Alla inlägg den 22 augusti 2011

Av Lars-Håkan Halldin - 22 augusti 2011 13:49

"Tydlig EU-linje kan rädda C"

Publicerad 22 augusti 2011 0.01 Uppdaterad 22 augusti 2011 0.01 

Aktuella frågor.
 Eurosamarbetet hotar hela EU-projektet. Centerpartiet borde välja Anna-Karin Hatt till ledare och utveckla en självständig EU-linje. Ett nej till ökad europeisk centralstyrning kan rädda partiet, skriver Nils Lundgren, tidigare partiledare för Junilistan.
 

Anna-Karin Hatt är en av de tre som vill bli partiledare för Centerpartiet. I början av veckan meddelade hon att hon ser svensk anslutning till europrojektet som utesluten under det närmaste årtiondet.

Utspelet är sakligt ytterst välgrundat. De flesta inser idag att euron är ett mycket farligt hot både mot de enskilda euroländernas ekonomier och mot hela EU-projektets framtid. Det vore naturligtvis djupt oansvarigt avSverige att gå in i detta högriskprojekt nu och därigenom dels sätta svensk sysselsättning och välstånd på spel, dels höja risken för att den ekonomiska frihet som EU har skapat går under i protektionism och politiska konflikter.

Men Hatt gör inte bara ett sakligt välgrundat inlägg i den ödesdigra eurofrågan. Hon kan därtill komma att lägga grunden för Centerns återkomst som ett självständigt och intressant parti i svensk politik. För det första därför att hon därmed håller fast vid den förnuftiga nejlinje i eurofrågan som Centern valde inför folkomröstningen 2003. Därmed påminns väljarna om att partiet då visade både självständighet och gott omdöme, medan övriga borgerliga partier och Socialdemokraternaaningslöst sade ja och amen till europrojektet utan att ha satt sig in i sakfrågan. Detta stärker med all rätt förtroendet för Centerpartiet.

För det andra öppnar hon för att utveckla en självständig centerlinje i EU-frågan i dess helhet. Vi behöver ett EU-kritiskt liberalt parti som är för svenskt EU-medlemskap, men som också har mod och kraft att säga nej till en centralstyrd och byråkratisk europeisk superstat. Ett parti som säger ja till frihandel och frihet för medborgarna att arbeta, studera och bosätta sig var de vill i Europa, men nej till att den politiska makten flyttas från svenska folket till Bryssels korridorer.

Eurosystemet innebar att penningpolitiken centraliserades till Frankfurtför de länder som gick med, och eurokatastrofen leder nu till att budgetpolitiken centraliseras till Bryssel. Detta är ett mönster. EU söker ta över socialpolitik, skatteregler, jaktfrågor, skogsvård, rätten att snusa, kvinnors bröstoperationer, arbetstider för läkare och bussförare, barnfetma, mobbning på arbetsplatserna ...

En sådan utveckling av EU saknar stöd hos svenska väljare. Om Centern går till EU-val i juni 2014 som ett liberalt parti som säger ja till ett frihetens Europa men nej till en byråkratisk superstat, får partiet sannolikt 15–20 procent av rösterna. Tre månader därefter går sedan partiet till riksdagsval med vinnarstämpeln från EU-valet. Då är Centern tillbaka i svensk politik med en politisk profil som väljarna känner igen.

Anna-Karin Hatt är centerpartist i både hjärta och hjärna och därför på rätt spår. Hennes huvudkonkurrent om partiledarskapet, Annie Lööf, sade däremot så sent som den 14 mars 2009 i Svenska Dagbladet att hon ångrar att hon röstade nej till euron 2003. Inom en vecka ska valberedningen föreslå Hatt eller Lööf. Jag tror det valet avgör Centerpartiets framtid.

NILS LUNDGREN

Av Lars-Håkan Halldin - 22 augusti 2011 11:51

Ur min politiska dagbok

Kl 12.15 den 22 augusti 2011


EKONOMISK POLITIK OCH ANSVAR

Regeringen säger surmulet att Soc Dem ekonomiska politik präglas av ekonomisk ansvarslöshet. Jag försvarar inte Juholt men törs lägga fingrarna på bibeln och svära på att balanserade budgetar har det partiet alltid lagt fram men utan fagra löften om skattesänkningar. 


Vi måste betänka att jobbskatteavdraget har kostat totalt i minskade skatteintäkter 675 miljarder som kunde använts till bättre saker t.ex betala av statskulden. Man har sålt statliga företag för billigt t.ex Vin & Sprit till Brännvinsindustrin. Den ekonomiska klarsynen är så grumlig heller sälja ett företag för billigt än att behålla det och låta avkastningen finansiera välfärden.


Vi har sett friskolereformer som innebär att skolor blivit en handelsvara. Riskkapitalbolagen som skall ta risker söker sig till kassaskåpssäkra investeringar inom den offentliga sektorn. Troligen kan vi både minska kostnaderna i delar av offentlig verksamhet  och öka verksamheten. Problemet i den offentliga beslutsgången är pengarna når aldrig fram till verksamheten på golvet.


Jag måste vara den stränge kamreren sådana dumheter kan vi inte tillåta. Sedan komma efteråt när syltburken är tom och gny det impornerar inte.


Jobbskatteavdraget och de fortsatta diskussionerna om sänkta skatter som Moderaterna framför har föga intresse eller förtroende hos mig.


Löftet till pensionärerna skall hållas. Vi kan komma in i en situation där man måste återta delar av jobbskatteavdraget. Det sanslöst att minska en kommuns/stat/ eller företags intäkter utan att det ger motsvarande försäljningsframgångar.


Jobbskatteavdraget har inte gett nya jobb det har heller inte gett nya skatteintäkter. Nu ökar troligen arbetslösheten. Man kunde begärt någon dynamisk effekt att skatteintäkterna ökat.


De ökade skatteintäkterna kommer från att lönerörelsen som realt gett ökade skatte- och avgiftsintäkter för 18 året i sträck. Ordning och reda i Sveriges ekonomi det skulle varit lika skattesänkningar till alla grupper och måttfulla skattesänkningar.



Det blir opinionsmässigt svårt att ta tillbaka delar av jobbskatteavdraget. Min bedömning är de skattesänkningar som genomförts är gigantiska, slarviga och ogenomtänkta.


Jag blir lite vresig när jag hör de som gått med spenderbyxorna på genom Sverige kräver ekonomiskt ansvar.  Det har varit rena skattetivolit främmande för en Smålänning som är rädd om andras pengar.


Låt mig konstatera av tjugofem års politiskt förtroendemannaskap i en lågskattekommun Moderaterna är mästare på att sköta egna pengar andras pengar har det alltid varit lite si och så med. Reinfeldts hemkommun Täby där Moderatorerna styrt och slarvat många år där ger man bort offentlig egendom till näringsidkare. När det gäller hålla i rödpennan då brukar en sur kamrer från Lantarbetarförbundet eller Bondeförbundet klara det bäst.


Lars-Håkan Halldin

Oberoende centerpartist

Oberoende ekonom.

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards