Alla inlägg den 11 augusti 2011

Av Lars-Håkan Halldin - 11 augusti 2011 17:19

Ur min politiska dagbok

Kl 17.16 den 11 augusti 2011

ORD,ORD, ORD MEN VAR HANDLINGSKRAFTEN SOM TAR OSS UR KRISEN!!!!


Det är krigsrubriker i  tidningar  USA höjer sitt lånetak. Demokrater och republikaner är överens. Man ger helt enkelt USA rätt att låna upp ännu mer pengar. Världens finansmarknader jublar inte aktiekurserna faller.  oron borde lägga sig som en isskorpa på alla börser. Alla vet det är galet ingen vågar säga nej då ramlar korthuset.

 

Låt oss utrycka problemens magnitud den federala budgeten i USA finansieras till 40% med lån och är fortfarande världens största ekonomi. Lånekarusellen har pågått sedan före andra världskriget. Enda avbrottet var under president Clintons tid man kan elakt säga han hade handlag både med ekonomi och galanta damer..inte snällt men sant. Problemen är inte olösliga ta fram de gamla budgetpapperen och gör som Clinton gjorde cigarren i mungipan och rödpennan i vänster hand.


Bush var ekonomiskt totalt ansvarslös snart sagt på alla områden. Hans klassiska ekonomiska teori var "om ekonomi begriper jag inget men skattebetalarmas pengar förstår jag". Sänkte skatterna spenderade det Clinton sparat ihop. Startade dessutom krig på olika fronter som kostar fantasibelopp. Någon har sagt att den amerikans försvar kostar ca 30 miljarder om dagen. Det säger något om problemens natur.


Nu finns det rätt stort hopp för USA trots all pessimismen USA:s företag har en stark konkurrenskraft tack vare billig dollar, husen från finanskrisen säljs om, man kan höja skatten på drivmedel med 15 cent per liter då svämmar statskassan över med pengar. Höja företagen och  de rikas skatter. Dessutom avsluta sina krig då kommer den federala budgeten i balans. Men oviljan att vidtaga dessa åtgärder är monumental.


Faran ligger i om lånetaken höjs och de amerikanska delstater och städer kommer på obestånd, Californien, Chicago, Illinois, Minnesota med flera hänger på en mycket skör tråd.


Vi skall komma ihåg att nästa år är det presidentval  republikanerna ställer upp en superhök och skattesänkare som  kandidat till presidentposten. Obamas utrymme att räta till ekonomin blir minimalt.


Frågeställningen är: vad är Amerikanska statsobligationer värda. Jag skulle aldrig köpa dem de är med mina ögon sett ”junk bonds – skräppapper” intill det USA lagt fram en plan hur de skall skapa överskott i federala utgifterna. Nu riskerar även pensionssystem och mycket annat dras med i turbulensen.


Vid Förra finanskrisen sålde jänkarna  skräppapper till Europa från den amerikanska bostadsmarknaden. Jag är helt övertygad om att man kommer upprepa det Indiska reptricket. Krydda fonder och andra papper med lite amerikanska statspapper som Europas banksystem köper i all sin blåögdhet. När ekonomin fallerar på riktig blir dessa papper värdelösa. Det blir Europa som en gång till sitter med Svarte Petter.


Slutsats: det är inte att lånepaket till Grekland, Portugal eller höjda lånetak som är räddningen för världens ekonomier det är balans i utgifter och inkomster. Lite överskott kan man begära både i den egna plånboken och den offentliga ekonomin. Viljan och förmågan att göra något åt problemen saknas det är där den stora faran ligger.



Lars-Håkan Halldin ©

 

Av Lars-Håkan Halldin - 11 augusti 2011 11:35



Ur min politiska dagbok
Kl 22.49 den 10 auguti 2011


OM småföretagandets vedermödor
Jag delar tanken på fler småföretag. Vårt problem är inte regelverket om än något komplicerat utan det är avsaknaden av affärsidéer. Vi saknar  personer som vill göra sig omaket att bli företagare. I ett familjeföretag får man räkna med att familjen jobbar till låga ersättningar tills cash flow kommit igång. Det tar ca fem år. Åt detta kan vi inget göra med skatt eller regler. Småföretagen möter en kundrelaterad och konkurrensutsatt marknad. 


Kom ihåg vi har Europas bästa småföretagspolitik. Den består av att reallönerna ökat under arton år samtidigt som lönerna i företagen minskat realt i förhållande till företagens kostnadsmassa, Vi har kanske Europas allra bästa skattesystem för små och medelstora företag där man kan reglera vinsten mot fonderingar som man kan ta i anspråk vid bistra tider. 


Företagsbeskattningen av den enskilde ägaren är helt världsunik där gåvoskatt, arvskatt och förmögenhetskatt är borta. Vinstskatter och kapitalskatter efter avsättningar enormt liberal. 


Företagaren måste på privatuttaget den egna lönen betala skatter och avgifter som alla andra. Du kan genom svensk skattelagstiftning i princip låsa in din lön under många år. Räntor på lånade pengar i företaget kan dras av till sista öret och amorteringar kan matchas mot avskrivningarr även amorteringen blir på det sättet avdragsgill. Mervärdeskatten avdragsgill liksom utgifter för löner och avgifter.


Många skattekurser har jag hållit. Jag kan hävdar har man insikt i skattesystemet då behöver man betala minimalt med skatt i vårt land som näringsidkare. Komma dragandes med generella skattesystem som på papperet ser bra ut är förödande för företag i uppbyggnadsskedet. 


Arbetslöshetsförsäkringen kan man samordna med sjukförsäkringen och den gäller lika för alla inkomstgrupper vilket innebär att inkomstbortfallsprincipen skall gälla. Försäkringen skall bygga på en garanti om 80% under avtalad försäkringsperiod. Nivårena i försäkringen bör höjas så de utgår med 80% av 22.500/ per månad Nivån knytes till lönerörelserna. Kostnaden skall tas ut genom skatt eller avgifter gratisluncher finns inte. Sådant man betalat själv skall inte betraktas som bidrag utan egenfinansierade ersättningar.


Läs och lär

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards