Alla inlägg den 12 augusti 2011

Av Lars-Håkan Halldin - 12 augusti 2011 11:23


Ur min politiska dagbok

Kl 12.11 den 12 augusti 2011


EKONOMISK TSUNAMI

Lehman Brothers var en krusning på ytan i jämförelse med den ekonomiska Tsunami vi nu går in i.  Ställer Spanien och Italien in betalningarna då brakar det. Så mycket pengar finns inte att uppbringa som kan rädda dessa stater.

 Comerzbank i Tyskland skrev ned sin obligationsportfölj med sex miljarder på Grekiska värdepapper. Inse detta är en av Europas banker sprider det sig till hela PIIGS-regionens då kollapsar betalsystemet.

 Jag har skrivit tidigare vem skall betala till räddningsfonden, Grekland, Portugal, Spanien, Belgien, Irland och Italien kan inte betala de behöver pengar. Finland och Holland kan åstadkomma en rännil återstår Tyskland och i Viss mån Frankrike. Jag tror dessutom att Frankrike sitter med dolda ekonomiska problem som måste upp i dagen. Tyskland har inte ännu hämtat sig efter köpet av Östtyskland.

 Analytikerna SEB-market sa häromdagen en sanning som var besk Euron håller på att kollapsa utan att någon vet hur det skall gå till. Troligen  blir det kanske just Finland, Holland och Tyskland som drar sig ur valutasamarbetet.....då kan nedläggningen av Euron ske med en viss organisation.

 En orsak är till problemen är blåögdhet i banksystemet  Hade inte Eurozonen funnits som en sammanhållen finansmarknad hade inte PIIGS-staterna kunnat låna obegränsade belopp. Problemet är värre än så banksystemet i Eurozonen tiggde och bad om statsobligationer från problemstaterna i förvissningen att en statsobligation var kassaskåpssäkra placeringar. Bankerna hejade på lånekarusellen.

 Den tredje och grundläggande orsaken var att ledningen för Eurozonen körde sjuspannet utan tömmar och satt på kuskbocken mottog folkets jubel medan ekipaget åkte mot avgrunden.


Den fjärde och sista faktorn som är mest frapperande hade inte Eurozonen funnits hade problemstaterna under resans gång tvingat till devalveringar och besparingsåtgärder. I dagsläget utan Euron skulle dessa stater varit liksom Sverige relativt starka ekonomier. På väg mot en stark tillväxt till fromma för Europa.

 Nu sitter ECB ledningen med död mans hand frågan är bara vem håller i pistolen?

 

Lars-Håkan Halldin

Oberoende centerpartist

 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards