man blir arbetslös men inget tak för hur mycket man betalar in. Den smygbeskattning som avgiftsuttaget över taket innebär är ett hot mot systemets legitimitet, påpekade redan P-O Edin och Sven-Olof Lodin i en skatteutredning häromåret.

Det är över huvud taget dags för nytänkande. Hur mycket ska betalas över skattsedeln, vilken roll skulle parternas avtalsförsäkringar kunna spela? Det här är stora och sammansatta frågor, som nu måste få hög prioritet i den nya socialförsäkringsutredningen. I det arbetet är det viktigt att beakta följande krav, vilka alla gäller oavsett om arbetslöshetsförsäkringen är frivillig eller obligatorisk och oavsett om den sköts av fristående a-kassor eller av en statlig myndighet:

• Arbetslöshetsförsäkringen ska vara just en försäkring, med avgifter som svarar mot vad man får ut som försäkrad den dag olyckan är framme och man blir arbetslös. Man bör exempelvis slippa betala under perioder då man inte är berättigad till ersättning.

• Försäkringen ska vara utformad så att det är möjligt för alla, och attraktivt för de flesta, att vara med – oavsett om den är obligatorisk eller frivillig.

• Försäkringen ska klara av att samtidigt dels ge trygghet till den som blir av med jobbet och letar nytt, dels medverka till att de arbetslösa snabbt hittar och tar ett nytt jobb – alla arbetslöshetsförsäkringars allra svåraste balansgång.

• Samspelet mellan a-kassan och de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna måste fungera så att arbetslöshetsförsäkringen inte behövs som mer än en omställningsförsäkring under förhållandevis kort tid.

• Försäkringen ska ha kontaktytor till sjukförsäkringen utan att beblanda sig med den. Det gäller att undvika att folk hamnar mellan stolarna, men också att undvika att människor kan utnyttja båda.

• Försäkringen är och bör vara en omställningsförsäkring mellan två jobb, men den svåra frågan om skydd för dem som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden, till exempel studenter, och är allra svagast på arbetsmarknaden måste få en lösning.

• Administrationen ska vara snabb, rättssäker och effektiv, vilket måste avspeglas i ett bättre regelverk än i dag.

• Försäkringen ska vara ekonomiskt i balans, sett över en hel konjunkturperiod.

Det är hög tid att diskussionen om framtidens arbetslöshetsförsäkring börjar i de krav som framtidens arbetsmarknad ställer. Därefter kan diskussionen om vem som ska sköta den ta vid.

Anna Ekström
ordförande i Saco och Akademikernas erkända arbetslöshetskassa, AEA

Av Lars-Håkan Halldin - 24 oktober 2010 13:30


Vargen i Ekshärad

 


MIN KOMMENTAR

Nu har en varg nafsat ett barn i armen. Det är kanske första beviset att vargen i Sverige liksom rådjuret, älgen med flera djur söker sig till bebyggda områden för att finna mat. Till och med vildsvinen börjar avta i sin skygghet när de söker föda i bebyggda områden.


Orsaken är kanske enkel det finns inte tillräckligt stora fria vidder som vargen kan etablera revir på utan bebyggda områden ingår i hans revir. Därmed är de som bor i tätorten med hans ögon lovligt byte. Vilt kan vara hundar katter men också mindre barn. Detta kan vi inte utesluta.


Jag har samma syn på problemet som politikerna i Stockholm ser på sex vildsvin som etablerat sig i kommunen de är en sanitär olägenhet. Nästa fråga vi måste ställa oss skall vi låta vargen etablerar sig nära bebyggelse. Varken människor eller varg mår bra av detta.


Mitt gamla krav står kvar det är kommunerna som ska besluta om hur vargen får etablera sig inom kommunens gränser. Avskjutning av varg är en kommunal fråga som kommunen har skyldighet att informera länsstyrelsen om. Anser länsstyrelsen att kommunen gjort fel får man gå till kammarrätten begära inhibition av det kommunala beslutet och överpröva det.


Att Stockholmare på Norr Mälarstrand skriker sig hesa och kräver att vi på landsbygden skall gulla med skiten tycker jag man kan ge högtidligen blanka faen i.


Klarar inte Stockholms kommun sex vildsvin då klara vi på landsbygden inte heller strykarvargar.


Kom ihåg det är vi som tar hand om den koldioxid, kvävedioxid och andra luftföroreningar som ni i Staden släpper ut och omvandlar dem tillnyttigheter. Det är vi som äger åkermarken och skogarna det gör inte pippinetta damer på Norr Mälarstrand.


Vi på landsbygden  vill inte ta risken i varje fall bli vargföda. Det är inte vargens fel att han söker byten men vi kan aldrig i ett modernt samhälle riskera att vargar blir socialiserade så de söker byten bland levande människor och då barn.


En ytterligare inplantering av varg skall inte ske förrän frågetecknen kring vargen i Ekshärad rätats ut.



Lars-Håkan Halldin ©

Oberoende Centerpartist

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se


Ps

För ett antal år sedan hade man sett ett antal vargar I Stockholmsområdet då krävde noblessen att Riksdagens Försvarsutskott skulle sammanträde och gjorde så. Jag går inte så lång vi som bor på landsbygden kräver försvarsingripande för att bli kvitt vissa delar av vargproblemet.

Ds

VARG NAFSADE EFTER ETT BARN I VÄRMLAND!

Var vargen en varg är händelsen unik.
Leif Rörböl i Åstrandsnäs är hundra procent säker – det var en varg och inte en hund som nafsade efter hans barnbarn.
– Man ska aldrig säga aldrig, säger en bekymrad Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.
LÄS OCKSÅ:
Elvaårige Peter är fåordig om sina känslor kring vargangreppet. I stället ritar han en teckning över hur den orädda vargen nafsade honom i jackärmen.
Elvaårige Peter är fåordig om sina känslor kring vargangreppet. I stället ritar han en teckning över hur den orädda vargen nafsade honom i jackärmen.
Foto: Aron Eriksson
 [Förstora] 
Danska familjen Rörböl är säker på sin sak. Det var en varg som de mötte i skogen häromdagen och som till och med nafsade efter barnbarnet Peter.
Danska familjen Rörböl är säker på sin sak. Det var en varg som de mötte i skogen häromdagen och som till och med nafsade efter barnbarnet Peter. 
Foto: Aron Eriksson
 [Förstora] 

Händelsen inträffade på torsdagseftermiddagen, i skogen vid Åstrandssnäs utanför Stöllet där danska familjen Rörböl har sin semesterstuga.

Tillsammans med barnbarnen Christine, 8 år och Peter, 11 år gav sig Leif och hans hustru Vibecke ut på promenad.

– Vi gick på en stig mot älven då den plötsligt kom emot oss, berättar Leif.

En hund, var första tanken.

– Den började löpa runt oss, precis som en hund. Men sen såg jag att det var en varg, en ung varg.

Hur kunde du se det?

– Jag har själv hund hemma i Danmark och är säker. Det här var ingen hund. Den hade vargens trekantiga huvud, grå päls och långa ben och jag har sett en varg på bild många, många gånger.

Djuret upplevdes till att börja med som nyfiken och lekfull, då den på nära håll löpte runt, runt.

Men då familjen anade att det var en varg uppstod lätt panik. Barnbarnen sprang i varsin riktning för att söka skydd hos mormor.

– Då följde den efter Peter och nafsade honom i tröjan, säger Leif som snabbt fick tag på en längre pinne som han började vifta med.

– Gå hem, skrek jag.

Djuret lufsade då iväg ett tiotal meter och la sig för att studera människorna. Två eller tre gånger kom den upplevda vargen tillbaka mot familjen, men då Leif viftade med sin pinne vände den åter.

Till sist skyndade barnbarnen, mormor och morfar tillbaka till stugan. Rejält uppskrämda.

– Det var aldrig någon fara och jag upplevde det mer som att vargen var nyfiken och lekfull än hotfull. Men barnbarnen blev självklart lite rädda, säger Leif.

Och du är säker på att det var en varg?

– Hundra procent. Hade det varit en lekfull hund hade den skällt, men den här var helt tyst. Dessutom hörde grannen en varg yla härom natten, så de finns i trakten.

Länsstyrelsens rovdjursansvarige, Lars Furuholm, blir först tyst när han får händelsen berättad för sig.

– Jag har aldrig hört något liknande, att en varg skulle ha kommit så här nära människor. Det är inte ett vargbeteende utan det låter som en hund. Men man ska aldrig säga aldrig.

Naturbevakaren Per Larsson som jobbar i norra Värmland vill också tro att det är en hund som familjen Rörböl träffade på.

– Annars är det unikt.

Men hundägaren Leif Rörböl säger att han är hundra procent säker på att det inte var en hund.

– Det har hänt förut att folk misstagit sig, men vi kan inte avfärda att det var en varg.

Det många varnat för kan alltså ha hänt – att vargen blivit helt orädd för människan.

– Men nu får det inte spridas någon panik. Händelsen måste anmälas och utredas, betonar Lars Furuholm.

Om det faktiskt var en varg?

– Då måste vi hitta djuret och i första hand skrämma bort det. Lyckas inte det måste det avlivas.

Av Lars-Håkan Halldin - 19 oktober 2010 10:56



MIN KOMMENTAR

Det finns de som tror att man kan politisera fram en övergång till alternativa bränslen genom höjda skatter det är dumt. Oljebolagens egna höjningar räcker längre än politiska skattehöjningar på energin.


Den som lagt märke till att kronan stärkts och om oljebolagen hade någon som helst medvetenhet om hur marknaden fungerar skulle de naturligtvis sänka priset på bensin och diesel med mellan en krona och femtio öre men de bryr sig inte utan låter de alternativa bränslena äta upp deras marknad.


Etanolen som till mångas förtret har ökat markant. Det måste bli prishöjningar på etanol vad det lider då priset på vete och majs stigit markant. Men priset på etanolen bestämmes inte bara av råvarupriset utan man måste lägga samman priset på halm, agrodrank och etanol. Där etanolen inte klarar prishöjningar då klarar ofta agrodrank detta. Med det dyra priset på bl.a vete går foder agrodrank som smör i solsken inte minst på den europeiska marknaden.


Man skall heller inte underskatta halmens energivärde och dess roll som strö i djurstallar. Det komiska är att lägger man samman etanol+ agrodrank+ halm så är energivärdet högre på etanolråvaran än på bensin.


Till pjäsen skall adderas biogas som expanderar kraftigt. Biogasen har en jättelik utvecklingspotential då man kan jäsa mycket till biogas t.ex grönfoder, gödsel, halm, mat- och trädgårdsavfall mm. Den mest intressanta biogasresursen är om man kan jäsa det som kommer till reningsverken till Biogas. Restprodukten efter jäsning kan med värmepumsteknik torkas ned och är ett förnämligt bränsle i kommunernas energiverk.


Nu skall vi komma ihåg att biogasen hotas av naturgas. Självfallet kommer oljebolagen att dumpa sig in på naturgasmarknaden. Där är en hård beskattning motiverad.


Läs den andra artikeln i detta blogginlägg om bränsleskåp som visar att snart sagt varje by kan ha en bensinmack.......prisinformation om vetepriser mm

Lars-Håkan Halldin



ÖKAD FÖRSÄLJNING AV ETANOL 85 OCH MINSKAD  FÖR BENSIN

SPI:s statistik visar att bensinförsäljningen fortsätter att minska, medan E85- och dieselförsäljningen stiger. Allt enligt preliminär statistik från Svenska Petroleum Institutet SPI.

Bensinförsäljningen i september månad uppgick till ca 380 000 m3. Det är en nedgång med ca 27 600 m3 eller ca 7 % gentemot samma månad föregående år. Den ackumulerade bensinförsäljningen uppgick till och med september 2010 till ca 3 469 100 m3. Det är en minskning med ca 241 700 m3 eller ca 7 % i jämförelse med förra året.

Försäljningen av diesel under september var ca 468 000 m3. Det är en uppgång med ca 32 700 m3 eller ca 8 % gentemot föregående år. Ackumulerad försäljning av diesel till och med september 2010 uppgick till ca 3 787 300 m3. Det är en ökning med ca 253 900 m3 eller ca 7 %.

Försäljningen av E85 uppgick i september 2010 till ca 19 200 m3. Det är en uppgång med ca 2 800 m3 eller ca 17 % mot samma månad förra året. Den ackumulerade försäljningen uppgick till ca 153 800 m3. Det är en ökning med ca 30 300 m3 eller ca 25 %.

Fortsatt förbättrad ekonomi sätter tydliga spår i försäljningen av diesel. Även tillflödet av nya personbilsdieslar bidrar” säger Ulf Svahn, VD på SPI.

Eldningsolja såldes i september i ca 68 700 m3. Det är en ökning med ca 2 200 m3 eller ca 3 %. Den ackumulerade eldningsoljeförsäljningen omfattade ca 723 000 m3. Det är en ökning med ca 74 600 m3, eller ca 12 %.

Alla siffror enligt preliminär statistik från Svenska Petroleum Institutet.

För ytterligare information kontakta:

Ulf Svahn, VD SPI Svenska Petroleum Institutet. Telefon: 08-667 09 25, Mobil: 070-537 88 00, E-post: ulf.svahn@spi.se

Skakig tid för vetepriset - risk för nya ras

När USA drastiskt justerade ner utgående lager för majs rusade börspriserna upp. Även i Sverige har spannmålspriserna höjts något.

Efter några veckors sjunkande spannmålspriser bröts trenden av att det amerikanska jordbruksdepartement, USDA, i förra veckan drog ner den förväntade skörden av majs samtidigt som förbrukningen ökar jämfört med tidigare. Noteringarna på börserna i Paris och Chicago gick kraftigt uppåt. Orsaken är att majs är en viktig gröda som påverkar priserna på den övriga marknaden.

Lantmännens aktuella marknadsnotering, spotpriset på kvarnvete, har ökat med cirka 10 kronor på en vecka och var i fredags 177 kronor per deciton. Därmed har en del av prisnedgången den senaste månaden hämtats tillbaka, men fortfarande ligger de svenska priserna långt under priset på börsen i Paris.
- Vi har inte sett samma uppgång i fysiska priser som på börsen, köparna är ganska avvaktande på alla grödor egentligen, säger Per Germundsson på Lantmännen. 

Svårt hitta köpare
Handlare i Östersjöområdet har svårt att hitta köpare nu, menar han. Nordafrika, som normalt köper mycket spannmål från Europa, vänder sig främst till Frankrike som är närmare och har ett bättre kvalitetsutfall på skörden än normalt. 

I Sverige står det nu klart att ungefär 25 procent av kvarnvetet inte klarade kvalitetskraven. Framför allt handlar det om problem med falltalen men även för låga rymdvikter. Sämst blev utfallet i Västergötland och bäst i Mälardalen.
Per Germundsson bedömer att marknaden de närmaste två månaderna kan bli skakig.
- Jag blir inte förvånad om vi tappar 15-20 kronor i fysisk press, säger han.

Tror på uppgång i vår
Till våren är han däremot mer optimistisk att det kan komma en ny prisuppgång. Eftersom de utgående lagren är mindre än man tidigare förutspådde ökar oron över om spannmålen ska räcka till nästa skördesäsong. Därmed kommer det också att bli stort fokus på hur utvecklingen för nästa års skörd går.


Malin Eborn
040-601 64 84
malin.eborn@lrfmedia.lrf.se

Skåp som stoppar dieseltjuvar kan få pris

Med ett närmast bombsäkert system för drivmedelsförvaring ger tre uppfinnare i Katrineholm ett alternativ till alla nedlagda mackar på landsbygden. De tävlar i dag, tisdag, om en halv miljon kronor i Skapa-stipendium.

Uppfinnare. Säkerheten handlar om att göra det så besvärligt som möjligt för den som vill ta sig in. "Vet tjuvarna att det tar för lång tid att ta sig in så går de inte på det", säger Jack Gustavsson. Foto: Hans Dahlgren

Katrineholm (ATL)
I en stor grå byggnad, längst in på industriområdet i Katrineholm, utvecklas en av landets mest intressanta innovationer för tillfället. Med sin inbrottssäkra, moduluppbyggda drivmedelsförvaring har Jack Gustavsson, Niklas Sjöö och Emile Desvall gått till final i uppfinnartävlingen Skapa.

Det hela började med att Jack Gustavssons företag Cesium tog fram ett förvaringssystem för några år sedan, främst tänkt som förvaring av utrustning utomhus på arbetsplatser och för förvaring av sprängmedel och vapen.

Insåg behovet

Systemet och bolaget har fått namnet Secoil, Secure Oil. De första tankstationerna kommer att levereras efter jul. Bild: Secoil AB

Idén till drivmedelsstationen dök upp när han kom i kontakt med Niklas Sjöö som har en bakgrund inom drivmedelsbranschen. Med det ökade antalet stölder av drivmedel och nedläggningen av mackar på landsbygden insåg de behovet av säkra alternativ och placerade helt enkelt tankar och utrustning bakom det inbrottssäkra skalskyddet.

-Det enda som sticker fram är tankhandtagen och kortläsaren, säger Jack Gustavsson.

Mindre samhällen
Tillsammans med entreprenören Emile Desvall bildades bolaget Secoil och utvecklingsarbetet tog fart.

GEDIGET LÅS. Låset är gediget och har flera olika säkerhetsanordningar. Själva modulerna är byggda av tjock plåt och en speciell betong som inte kan forceras med vanliga verktyg. Inte ens med sprängmedel har tjuvarna något att hämta.

Företaget kommer bland annat att marknadsföra sig mot mindre samhällen som behöver tankställen. I konceptet finns till och med erbjudanden med finansieringsalternativ genom en bank.
Men ryktet har även nått längre bort.

-Vi håller på med en variant till Afrika med inbyggd generator.

Inom kort får också byggnaden på industriområdet i utkanten av Katrineholm besök av den amerikanska energimyndigheten.

-De ser att det kan passa nu när de ska bli miljömedvetna och sätta upp etanolstationer.

Mindre variant
För de skogs- och maskinentreprenörer och lantbrukare som råkat ut för dieseltjuvar kan det också finnas en ljusning. Företaget kommer sannolikt senare med en variant på 1,5 kubikmeter som ska gå att flytta med sig. Om man är tvungen att lämna sin maskin obevakad över natten kan man pumpa över bränslet från maskinens tank till den säkra behållaren när dagen är slut och sedan pumpa tillbaka det på morgonen.

-Den ligger på projekteringsstadiet, säger Jack Gustavsson. 


Av Lars-Håkan Halldin - 18 oktober 2010 12:46

MIN KOMMENTAR

Ett mycket bra förslag. Dessutom skall den lokala skolstyrelsen övervaka lärarnas pedagogsika skicklighet vad det gäller kunskap i sina ämnen men också förmågan att leda verksamheten i ett klassrum.


Lärare som skapar entusiasm och är goda ledare har också goda elevresultat. Det är ofta lärarens förmåga att leda verksamhetten i ett klassrum som drar med de svagpresterande. Det räcker ofta med att de känner sig uppskattade i sina färdigheter i ämnen istället för att skapa uppmärksamhet på att sabotera verksamheten. Har man elever som är vad man i dagligt tal kallar bråkstakar då har det oftast sin grund i att en eller flera lärare inte lever om till kravet som god pedagog. En pedagogiskt dålig lärare skall inte få undervisa. Det är till att förstöra barns framtid.


Lars-Håkan Halldin




Oskickliga lärare kan förlora rätt att undervisa

Uppdaterat: kl 12:35 (publicerades för ungefär 2 timmar sedan), Ekot

Om några år ska skolor och kommuner bara få anställa lärare som har en yrkeslegitimation, enligt ett lagförslag från regeringen i dag. Precis som när det gäller läkare eller advokater kan en legitimerad lärare förlora sin legitimation, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Det är naturligtvis vid en mycket grov oskicklighet i yrket eller om man begår brott. Det kommer att vara mycket ovanligt, precis som i de medicinska legitimerade yrkena. Men jag menar ändå att det är viktigt att den möjligheten finns att dra in en legitimation om någon missköter sig grovt, säger Jan Björklund.

Det ska vara en ny Lärarnas ansvarsnämnd, ledd av en jurist, som ska pröva om en lärare ska förlora sin legitimation.

För att få en lärarlegitimation fordras en examen och att läraren visat lämplighet för yrket under en introduktionsperiod på minst ett år. Då ska en mentor ha gått bredvid och gett råd och stöd.

Yrkeslegitimationen gäller för vissa årskurser och lärarens särskilda ämnen. Legitimationen gäller också förskollärare.

Det här träder i kraft 2012. Sedan gäller det att kommuner bara får anställa obehöriga lärare i undantagsfall under högst ett år.

Obehöriga lärare kommer inte få sätta betyg själva. Betygssättningen ska ske tillsammans med en legitimerad lärare, även om den läraren inte har undervisat eleverna i klassen.

Lärare som är fast anställda i dag kommer att få behålla sina jobb, även om de räknas som obehöriga. Arbetsrätten går före, enligt Jan Björklund.

Men efter 2015 får de olegitimerade lärarna inte sätta betyg själva. Syftet är att pressa dem att utbilda sig.

Yrkeslärare och modersmålslärare undantas helt från kraven på lärarlegitimation. Det kan man inte kräva av personer med riktig yrkesutbildning, enligt Jan Björklund.


Av Lars-Håkan Halldin - 17 oktober 2010 13:57



Min kommentar

När till och med SD ökar måste vi rannsaka oss själva gör vi rätt. Det gör vi inte.... så enkelt är det. Frågan är om ens regerandet tillför oss någon politisk näring. Vad värre är vi förmår inte själva plocka de goda frukterna av regerandet. Var finns Centern motsvarighet till Statssekreterare Schlingman.....


Sedan måste vi våga ifrågasätta Moderaterna ett falskflaggat piratfartyg på det politiska havet. Konservatismens skuta kapad av ett gäng glada månglare med SchlingmanJansson vid rorkulten.


Läs min blogg vision för ett bättre samhälle där finner du svaret.

Lars-Håkan Halldinl

S backar och SD ökar enligt Sifo

Publicerat: kl 07:59, Ekot

Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljarstöd och får 29,5 procent, visar en opinionsundersökning från Sifo.

Alla valets förlorare fortsätter att backa, allra mest Centern och Kristdemokraterna som landar på 4,2 procent, farligt nära riksdagsspärren.

Det tyder på att taktikröstarna har återvänt till moderpartiet Moderaterna säger Toivo Sjörén på Sifo till Svenska Dagbladet.

Sverigedemokraterna skulle även i dag ha fått en vågmästarroll.

TT

PartiVäljarstöd(Förändring jämfört med valresultatet, mätt i procentenheter)
S29,5(-1,1)
V5,3(-0,3)
MP8,7(+1,4)
M32,4(+2,4)
C5,0(-1,6)
FP7,0(-0,1)
KD4,2(-1,4)
SD6,4(+0,7)

Av Lars-Håkan Halldin - 16 oktober 2010 13:54

MIN KOMMENTAR


Bra debatt men det saknades en sak hur konkurrer vi med omvärlden. Så länge de svenska jordbruksprodukterna är närmare 20% dyrare än omvärlden går jordbruket sotdöden tillmötes.


Biobränslena etanol och biogas ger hopp inför framtiden. Grönfoder ensilage och potatisblast, majs är kanske de bästa råvarorna till Biogas jämte gödseln. Gödselbilen som hämtar gödsel till biogasanläggningar blir en lika vanlig syn som mjölkbilen på landsbygden.


Stiger världsmarknadspriserna på spannmål och ris ytterligare  lyfter det hela jordbruksmarknaden till en ny  och bättre lönsamhetsnivå. Det är inte stöden utan marknaden som skall utveckla landsbygden. Vår bygd skall inte vara ett museum.


Läs årets nobelpristagare om system som förhindrar att utbud och efterfrågan  möts. EU:s jordbrukspolitik är ett sådant praktiskt exemel.... varför den på sikt skall fasas ut och marknaden skall betalala kostnaden. Maten i Sverige skall bli 10 miljarder dyrare per år. 1000:- kr per person eller 4000:- per normalfamilj om fyra personer. Finns det politiska modet????



Lars-Håkan Halldin





Jordbruksdebatt på hög nivå

Jämnare stöd till aktiva bönder talade statssekreterare Magnus Kindbom för vid en debatt om framtidens jordbrukspolitik.

MALMÖ ATL
- Styr stöden mot aktiva lantbrukare, sa Magnus Kindbom, statssekreterare vid landsbygdsdepartementet, när han fick frågan om hur EU:s gemensamma jordbrukspolitik kan förändras för att ge unga bönder bättre förutsättningar. 


Statssekreteraren talade vid paneldebatten om EU:s jordbrukspolitik efter 2013 också om behovet av att stöden blir rättvisare fördelade mellan medlemsländerna. 
- Skillnaderna i stöd per hektar är omoralisk. 


På plats i Malmö stadsbibliotek fanns även Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionen i Sverige. Han vägrade envist att kommentera det utkast till en ny jordbrukspolitik som läckte från kommissionen i förra veckan, men kunde tala om varför det kan bli aktuellt med ett tak för hur höga stöd ett företag kan få. 
- Ett fåtal producenter får väldigt stora summor. Det kan vara intressant att sätta ett tak och använda de pengar som sparas in till landsbygdsutveckling som gynnar fler företag.


EU-parlamentarikern Göran Färm pratade också om landsbygdsutveckling. Han tycker att den politiken hittills varit för inriktad på att stötta jordbruket, på bekostnad av andra verksamheter. 
- Det måste finnas annat att göra på landsbygden än jordbruk. 


Han fick svar på tal av LRF:s vice ordförande, Helena Jonsson. 
- EU:s jordbrukspolitik ska inte lösa alla problem som finns på landsbygden. Det är ett nationellt ansvar.


Sara Johansson
040-601 64 76
sara.johansson@lrfmedia.lrf.se

Av Lars-Håkan Halldin - 15 oktober 2010 16:10

MIN KOMMENTAR


Detta har jag varnat för i åratal men varningarna har klingat ohörda. Bostadsbubblan är farlig för Svensk ekonomi. Regeringen sköter statens affärer bra det måste tillstyrkas. Men brister bostadsbubblan då är vi återigen på sluttande plan. Kolla bostadspriserna i tex Florida. De har om jag begriper det rätt mer än halverats. Går det snett måste staten ta till konstgjord andning för att räta upp situationen. Heder åt Lars Nyberg!!!


Lars-Håkan


Vice Riksbankschefen varnar för bostadsbubbla

Publicerat: kl 15:48, Ekot

Nu varnar vice Riksbankschef Lars Nyberg för en bostadsbubbla. Han är oroad över hur svenska hushåll lånar mer och mer pengar.

– Det kan inte fortgå hur länge som helst, men det kan fortsätta ett antal år till. Jag tror inte vi har någon bubbla nu, men jag tror att vi håller på att bygga upp en, säger Lars Nyberg.

När vet vi att vi har bubblan?

– När den har spruckit brukar det visa sig.

De svenska hushållen fortsätter att låna allt mer pengar. Stigande bostadspriser driver på utvecklingen, men också att många väljer att låna för att renovera sitt hus eller sin lägenhet. Och Riksbankens egen statistik visar att utlåningen till svenska hushåll ökade med nästan 9 procent i augusti, jämfört med augusti i fjol.

Och Lars Nyberg drar en parallell till 90-talet.

– Skuldsättningen under 90-talskrisen låg runt 120 procent av disponibel inkomst. Då var vi ganska oroliga. Nu ligger den uppåt 170-180 procent, säger han.

Och Lars Nyberg är inte ensam om att vara oroad över hushållens ökade skuldsättning, det är också Riksbankschefen Stefan Ingves.

Men deras kollega i direktionen, Lars EO Svensson, är av en annan åsikt. Han anser att Riksbanken bara ska fokusera på inflationen, och han har också varit emot de senaste räntehöjningarna.

Fast Lars Nyberg har röstat för räntehöjningarna och han tycker att åtgärder för att dämpa utlåningen, som till exempel Finansinspektionens bolånetak, är bra. För att bara höja eller sänka räntan räcker inte om man vill motverka att bubblor blåses upp.

– Det är inte så lätt att hantera det med räntan, man kanske behöver andra instrument för att göra det. Men man kan inte negligera det. För får man en bubbla som brister, då kommer i alla fall Centralbanken att lastas för det, säger Lars Nyberg.


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards